Schermloze Avonden (186)

13 Maart 2024
Koppensnellen eraf, Belevingswereldatlas en Geweldloosheid

Nummertje 186 van een avond geen computer, tv, tablet en Smartphone. Met als voordeel dat ik op tijd naar bed ga om nog lekker even te lezen.

Koppensnellen
Na twee weken koppensnellen besluit ik ermee te stoppen. De vetgedrukte kreten verhullen datgene waarover men blijkbaar liever zwijgt. Dat was heel opvallend na de gebeurtenissen rond de opening van het Holocaustmuseum in Amsterdam afgelopen weekend.

Ik raakte door het Koppensnellen in een ongezonde routine.

Schermloze Avonden (186) Lees verder »

Nog een paar op Pad, Jongs!

Een bezit dat nergens toe dient, is een last…
Heer Bommel

Na mijn eerste Minibiebjes odyssee is de voorraad nog niet op. Van mijn stapeltje De Zang van de Zonnewende wil ik er eentje voor mezelf overhouden. Van Feast on Six Strings, het verhaal van het Nordhorn Guitar Festival wil ik er nog zoveel kwijt dat ik het kastje in mijn gitaarkamer voor iets anders kan gebruiken.

Ik vind de Minibieb een leuk concept.

Nog een paar op Pad, Jongs! Lees verder »

Schermloze Avonden (185)

6 Maart 2024
Banwoorden, Renaissance en de laatste Walvisjacht

Ik start de Lentemaand met aflevering 185 van Schermloze Avonden. De dag eindigde warempel zonnig, dus startten we de avond met langer licht door een ongehinderde zonsondergang.

Koppensnellen
Ik moet nog een beetje inregelen met deze rubriek om te kijken hoe het bevalt. Probleem is dat ik op dit moment nog te veel koppen snel. Een keuze maken wordt dan lastig. Dat is het sowieso, want door de betaalmuren van de media dienen koppen om de aandacht te trekken en wellicht te motiveren om een abonnement te nemen. Dat lukt niet meer in een paar woorden, de koppen zijn nu bijna complete zinnen.

Schermloze Avonden (185) Lees verder »

Legolandelijk (10)

In de veertiger en vijftiger jaren werd Walt Disney steeds bekender met zijn animatiefilms. Op basis van een herinnering aan een themapark waar hij zelf ooit kwam, besloot hij een themapark te laten ontwerpen rond zijn films. Hij kocht een stuk land bij Anaheim in Californië en de allereerste versie van Disneyland opende in 1955 de deuren.

Een van de meest opvallende bouwwerken in die tijd was het kasteel van Doornroosje met een ontwerp gebaseerd op dat van Neuschwanstein, het romantische project van de “gekke” koning Ludwig II van Beieren (1845 – 1886).

Legolandelijk (10) Lees verder »

Schermloze Avonden (184)

28 Februari 2024
Koppensnellen, Jeugdstukjes en Schrijfmoed

Ik tik de honderd en vier en tachtigste Schermloze Avond af. Een iets korter exemplaar deze keer, mijn meditatierondje na het eten werd opeens een dutje tot half acht. Het zijn ook vermoeiende tijden met dat hoestje dat maar door blijft zeuren.

Koppensnellen
De eerste aflevering van de vervanger van de rubriek Opmerkelijk. Ik snel door de week de koppen van de hoofdstroomkranten en pak de meest opvallende eruit. Zodoende scan ik op een vast tijdstip de koppen van Trouw, Volkskrant, NRC, Algemeen Dagblad, Telegraaf en Parool.

Schermloze Avonden (184) Lees verder »

Schermloze Avonden (183)

21 Februari 2024
Nieuwsgekwetter, Goldberg en Cultuur

Honderd drie en tachtig woensdagavonden schermloos. Soms kost het moeite, want schermkijken vormt duidelijk een afleiding. Voordeel van schermloos is weer, dat ik op die avonden geen moeite heb met op tijd naar bed gaan.

Opmerkelijk
Een weekje hoesten en proesten zonder te kunnen slapen heeft een groot nadeel, je merkt al scherm-starend veel meer op dan normaal. Twitter is door het flitsnieuws de boosdoener. Tijd voor een paar twitter-loze dagen komende week.

Schermloze Avonden (183) Lees verder »

Schermloze Avonden (182)

14 Februari 2024
Spelen bij de HEMA, Goyescas en Walvisblues

Een Acht Twee, Schermloze Avonden doen nog steeds mee. De carnaval is weer voorbij en vroeger begon dan de Vasten, 40 dagen inkeer. De Ramadan, vastenmaand van de Islam, heeft er 30, maar zij hebben weer geen carnaval om nog even bij te tanken.

Op zich is een tijdje bezinning en afzien van dikmakerij geen slechte bezigheid!

Schermloze Avonden (182) Lees verder »

Woke voor Beginners

Deze week las ik een opmerkelijke actie van een club genaamd People for the Ethical Treatment of Animals, afgekort tot PETA. Eerst dacht ik alweer bullshit bingo. In onze moedertaal zou dit moeten luiden Mensen achter de Ethisch Verantwoorde Behandeling van Dieren, afgekort MEVBD.

😉 Oioioi, mijn pot verwijt een ketel, ik zie opeens dat ik mijn welgemeende excuses moet aanbieden voor het Engelstalige plaatje bij dit blog en het eveneens Engelstalige liedje van Lightnin’ Hopkins. Bij dezen!

Woke voor Beginners Lees verder »

Schermloze Avonden (181)

7 Februari 2024
Onformatie, Verhaalwiskunde en Ontspekken

Schermloze Avond Honderd een en Tachtig. Ik kijk uit het raam maar zie het met veel paniek aangekondigde sneeuwdek van 3 centimeter nog niet verschijnen. Waarschijnlijk halen we de drie millimeter nog niet eens. Het weerbericht lijkt steeds meer op een spandoek van klimaatactivisten.
Een interessant sommetje: met hoeveel millimeter regen komt 3 centimeter sneeuw overeen?

Schermloze Avonden (181) Lees verder »

(Kw)etteren

Twitter begon in 2006 als platform voor kleine berichten (140 karakters, later uitgebreid tot 280). Prima voor mensen die kort van stof zijn. Het was wel mogelijk om plaatjes en videootjes aan de berichten te hangen.

Twitter berichtjes werden bekend als Tweets en bleken een zeer snelle wijze om commentaar en nieuws te verspreiden, zaken rouleerden al op Twitter voordat ze via mainstream media naar buiten kwamen.

(Kw)etteren Lees verder »

Scroll naar boven