Schermloze Avonden (195)

15 Mei 2024
Barricades, Liedjesklucht en muziek van Klaus S.

Schermloze Avond 195. 1,95 dat doet me denken aan de Serie 1 bouwpakketjes van Airfix die ik als elfjarige met dubbeltjes bij elkaar spaarde. De onderdelen zaten in een transparant zakje. Een Republic P47 Thunderbolt was het allereerste vliegtuigje dat ik in elkaar zette.
Tja, dat vliegtuig was een herinnering aan een voorbije oorlog die op de een of andere wijze nog steeds woedt.

Opmerkelijk
Studentenprotesten gingen deze week eenzijdig internationaal.

Schermloze Avonden (195) Lees verder »

Opstandige Jongeren

De literatuurles op mijn middelbare school begon met de Tachtigers. Dichters en schrijvers uit het einde van de negentiende eeuw zoals Willem Kloos, Frederik van Eeden, Herman Gorter en Jaques Perk.

Kern van de beweging was kritiek op het oude en zoeken naar nieuwe wegen van artistieke expressie. Ze zetten zich af tegen de kneuterige en moralistische “dominees poëzie” uit die tijd, de kunst moest voor zichzelf spreken. L’ Art pour l’ Art.

De titel van hun hoofdstuk luidde Opstandige Jongeren I.

Opstandige Jongeren Lees verder »

Schermloze Avonden (194)

8 Mei 2024
Plaatjes aftappen en Braziliaanse Bach

Schermloze Avond 194 verloopt anders dan anders. We gaan op verjaardag bezoek bij mijn schoonzoon. Paul, gefeliciteerd!

Opmerkelijk
De Europese Unie is bezig met een wetsvoorstel om Chat Control mogelijk te maken. Een extraatje van de Digital Service Act. Hiermee wil men iedere digitale communicatie scannen op verdachte inhoud, met name afbeeldingen die wijzen op seksueel kindermisbruik.

Schermloze Avonden (194) Lees verder »

Bevrijdingsdag 2024

Dromen onthouden is lastig.

Als je midden in de nacht wakker wordt, staan ze je nog scherp voor ogen. Maar ja, je gaat geen licht aan doen en snel een notitieblokje opzoeken, want dan wordt je partner wakker. Val je dan weer in slaap, dan verdwijnt de herinnering.

Dat is niet goed. Laten we daarvoor waken… Dromen moet je koesteren. De waarschuwingen in nachtmerries zijn serieus te nemen.

Bevrijdingsdag 2024 Lees verder »

Schermloze Avonden (193)

1 Mei 2024
AI-diversiteit, Rouwbots, 4 Mei reserveringen en Bloedgehakt

Aflevering 193. De vierde jaargang van Schermloze Avonden is een eind op weg. Ditmaal op de Dag van de Arbeid. Als arbeider heb ik er veertig meegemaakt, als echte pensionado vier ik nu mijn tweede.

En dat alles op een prachtige zonnige dag. Er zit echter weersomslag in de lucht, de boeren in de omgeving zijn heel druk met het binnenhalen van gemaaid gras.

Opmerkelijk
AI (Artificial Intelligence) is hot. Ik vroeg me even af waarom men de Nederlandse kreet KI (Kunstmatige Intelligentie) niet gebruikt.

Schermloze Avonden (193) Lees verder »

Legolandelijk (11)

Na de oprichting van het eerste Disneyland in Californië volgde er de bouw van een Disney resort in Orlando, Florida waarvan het eerste deel in 1971 open ging. Dat werd de start van een aantal Disney Themaparken. Ook hier verrees in het Magic Kingdom een Cinderella kasteel.

Net zoals de eerste versie in Californië dienden diverse kastelen in Europa als inspiratie. Vooruitgang moest er zijn, dus werd het Florida-kasteel 30 meter hoger dan het Californië-kasteel.

Het is interessant om te lezen dat het hele kasteel op een stalen frame is gebouwd met behoorlijk wat beton en polyester voor de buitenwanden.

Legolandelijk (11) Lees verder »

Dansje in het Donker

Zaterdagavond kwart over negen. Na de stralende zonneschijn slaapt de dag rustig in. De zon is al een tijdje onder, het is donker buiten.

De bel gaat.

Op deze tijd? Dat maken we praktisch nooit mee. De buurt is om deze tijd uitgestorven. Wat zou het zijn? Een verdwaalde pizzabezorger met oriëntatieproblemen? Buren in nood?

Dansje in het Donker Lees verder »

Schermloze Avonden (192)

24 April 2024
Spaargeldjatterij, Rookworstverbod en Knibbelflatie

Schermloze Avond 192. Ik ervaar een golf van nostalgie. Weet je nog? Een-negen-twee, goed idee! De tijd van de Middengolf, kristalontvangertjes, Radio Veronica en de Top 40 op zaterdag.
Duivelse muziek, waarschuwde men toen. Als je platen andersom draaide, hoorde je satanische boodschappen.

Tja, dat satanische element hoor ik nu in de onrust van die op hol gedraaide Techno-herrie en rapperij waarmee jongeren zich de kop gek laten maken. Daarmee vergeleken is I love you, yeah, yeah, yeah zeer vriendelijk.

Schermloze Avonden (192) Lees verder »

Schermloze Avonden (191)

17 April 2024
Arabische wolkbreuk, Miljardendansje en Oog in Oog met het Beest

Computer, tv, tablet en telefoon gingen alweer voor de 191e keer op woensdagavond uit. Het lijkt op dit moment een herfstige dag. De verwarming slaat gelukkig op tijd aan, het is behoorlijk fris buiten. Ik stond vandaag met winterjas aan en muts op langs de lijn om het schoolvoetbal van kleindochter Iris mee te maken. 😉 Nu hoor je niemand meer over opwarming van de Aarde.

Opmerkelijk
Donder, bliksem en wolkbreuken boven Dubai, het mondaine Mekka van de rijken aan de Perzische Golf. Enorme SUVs ploegen moeizaam door de waterstromen op straat.

Schermloze Avonden (191) Lees verder »

Si vis Pacem…

Een oud Romeins spreekwoord zegt Si vis Pacem, para Bellum. Als je Vrede wilt, bereid je voor op Oorlog. Dat werkte blijkbaar voor de beroemde Pax Romana -de Romeinse Vrede- in de eerste twee eeuwen van onze jaartelling. Het Imperium Romanum was voorbereid op oorlog met zijn vele legioenen en iedere poging tot vredebreuk werd hard en dodelijk afgestraft.

Si vis Pacem… Lees verder »

Scroll naar boven