Muziek: Berceuse van Edvard Grieg.
Vroeger
Reeds als kind oefenden bouwblokjes een grote aantrekkingskracht op me uit.
In mijn jeugd hadden we een doos Bambino, een zacht plastic bouwblokjes systeem uit Nederland. Bambino kwam uit Den Dolder, de fabriek ging eind zestiger jaren failliet omdat ze niet meer met Lego konden concurreren.
Het Bambino systeem had een beperkt repertoire bouwblokjes, 48 typen om precies te zijn. Met een aantal blokjes kon je zelfs rond bouwen, redelijk uniek voor die tijd. Ondanks de beperkingen liet ik mijn fantasie werken en bouwde er ruimteraketten en vliegtuigjes mee. In het vierkant, maar goed, de rondjes bedacht je er zelf bij.
Het bleef niet bij vliegende objecten, ik construeerde er een havenkraan mee en bouwde een industriecomplex na een inspirerende fietstocht door het Amsterdamse havengebied. Ik heb nog wat zwart-wit foto’s met werkstukken uit die tijd.
Later verwerkte ik de blokjes in perrons voor mijn Märklin spoorbaan, de blokjes hadden precies de juiste hoogte voor de M-rails met metalen ballastbed. De treeplankjes kwamen precies boven het perron zonder aan te lopen. Ook kon ik de blokjes gebruiken als pijlers voor viaducten, ze pasten precies onder de rails.
Mijn neefjes hadden Lego, een systeem waarmee je toen al veel meer kon. Goed, Lego was ook duurder, dus het bleef bij verlekkerd kijken.
Mijn eigen kinderen begonnen met Duplo. Mooi grote stenen met vrolijke poppetjes en leuke onderwerpen, zoals de Duplo veerboot en het Duplo vliegtuig. We konden vlak over de grens in Duitsland de Duplo veel goedkoper krijgen dan in Nederland, dus bij een bezoek aan de Kaufhalle in Nordhorn importeerden we vaak een doosje Duplo samen met de boodschappen. Zo lang je niet boven het belastingvrije importbedrag uit kwam.
Duplo is niet stuk te krijgen, dus toen kleindochter Iris eraan toe was, ging het bouwen gewoon door.
Onze kinderen, twee meiden, werden groter en kregen belangstelling voor de Lego-blokjes. De oudste ging helemaal voor Lego, de jongste had ook sympathie voor Playmobil. Allebei stevig spul, dus zowel Lego als Playmobil fungeerde ook als speelgoed voor kleindochter Iris.
In die tijd ontdekte ik ook de lol van het zelf bedenken van Lego-constructies. Een bijzonder huisje voor de meiden, een ingenieus ruimteschip voor de neefjes, ik deed er van alles mee.
Reconstructie
Toen de kinderen “uit de Lego” raakten, hebben we alles in een grote doos gestopt in afwachting van de volgende generatie. Inderdaad, kleindochter Iris vond het heerlijk om de doos op zolder om te keren en erin te grasduinen. Vooral de poppetjes kregen haar aandacht. Toen ze nog klein was, ging dat met enige brute force, later begreep ze hoe ze werkten en kon ze zonder schade de armpjes bewegen en ze voorwerpen in de handjes klikken. Toen begon ze het ook leuk te vinden om met de steentjes te bouwen. Het opruimen van de stapel was wel een uitdaging, omdat de stukjes alle kanten op vlogen.
Echter, toen ik zelf iets wilde reconstrueren, bleek de grote doos bijzonder onpraktisch, je zoekt je het apenlazarus als het om zeldzame steentjes gaat. Daarom kochten we een stel Blokker 5 liter stapelbare dozen en zochten mijn vrouw Erna en ik de steentjes uit op kleur en functie. Dat maakte het bouwen een stukje gemakkelijker. Wel vraagt het wat discipline bij het afbreken van de creaties.
Ik kreeg de smaak te pakken. Een mooie gelegenheid om wat over de avonturen rond mijn Lego-bastelarij te vertellen op deze site. De aanleiding tot mijn blog Legolandelijk!
Handleidingen
Handleidingen van Lego-sets van alle tijden zijn op diverse plaatsen op Internet beschikbaar, er is een enorme fanbase voor Lego. Heel handig, want 30 jaar na dato weet ik niet meer welke Lego-sets we hadden en hoe ze in elkaar zaten. Je moet wel het nummer weten, soms is dat gokken. Een kwestie van downloaden en je kunt aan het werk.
Studio 2.0
Het Lego ontwerpprogramma Studio 2.0
Daarnaast ontdekte ik het CAD 3D programma Studio 2.0, een ontwerpprogramma voor Lego met een aansluiting op de steentjesdatabase van Bricklink. Bricklink begon als zelfstandige marktplaats voor Lego stenen, maar is inmiddels opgekocht door Lego zelf.
Je importeert vanaf Bricklink een Lego-set op nummer en downloadt de handleiding. Dan kun je virtueel al bouwen, de steentjes staan in een palet, een steentjescatalogus en de handleiding laat je de stappen zien voor de bouw. Het vraagt wat oefening, maar met mijn ervaring met 3D tekenprogramma’s zoals Creoview kon ik al snel wat modelletjes in elkaar zetten.
Het bijzondere van Studio 2.0 is, dat je er een bouw-handleiding mee kunt maken plus fotorealistische plaatjes van het model. Die zie je bij mijn gebouwde en zelf-ontworpen modelletjes dus terug. Daarnaast maak ik wel foto’s van de creatie, want er zit hier en daar verschil tussen model en praktijk.