Muziek: Traumgesicht van Edvard Grieg.
Lego Cinderella Sprookjeskasteel 71040
In de veertiger en vijftiger jaren werd Walt Disney steeds bekender met zijn animatiefilms. Op basis van een herinnering aan een themapark waar hij zelf ooit kwam, besloot hij een themapark te laten ontwerpen rond zijn films. Hij kocht een stuk land bij Anaheim in Californië en de allereerste versie van Disneyland opende in 1955 de deuren.
Een van de meest opvallende bouwwerken in die tijd was het kasteel van Doornroosje met een ontwerp gebaseerd op dat van Neuschwanstein, het romantische project van de “gekke” koning Ludwig II van Beieren (1845 – 1886).
Het kasteel van Doornroosje diende als voorbeeld voor het kasteel van Assepoester (Cinderella in het Engelse taalgebied) dat in Disneyland Florida verrees. Dit bouwwerk kreeg elementen mee van tal van bestaande kastelen en kathedralen in Europa. In 1971 ging het park in Florida open en konden de bezoekers het bijna 60 meter hoge bouwwerk bewonderen.
Lego maakte van dit Cinderella kasteel een interessant bouwproject van meer dan 4000 blokjes. Dat werd het ook voor mij toen ik de set van mijn dochter kon lenen.
In een aantal sessies bouwde ik het kasteel op. Gelukkig had mijn dochter de oorspronkelijke indeling in zakjes aangehouden, want 4000 stukjes in een grote stapel op tafel is bijna ondoenlijk als het om zeldzame blokjes gaat.
Het kasteel heeft twee grote delen, de onderbouw met de wallen en de bovenbouw met de torens. Ik kon ze beiden op de kast kwijt, maar samengebouwd pasten ze niet.
In het kasteel kun je de attributen zien van de diverse sprookjes die Walt Disney ooit heeft verfilmd. Ik zie de toverspiegel en de giftige appel van Sneeuwitje. In de keuken staan de schoonmaakattributen van De Tovenaarsleerling. De kandelaar en de roos onder de stolp van Belle en het Beest sieren een vertrek. Het spinnenwiel van Doornroosje ontbreekt evenmin. De feestzaal op de begane grond herbergt de grote klok die Assepoester dwingt om er snel vandoor te gaan voordat de betovering verbreekt.
Na de bouw en photoshoot kon ik aan de sloop beginnen. Uiteraard moest ik de zakjesindeling herstellen. Alles ging in een grote tas en mijn dochter zette het kasteel direct op Marktplaats om met dat geld weer een nieuwe doos te kopen. 😉 Dat is circulaire economie. Het kasteel was reeds uit de handel en de opvolger bleek nog niet zo populair, dus kon ze er een aardige tweedehands prijs voor maken.
De volgende uitdaging bleek de constructie van het 3D model in Lego Studio. Het bleek al snel nodig om de botsingsdetectie uit te schakelen, met heel veel constructies werd het handmatig passen en meten. Daarnaast viel het niet mee om even apart alle submodelletjes te maken.
Uiteindelijk lukte het om het model compleet te maken. De computer was er behoorlijk druk mee om de foto’s te genereren.