Muziek: Il Vecchio Castella van Modest Mussorgsky, gespeeld door Eduardo Costa op klassieke gitaar.
Lego Disneykasteel 43222
Na de oprichting van het eerste Disneyland in Californië volgde er de bouw van een Disney resort in Orlando, Florida waarvan het eerste deel in 1971 open ging. Dat werd de start van een aantal Disney Themaparken. Ook hier verrees in het Magic Kingdom een Cinderella kasteel. Net zoals de eerste versie in Californië dienden diverse kastelen in Europa als inspiratie. Vooruitgang moest er zijn, dus werd het Florida-kasteel 30 meter hoger dan het Californië-kasteel.
Het is interessant om te lezen dat het hele kasteel op een stalen frame is gebouwd met behoorlijk wat beton en polyester voor de buitenwanden. Heel anders dan de massieve steenconstructies van de originelen, zoals je hier in Nederland bij het Muiderslot en Kasteel Loevestein kunt zien.
Het geheel schijnt redelijk orkaanvast te zijn tegen windsnelheden tot 200 km/u.
Het kasteel kende een aantal verbouwingen wegens speciale gelegenheden. De laatste is uit 2021 toen het bouwwerk zijn huidige kleurstelling in rose en blauw kreeg. Reden voor Lego om het oorsponkelijke Cinderella kasteel 71040 uit de handel te nemen en de upgrade 43222 in de markt te zetten. Een prijzig pakketje dat krap 400 euro kost. Op Marktplaats zie je tweedehandsjes nu voor 300 Euro. Nog een hoop geld.
Ook nu bevat het bouwwerk de attributen van een aantal Disney-producties. Het aambeeld met Excalibur uit de Disney-versie van de Arthurlegende (in het origineel rust Excalibur in een rotsblok) en de roos in de Stolp uit Belle en het Beest. Het bed en het spinnenwiel uit De Schone Slaapster. De toverspiegel en de vergiftigde appel uit Sneeuwwitje en de danszaal uit Assepoester. Daarnaast zien we de lamp van de geest uit Alladin en de plantjes uit Pocahontas. De emmer en de bezem van de tovenaarsleerling uit Fantasia hebben zelfs ook nog een plekje gevonden.
Het leek me leuk om dit nieuwe kasteel in Studio 2.0 na te bouwen en iets meer details te geven gedurende het hele bouwproces. Live-bouwen komt er voorlopig niet van, want mijn dochter en kleindochter kregen een passie voor balsahout bouwpakketten.
Ik heb het hele model gerealiseerd in twee sub modellen, de onderkant en de bovenkant met toren. Toen alles klaar was, werd het een kwestie van de bovenkant op de onderkant plakken.
Onderkant
Het is leuk om de twee Lego sets te vergelijken. In de nieuwe zijn een aantal lastige constructies uit de eerste versie vereenvoudigd. De vloer bevat een draaiplateau waarvan de functie me eerst onduidelijk was. Op het eind bleek het een draaibare dansvloer voor Assepoester en haar prins.
Ook bij deze set zaten en een paar hoeken tussen de panelen die in werkelijkheid soepel aansluiten maar in het model nogal wat pogingen met verschillende waarden vereisten. Op de foto’s van de achterkant zie je mooi het wieltje van de draaibare dansvloer. Opvallend is ook het grote aantal fakkeltjes aan de muren.
De benedenverdieping is gewijzigd ten opzichte van de vorige versie. De plantenbak en de 12-uur klok van Assepoester zijn verdwenen, het zwaard Excalibur en de bezem van de tovenaarsleerling zijn ervoor in de plaats gekomen. De grote kroonluchter in de danszaal is gebleven.
De voordeur met balkon is vereenvoudigd, het bordes is voorzien van een waterpartij met plantjes. Omdat er in Studio 2.0. geen stickers zitten, ziet het balkonnetje boven de poort er wat kaal uit. Ook de grote klok onder het poortdak is nu een beetje kaal.
De kasteelmuren met torentjes vragen heel wat blokjes. De hoekstukjes onder een hoek zijn met Studio 2.0 lastig direct te plaatsen. De Connect-functie biedt uitkomst, ook al moet je dan precies weten waar een bepaald blokje terechtkomt.
Het vierkante torentje in de hoek is nieuw. Een leuke bergplaats voor wat sprookjes-attributen.
Bovenkant
Het bovenstuk is een stukje hoger dan de vorige versie. Hier krijg je een inkijkje in de keuken, de eetkamer, de bibliotheek, de slaapkamer en de toren met kamers voor onder meer het spinnenwiel van Doornroosje en de toverspiegel van de boze koningin uit Sneeuwwitje. De giftige appel zit opgesloten achter de tralies boven de slaapkamer.
Het bovenstuk heeft heel wat meer versiering en spitsen dan de vorige versie. Daar gaan heel wat steentjes in zitten.
Compleet
Het geheel is me het bouwwerk wel! Het model geeft aan dat er 4739 onderdelen in zitten in 669 soorten. Daar zijn de minifiguurtjes niet bij inbegrepen. En passant meldt het model dat je bij Bricklink 687 Euro op tafel moet leggen als je de onderdelen apart wilt bestellen. Wel, dan is het origineel toch goedkoper.