Legolandelijk (12)

Muziek: Schmetterlinge uit de Lyrische Stukken van Grieg, gespeeld door Haakon Austbø op piano.

Lego Alternatieve Bouw: Cessna Skymaster

Als je een Lego-set koopt, krijg je een aantal blokjes in een zakje. De meegeleverde bouwtekening vertelt je hoe je die moet gebruiken om de Lego-set te maken. De blokjes zijn echter standaardonderdelen, dus een creatieve slimmerik kan daarmee een andere constructie maken. De uitdaging is om dat te doen met het beperkte aantal blokjes van de Lego-set.

Voor velen is dat een hobby, dus ontstond er een uitgebreid alternative build circuit met zogenoemde My Own Creations (MOCs). Dankzij Lego-ontwerpprogramma’s zoals Studio 2.0 kun je een bouwinstructie maken en zo het alternatief delen. Websites zoals Rebrickable (https://rebrickable.com/) bieden bouwtekeningen van MOCs aan, sommigen gratis, velen tegen betaling.

Lego-Technic sets vormen een bijzondere categorie MOCs. De vormgeving is bij Technic-sets sowieso al lastig, dus voor een alternatief is creativiteit vereist.

Ik kocht ooit de Technic reddings-hovercraft 42120. Met dit nummer kwam ik in Rebrickable terecht bij de Cessna Skymaster door de ontwerper Nequmodiva. Een gratis ontwerp.

Ik klik uit nieuwsgierigheid op de naam van de ontwerper en kom zo in aanraking met de organisatie van Rebrickable. Daaruit blijkt een rangen en standen maatschappij onder de ontwerpers met niveau’s medailles en prijzen voor ontwerpwedstrijden. Je kunt er wat ambitie kwijt, zo lijkt het.

Terug naar het model. Het bijzondere aan de tweemotorige Cessna Skymaster is de trek/duw configuratie van de twee motoren die op de hartlijn van de romp liggen. Daarom heeft het toestel twee staartbomen om ruimte te maken voor de achterpropeller. Het ontwerp lijkt voort te borduren op de beroemde Cessna Skylane.

Cessna bouwde bijna 3000 van deze vliegtuigen in allerlei varianten in zowel burger- als militaire toepassingen. De militaire versies waren verkenningsvliegtuigen en artillerie waarnemingsvliegtuigen met beperkte bewapening. Het Amerikaanse leger gebruikte een groot aantal Cessna’s in Vietnam.

Ik download de bouwinstructie en simuleer het ontwerp eerst met Studio 2.0. Een kwestie van het onderdelenpalet van de Lego-set 42120 downloaden en de handleiding van Nequmodiva volgen. Dat levert de 3D plaatjes op in de galerij. Ik maak er mijn eigen handleiding bij, maar ontdek wel dat ik sommige stappen te groot heb gemaakt. Het blijkt erg lastig om de stappen met een compleet gebouwd model te wijzigen.

Daarna bouw ik het model met de onderdelen uit Lego-set 42120. Hierbij blijkt een probleem dat ik bij de reguliere Lego-sets nog niet ben tegengekomen, de tussenvormen zijn niet allemaal stabiel, soms is het model even wiebelig.

Met Technic-sets krijg je vaak functies mee, bewegende delen via allerlei overbrengingsconstructies. De Cessna heeft er eentje, de beide propellers die netjes tegen elkaar in bewegen. Een draaiknop op de bovenkant van de cabine zet de zaak in beweging. Er zit een tandwielmechaniek achter met lange assen. Leuk gemaakt.

Zo wordt de MOC een leuke ervaring. Er zijn er nog een paar met deze set. Wordt vervolgd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven