Legolandelijk (4)

Muziek: Valse van Edvard Grieg.

Lego Vliegtuigjes Technic 42117

Vroeger

Als kind was ik gek op vliegtuigjes bouwen in zowel plastic als karton. Ik herinner me dat ik als negenjarige mijn eerste bouwpakketje, een Spitfire jachtvliegtuig, in elkaar plakte. Dat was met Velpon, de lijm die mijn ouders veilig achtten voor ons kinderen, geen sinecure, want Velpon lost het plastic niet op, dus het vulkaniseert niet. Gevolg: Onderdelen zoals een landingsgestel bleven wiebelig.

Daarna ontdekte ik de firma Airfix. De Serie 1 zakjes hingen relatief voordelig voor 1 gulden 95 in de speelgoedwinkel. Zodoende bastelde ik een P47 Thunderbolt, een P40 Kittyhawk en nog wat 2e Wereldoorlog relieken in elkaar, waarbij ik de voordelen en nadelen van Velpon en plastic cement ervoer, vooral op transparante cockpitruitjes. Toen ik in Amsterdam een bescheiden bijbaantje en een krantenwijk kreeg, kwam er ook geld voor de hogere series en niet te vergeten Humbrol verf om alles op te kleuren.

In die tijd begon ik ook vliegtuigen in zelfgetekende bouwplaten te maken. Ik bouwde die na van schetsen uit vliegtuigboekjes. Zo kon ik zelfs op een grotere schaal bouwen. Het viel niet mee om proefondervindelijk de krommingen in romp en vleugels voor elkaar te krijgen!

Ik ben dat vliegtuigjes plakken altijd blijven doen totdat de kinderen kwamen. In die fase bouwde ik meer straaljagers zoals een F14, een F18 en de bekende F4 Phantom en de A10 Warthog.

Technic Lego

Bij het Lego-bouwen merk ik dat mijn hang naar vliegtuigjes nog niet is verdwenen. Zoals met deze Technic Lego Set 42117.

Technic Lego was een uitbreiding op het Lego-systeem dat in 1977 voor het eerst op de markt kwam. Door de Meccano achtige stroken en het gebruik van busjes, asjes, pinnetjes en tandwieloverbrengingen kon je heel wat ingewikkelder constructies maken dan met de toenmalige Lego-blokjes. Wel kon je de klassieke blokjes samen met Technic onderdelen gebruiken.

Toen onze kinderen klein waren, hebben we ooit een Technic auto met motor op batterij gekocht. Echter, het concept sloeg niet zo aan, de dochters bouwden liever met blokjes. De doos bleef echter bewaard, zodat we er veel later kleindochter Iris een plezier mee konden doen.

Veel Lego-sets zijn tegenwoordig een mengvorm van klassieke blokjes en Technic onderdelen. Deze Lego-set 42117 is mijn enige puur-Technic setje, voor het moment geef ik nog de voorkeur aan de meer klassieke Creator serie.

Racevliegtuig 42117

Het racevliegtuig 42117 is een recht toe, recht aan model. Een duidelijk mix in klassieke en Technic onderdelen. Er zit een leuke tandwielconstructie in: De wielen drijven via een overbrenging de propeller aan. De vleugels zijn hier onderdelen aan een stuk, in tegenstelling tot de vliegtuigjes uit de Creator serie.

Het blijkt dat een model maken met Technic Lego in het ontwerpprogramma Studio 2.0 lastiger is dan bij de klassieke sets. Het is soms een geworstel met draaien van onderdelen, vooral als je ze kritisch moet positioneren. Het lukt wel, als je de botsingsdetectie van Studio 2.0 even uitzet, krijg je toch het totaalbeeld.

Uiteindelijk blijkt het model 154 onderdelen te bevatten in 63 types. Studio 2.0 schat de kosten van bestellen van de losse blokjes op 18 Euro. Aanmerkelijk duurder dan de adviesprijs van 10 Euro, of 6,99 als je ze nog bij Het Kruidvat kunt vinden.

Achterschroefvliegtuig 42117

Via Internet kun je de handleiding downloaden voor een bouw-variant. Een futuristisch ogend duwschroefvliegtuig. Het tandwielmechanisme drijft nu de achterschroef aan. Uit de handleiding blijkt al snel dat grotere onderdelen van het racevliegtuig zijn hergebruikt, maar bijvoorbeeld gedraaid. Al met al lijkt de variant op een vogeltje met een propeller op zijn staart.

Uiteindelijk blijkt het model 149 onderdelen te bevatten in 61 types. Studio 2.0 schat de kosten van bestellen van de losse blokjes op 18 Euro, net zoals het racevliegtuig.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven