Muziek: Bauernlied van Edvard Grieg.
Huis met balkon en schuur (eigen ontwerp)
In de vorige eeuw bouwde ik regelmatig huisjes voor de kinderen. We hadden een aardige voorraad blokjes opgebouwd, er was genoeg voor de meer exotische constructies.
Midden negentiger jaren gingen we naar Denemarken op vakantie, een paar weken een vakantiehuisje even boven Juelsminde aan de oostkust van Jutland. Laat dat nou net op de hoogte van Billund zijn, de vestigingsplaats van Legoland, een soort Madurodam, maar dan in plastic blokjes. Billund lag hemelsbreed iets meer dan 50 km verderop. Dat werd na een klein uurtje rijden een lekker dagje uit met de nodige inspiratie voor Lego-huisjes. Nee, Lego zelf moet je daar niet kopen, daar betaal je de toeristenprijzen.
De basis van het huis is wederom de 32 x 32 noppenplaat. Ik begin met een eenvoudig schuurtje met open achterkant, anders valt er weinig te spelen met minifiguurtjes. Het huis wordt een klassiek model met twee verdiepingen en een balkon. Ook het huis is van achteren open om binnen iets te kunnen doen. De beschikbaarheid van blokjes bepaalt mede de kleurstelling. Rode en gele blokjes sparen de witten uit.
De bogen komen goed van pas voor een stijlvolle ondersteuning van het balkon. Onder de kap vind ik nog ruimte voor een dakkapel.
Kleine onderdeeltjes maken het ontwerp af: tuin- en gevel lampjes, een paar bloembakken met bloemen, enkele bomen en niet te vergeten een zithoek in de tuin waar een paar minifiguurtjes het zich gemakkelijk maken met wat versnaperingen op tafel. Met Technic-bricks maak ik een stevige tuinafzetting.
Al met al een klassiek bouwwerk in de Legoland-stijl uit de jaren negentig.
Er bestaat een opmerkelijk verschil tussen ad-hoc fysiek bouwen en virtueel reconstrueren met Studio 2.0.
Fysiek bouwen betekent blokjes gebruiken voor zover ik ze kan vinden. Dat is zoeken, het geluid van rammelende blokjes in de bakken is daar getuige van. Als ik een bepaald steentje niet kan vinden, probeer ik alternatieven. Een zes-nopper kun je vervangen door twee drie-noppers, of een “tweetje” en een “viertje”. Niet onbeperkt, want het bouwsel moet wel stabiliteit houden.
Met Studio 2.0 is de steentjesvoorraad onbeperkt. Daardoor werk ik in het model meer met stabiele structuren. Dat betekent automatisch het gebruik van de grotere blokjes. Kortom, het virtuele model vertegenwoordigt de ideale Lego-logistiek. Dit zal de werkwijze van de Lego-ontwerper zijn, wat hij/zij kiest komt uiteindelijk in de set.
Uiteindelijk blijkt het model 403 onderdelen te bevatten in 100 types. Studio 2.0 schat de kosten van bestellen van de losse blokjes op 298 Euro. Nou, voor die prijs kun je op Marktplaats heel wat dozen tweedehands aanschaffen!