Legolandelijk (6)

Muziek: Scherzo van Edvard Grieg.

Lego Creator 4953 Fast Flyers

Ik heb bij Lego een zekere voorliefde voor vliegtuigen en ruimteschepen. In dat opzicht is de Lego Creator set 4953, ook bekend als Fast Flyers, interessant. De set verscheen voor het eerst in 2008 en is niet meer in de handel. Dat merk je gelijk, op Amazon doet hij 119 dollar.

Ik had mazzel, ik kocht hem op Marktplaats voor 10 Euro exclusief verzendkosten. Ik leerde van deze zending dat draaischijfjes en tegelblokjes blijkbaar na verloop van tijd door materiaalmoeheid fragiel worden. Ze knapten me stuk bij demontage van een model. Gelukkig zijn er webshops zoals iloveblokjes.nl waar je alles kunt nabestellen om het pakket weer compleet te krijgen.

Bij deze set heb ik voor het eerst een wasteiltje gebruikt. Even soppen met wat baking soda in het water maakt de legostenen die zo te zien jaren in opslag hebben gelegen weer fris.

Straaljager

De publiekstrekker van deze set is de swept-wing straaljager. Een kleurig model dat veel weg heeft van een F14-Tomcat. Ja, door een ingenieus mechaniek kun je de vleugels in- en uitklappen. Een intrekbaar landingsgestel en bewegende rolroeren en hoogteroeren completeren de speel-ervaring.

Het vleugelmechaniek toont de kracht van de combinatie van klassieke blokjes en Technic onderdelen die je in de huidige sets veel tegenkomt. Een intern stangenmechaniek met kogelgewrichten zorgt voor de instelling van de vleugels.

Het vliegtuig blijkt 301 onderdelen te bevatten in 122 types. Studio 2.0 schat de kosten van bestellen van de losse blokjes op 36 Euro. De aankoop op Marktplaats was een stuk voordeliger.

Hovercraft

Ooit keek ik met verbazing naar de Hovercrafts die tussen Boulogne en Dover toen we in Le Portel op de camping stonden in de zeventiger jaren. Het was een spectaculair gezicht hoe zo’n ding met veel lawaai het strand op kroop. Inmiddels zijn ze in onbruik geraakt, de kanaaltunnel en klassieke veerboten kunnen meer voertuigen en passagiers kwijt.

De hovercraft in deze set laat een interessante constructie zien, waarbij onderdelen met scharnieren een quasi-ronde vorm creëren. Het gevaarte is een driewieler, waarbij het zwenkwiel een zwakke schakel in het ontwerp vormt, het enkele wieltje is niet in staat om de hovercraft recht te houden in een bocht.

Uiteraard zit er hergebruik in dit model, de motoren zijn op dezelfde wijze geconstrueerd als bij het vliegtuig.

Ik vind het een leuk ding, het heeft iets weg van een archaïsche robotstofzuiger.

De hovercraft blijkt 203 onderdelen te bevatten in 97 types. Studio 2.0 schat de kosten van bestellen van de losse blokjes op 26 Euro.

Helicopter

De helicopter blijkt de minst geslaagde bouwvariant in deze set. Weliswaar heeft hij een mooie slanke vorm, maar ik mis de wielen. Jammer genoeg zaten er in de set net niet de juiste onderdelen om de helicopter met een landingsgestel uit te rusten. Ik kan natuurlijk in de andere Lego-dozen kijken.

Ik heb de staartschroef iets anders gebouwd dan in de handleiding stond. Met vier stripjes lijkt hij toch wat beter dan met de twee uit de beschrijving.

De helicopter blijkt 142 onderdelen te bevatten in 70 types. Studio 2.0 schat de kosten van bestellen van de losse blokjes op 13 Euro.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven