Legolandelijk (8)

Muziek: matrosenlied van Edvard Grieg.

Vuurtoren (Eigen Ontwerp)

Op de buitenlandse kampeervakanties van mijn jeugd kwamen we een aantal malen bij de zee terecht. Allereerst Fécamp in Normandië en Boulogne in Pas de Calais, beiden in Frankrijk aan Het Kanaal. En ook Saksild in Denemarken aan de Saksild Bocht met uitzicht op de eilanden Tunø en Samsø.

Op al die plaatsen aan zee kwam je vuurtorens tegen om de scheepvaart te leiden. Vooral ’s avonds intrigeerde de draaiende lichtbundels met ieder hun eigen patroon me. Ik zag zodoende thuis direct een mooie toepassing voor mijn modelspoorbaan.

Ik had wat schepen die uit een bouwplaat waren gemaakt zoals de Veronica en De Zwarte Zee. Die hadden praktisch de juiste schaal om bij een Half Nul spoorbaan te passen. Er kwam dus een haventje. Alleen de vuurtoren van bambinoblokjes stak een beetje af en licht zat er ook niet in.

Dat veranderde toen ik op vakantie in Denemarken in een speelgoedwinkel kwam en me vergaapte aan de huisjesbouwpakketten van de firma Heljan. Dat merk verkocht een aantal leuke typisch Deense huisjes met rieten dak en vakwerk en jawel, een echte vuurtoren op H0 schaal. Met licht erin! Het koste wat zeuren, maar uiteindelijk kwam de hand over het hart, ik kreeg de vuurtoren.

Ik zette het ding netjes in elkaar volgens de handleiding. Er zat een lampje in dat via een primitieve clignoteur met een bi-metaaltje aan het knipperen werd gebracht. Een mooi gezicht in mijn modelspoorhaven, maar helaas, het lampje werd zo heet dat het (plastic)glas van het lichthuis smolt. Tja, dat stond niet in de papieren. Repareren was geen doen, het lichthuis was zeer goed vastgeplakt.

Die herinnering brengt me ertoe om een vuurtoren met Lego te improviseren. Inclusief huis voor de vuurtorenwachter en een aanlegplaats voor een bootje. Alles past mooi op een Lego-grondplaat.

Ik begin met een ritsje blokjes die een eilandje moeten vormen. Dan volgt de toren en het eraan vast gebouwde vuurtorenwachtershuisje. Het kost wat zoeken in de bakken met rode en witte steentjes, maar het rood-wit patroon komt er aardig op.

Het lichthuis vraagt wat improvisatie. Het dak heeft iets weg van een Pagode, zo lijkt het. Het eindresultaat lijkt een beetje op een kerk. Tja, het zal niet de eerste keer zijn dat een kerktoren als vuurtoren dienstdoet. Men beweert bijvoorbeeld dat de Oldenhove in Leeuwarden ooit ook een vuurtoren was. In Denemarken dienen verscheiden kerken op de eilanden ook als vuurtoren.

Er zit wel wat verschil tussen de vuurtoren die ik gebouwd heb en het Lego-model. Tja, in Studio heb je geen gebrek aan onderdelen, dus wat verfraaiing is snel aangebracht.

Het is in ieder geval een leuk avondje ad-hoc bouwen.

De Vuurtoren blijkt in de virtuele versie 455 onderdelen te bevatten in 106 types. Studio 2.0 schat de kosten van bestellen van de losse blokjes op 134 Euro. Grappig om te merken dat ik plastic goud in huis heb. Het werkelijke ontwerp heeft wel een paar onderdelen anders. Het roeibootje is bijvoorbeeld niet meer in de handel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven