Legolandelijk (9)

Muziek: Kobold van Edvard Grieg.

Lego Creator Blue Power Jet 31039

Lego bracht in het nabije verleden een aantal interessante Drie in Een Creator sets uit, die inmiddels weer uit de handel zijn gehaald. Ik kwam de Blue Power Jet 31039 voor een schappelijke prijs tegen op Marktplaats.

De aankoop was niet direct geregeld, want de eigenaar moest eerst de onderdelen bij elkaar zoeken uit een paar grote opbergdozen. Dat viel voor de iets meer dan 600 steentjes niet mee en daarnaast was het proefwerkweek. Ach, ik weet uit ervaring wat een klus het was om onze eigen drie Lego-dozen uit te zoeken.

Uiteindelijk kwamen er bijna 600 deeltjes boven water, de rest moest worden bijbesteld bij een Legosteentjeshandelaar. Dat werd zeer schappelijk opgelost, ik hoefde de bestelling niet bij te betalen. De steentjeshandelaar had echter een minimum bestellingsomvang. Wel, ik heb het bedrag om zo ver te komen wel bijbetaald, als beloning voor de medewerking.

Ik kon de zak stenen met de handleiding in mijn woonplaats ophalen. Moeder verklaarde dat handelen bij de opvoeding hoorde, haar zoon wilde een andere hobby starten en daarom de Lego kwijt. Wel, dan moest hij het spul maar verkopen om aan geld te komen. Ze had, zo lachte ze, wel een aanmoedigingspremie in gedachten.

Met een Marktplaats-aankoop is het altijd even spannend of alles echt compleet is. Warempel, dat was zo. Althans voor de straaljager. Bij de andere modellen bleken een paar standaard steentjes te missen. Wel, die had ik zelf nog.

Resultaat was een elegante straaljager, die sterk op de Joint Strike Fighter F35 lijkt. Lego ontkent uiteraard een directe gelijkenis omdat de firma in principe geen realistisch oorlogsspeelgoed maakt. Het vliegtuig is dan ook ongewapend, in tegenstelling tot bijvoorbeeld die van de firma Coby Toys die modellen van vliegtuigen, tanks en schepen levert in een eigen Lego-achtig blokjes formaat.

Dit kan gewoon: Lego heeft in Europa de strijd tegen de “nep-Lego” bedrijven inmiddels verloren omdat het patent op Lego blokjes was verstreken. Processen tegen andere Lego-imitaties van bijvoorbeeld Chinese firma’s waren meer succesvol.

De Joint Strike Fighter is een heel verhaal. De Nederlandse regering wilde een vervanger voor de F16 en telt uiteindelijk ruim 5 miljard euro neer voor een gepland aantal van 52 stuks. De ontwikkeling van dit vliegtuig werd continu geplaagd door termijn- en kostenoverschrijding en prestatieproblemen. Het probleem van dit internationale samenwerkingsprogramma was de kostenverdeling.

Door de speciale beplatingssteentjes ziet het vliegtuig er mooi gestroomlijnd uit. Er zitten diverse beweegbare delen aan, de cockpit kan open, er zit een heuse motor onder de kap en het landingsgestel kan worden ingetrokken.

Een leuk bouwproject!

1 gedachte over “Legolandelijk (9)”

  1. Heel leuk verhaal. Zeker ook over de familie die het model verkocht op marktplaats.
    Er zijn heeeel veeel eerlijke mensen op de wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven