Alarm!

Muziek: Rage over a Lost Penny, een Rondo van Beethoven, gespeeld door Flaming Piano

Zaterdagmorgen. Het zonnetje schijnt. Tijd voor ons rondje op de Hengelose markt.

Ik herinner me dat ik nieuwe deodorant moet kopen. Een lekker geurtje dat wordt geproduceerd door ene Monsieur Jean Paul Gaultier.

In mijn jeugd beval mijn moeder extra geuronderdrukking naast het gebruikelijke goed onder je oksels wassen van harte aan: “Je stinkt als een bosje uien” was haar opmerking steevast als haar gevoelige neus een glimp van puberale hormoon gedreven onderarmse transpiratie opving. Dan pakte ik mijn martelwerktuig, de HEMA deo-roller. Niet geheel ongevaarlijk, het deed erg zeer als het ontgeuringswerktuig er haren tussen trok.

Ja, de HEMA deo-roller was goedkoop genoeg om van mijn eigen bescheiden tienerinkomen te betalen. Het geurtje was er dan ook naar, ik rook naar een bacteriologische ontsmettingsruimte. Maar moeder was tevreden met deze kunstmatige zweem van lichamelijke reinheid. Net bleekwater, dat ruikt ook zo schoon, hè?

Later verdiende ik gelukkig voldoende om wat lekkerder geurtjes aan te schaffen. Inkomensverbetering is ook hard nodig: Monsieur Jean Paul Gaultier en zijn retailer ICI Paris XL tikken 30 euro af voor een stickie.

We maken het rondje markt. Groente bij onze vaste groentenkraam, olijven en pepertjes bij onze vaste olijvenkraam. Leuk dat kooplui je kennen en een mooie gelegenheid om een praatje te maken. Die band is in de coronatijd ontstaan en we blijven gaan, ook al zijn hun prijzen wat hoger dan elders. Winkelgenot is ook wat waard.

Onze laatste tussenshop op het rondje is de ICI Paris XL voor eerdergenoemde deostick. Ik heb me altijd afgevraagd wat dat XL betekende, want zo groot zijn die winkels niet.

We passeren samen het poortje. Plotseling klinkt een irritante toon en begint een zwaailichtje te knipperen.

ALARM!

Het is maar even, maar het is voldoende om de vrede in het pand te verstoren. Een aantal mensen bij de kassa bekijkt het tafereel met enige sensatiebeluste nieuwsgierigheid.

Een winkeldame komt aangestormd. We komen net binnen, dus de kans op diefstal is klein. Zodoende start ze een wetenschappelijk interview om achter de oorzaak van de door ons veroorzaakte winkelvredebreuk te komen. De andere mensen blijven gemelijk toekijken.

“Wat heeft het in zijn zakjes” roept Gollem als hij merkt dat Bilbo met de Ring verdwenen is, “smerige dief, ik haats het!”

Dat is dus de eerste vraag. Sleutels, sleutelhangers, Smartphones, creditkaartjes, blijkbaar is van alles in staat om het alarm te doen afgaan. Daarna heeft ze het over klerenlabeltjes. Nee, ik overweeg niet om me uit te kleden en alle labeltjes te onderzoeken. Uiteindelijk maakt ze gewag van onze eerdere aankopen in ons sleepkarretje. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat groente, citroenen en tomaten het poortje verstoren.

Ter controle wippen we met karretje en al het poortje heen en weer. Naar buiten, naar binnen. Niets, geen piepje. Een raar spelletje, dat je zelf moet aantonen dat je onschuldig bent in een koddige polonaise.

VALS ALARM!

Toch is de prettige winkelsfeer nu verbroken. Mensen wenden haastig hun blik af als je terugkijkt. Alsof ze toch denken, dat…

Het meest aparte is nog dat we geen woordje excuus krijgen van het winkelpersoneel. De openbare rehabilitatie blijft uit.

Is dat een gevolg van de huidige naming-, shaming- en cancelcultuur? Dat het systeem jou onterecht aanmerkt als verstoring en dat je maar moet slikken dat je als schuldig bent aangemerkt onder het mom van waar rook is, is vuur? Een soort Toeslagenaffaire in het klein? U bent schuldig tot we niet meer onder het tegendeel uit kunnen? En dan nog ligt het niet aan ons?

Maar… winkeldiefstal is toch een groot probleem? Daar moeten we ons tegen beveiligen! “De Goeden moeten nu eenmaal onder de Kwaden lijden”, lispelde onze juffrouw van de Gereformeerde basisschool in de zestiger jaren als de hele klas straf kreeg voor het vermeende wangedrag van een van ons.

Is een gerust geweten dan de enige motivatie om toch bij de Goeden te blijven horen?

Dat wordt zo behoorlijk ontmoedigd…

Een alarmsignaal voor de huidige maatschappij! De Goeden willen niet langer lijden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven