Barbaars onmenselijk!

Vandaag viel mijn oog op een foto bij een artikel in Trouw. Een meisje met rituele beschildering gedurende een Rite de Passage. Ze behoort tot de Pokot stam uit Kenia en is in ceremonieel tenue op weg naar haar rustplaats na haar besnijdenis. Ze wordt voortgeduwd. Haar blik is wezenloos, ze staart in de verte en lijkt er niet bij te zijn. Verdoofd misschien? Of weet ze wat ze verloren heeft samen met haar kindertijd?

Haar blik trekt mijn aandacht. Ik betrap me erop dat ik de laatste tijd een beetje immuun geworden ben voor afbeeldingen na al die scenes met intensive care, mondmaskers, teststraten, injectiespuiten en coronagrafieken. Deze foto raakt me echter scherp. Die wezenloze gelatenheid is verschrikkelijk.

In droge termen zonder duidelijk oordeel beschrijft het artikel de details van wat het meisje is overkomen, nee, ik noem het anders, wat haar is aangedaan door haar gemeenschap.

Vrouwenbesnijdenis. Barbaarse en onmenselijke genitale verminking is een exactere omschrijving. Die ontneemt een meisje voor altijd de mogelijkheid om te genieten van fysieke liefde met een ander of zichzelf. Sterker nog, penetratie door een man wordt een pijnlijk signaal van zijn alleenheerschappij en monopolie op zinnelijk genot. Daarnaast krijgt ze last en pijn met de gewone lichaamsfuncties, loopt ze een aanzienlijk gezondheidsrisico en wordt een extra kwelling haar deel als ze een kind op de wereld zet.

Zou het haar haat voeden tegen degenen die haar dat hebben aangedaan? Of zou ze murw geslagen zijn in het keurslijf van haar cultuur? Het is nu eenmaal traditie? Het lot van een vrouw? De wil van een mannelijke godheid?

Compleet onacceptabel en zwaar misdadig!

Mij werd altijd geleerd dat we de cultuur van andere mensen moesten respecteren. Dat we hun riten en gewoonten moeten accepteren, dat zij hun eigen rechten hebben om hun leven zo in te richten als ze willen of al eeuwen gewend zijn. Dat we ze niet mogen dwingen om te doen wat wij goed vinden.

Grosso modo respecteer ik dat, maar dit gaat ver over mijn grenzen van acceptatie heen. Dit ga ik nooit respecteren. Ik schaam mij er als man voor dat dit gebeurt, dat seksegenoten in die landen dat als voorwaarde stellen om een verbintenis aan te gaan, dat het de “marktwaarde” van vrouwen verhoogt.

Als ik nu opschrijf wat dit bij me artikel losmaakt, wordt dat louter woede, haat, moord en doodslag. Dit is zo’n evident voorbeeld van schending van de integriteit van het menselijk lichaam, daar kan geen coronaspuit tegenop. Het is trouwens de coronacrisis die ervoor zorgt dat deze “traditie” in Afrika weer stevig opduikt.

Ik ga voor een druppel op de gloeiende plaat, die in ieder geval een heel klein beetje sist. Een donatie aan een organisatie die daartegen strijdt en de mensen op andere gedachten probeert te brengen. Met de hoop dat vroeg of laat ook in die culturen duidelijk wordt dat genitale verminking een misdaad tegen de menselijkheid is en in het geval van vrouwenbesnijdenis daarnaast een ontkenning is van de gelijkwaardigheid van man en vrouw.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven