CSTW, geen BTW!

Taxation Blues, een wereldwijd fenomeen

Het toekomstige kabinet kent toegevoegde waarde toe aan kunst, theaters, leesvoer en sportiviteit. Niet gek voor partijen die de beeldende kunst ooit enigszins kenschetsten als elitaire grachtengordel hobby’s. Alsof André Hazes dan wel kunst zou zijn. Zouden ze eindelijk het maatschappelijk belang van kunst, lezen en sporten erkennen?

Er zit wel een forse adder onder het gras. Die “erkenning” van toegevoegde waarde heeft een hoge prijs. Men wil kunst, theaters, leesvoer en sportiviteit in het hoge tarief van de Belasting Toegevoegde Waarde drukken. En dat terwijl we net een forse verhoging van het lage BTW-tarief hebben gehad, begin dit jaar.

***

De Belasting Toegevoegde Waarde werd in 1969 in Nederland ingevoerd ter vervanging van het systeem van Omzetbelasting. Beide belastingen gaan er vanuit dat een eindproduct door alles wat je ermee moet doen om het te maken een toegevoegde waarde krijgt ten opzichte van de grondstoffen. Een zak diepvriespatat is meer waard dan hetzelfde gewicht aan aardappels. Toegevoegde waarde kun je zien als inkomen voor de betrokkenen, dus dat kun je mooi belasten. Menig heerser omarmde dit idee om legale diefstal te plegen voor de realisatie van zijn of haar ambities. Staten doen nu hetzelfde.

Een bijzonder voorbeeld van toegevoegde waarde belasting is de hervorming van Alva met zijn Tiende Penning (een soort BTW van 10%). Daarnaast stelde hij een Twintigste Penning (een belasting van 5% op transacties met onroerend goed) en een Honderdste Penning (1% onroerend goed belasting) voor. Vooral de Tiende Penning leidde tot opstand in de Nederlanden. Die vormde de aanleiding tot de Tachtigjarige Oorlog en de stichting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Die zelf ook heel creatief werden in hun belastingen.

Wonderlijk genoeg kwam die opstand er bij de invoering van de BTW in 1969 helemaal niet. En dat terwijl die BTW op dit moment al overeenkomt met een Vijfde Penning met de huidige 21%.

Het voordeel van de BTW ging vooral naar de bedrijven die voorheen in allerlei schijven omzetbelasting moesten betalen. De eindgebruiker/consument betaalt in feite het hele toegevoegde waarde traject, de tussenliggende product schijven kunnen BTW terugvragen.

***

Om een echte volksopstand te voorkomen, organiseerde men bij de invoering van de BTW wel een laag en een hoog tarief en vrijstellingsregelingen. Laag tarief gold voor eerste levensbehoeften en vitale diensten. Hoog tarief viel vooral op wat men destijds als luxegoederen zag. Daarnaast kende men nultarief (geen BTW) en vrijstelling van BTW voor bepaalde goederen en diensten.

Sinds 1969 zijn de BTW-percentages bijna verdubbeld. Je betaalt die BTW met geld waar al een behoorlijke hap belasting voor is betaald. Bijna 37% voor inkomens tot € 75.518, bijna 50% als je daarboven zit. Ik las zelfs ergens dat de BTW “inkomsten” de loonbelastingen overtreffen. We subsidiëren de staat dus al in ruime mate. Daar mogen we best iets van terugzien voor onszelf.

Boeken, dagbladen, concerten, bioscopen, musea, theater en sport vielen altijd onder het lage BTW tarief. Maatschappelijke en culturele vorming zijn belangrijk, nietwaar? Als mensen met sport in conditie blijven bespaart dat weer zorgkosten. Allemaal toegevoegde waarde voor de maatschappij.

Als je daarop plots hoog BTW tarief gaat toepassen, neemt de werkelijke toegevoegde waarde van deze zaken sterk af. De mensen kunnen ze domweg niet meer betalen. Dan wordt goed geïnformeerd zijn een privilege voor de elite die toch al druk is om louter hun eigen verhaaltje naar voren te schuiven.

Ik zie de contouren van een negentiende-eeuws dogma verschijnen: “Hou jij ze arm, dan hou ik ze dom!”

CSTW, Cultuur en Sport hebben Toegevoegde Waarde. Kortom, handjes af van boeken, dagbladen, concerten, bioscopen, musea, theater en sport. Op een aantal zaken zou ik zelfs BTW vrijstelling bepleiten. Pech dat ze dan niet meer zoveel granaten meer voor Oekraïne kunnen kopen. Eigen volk Eerst is hier duidelijk op zijn plaats!

😉 Dan is het toch vreemd dat juist die politieke partij die dit in het vaandel heeft staan, de PVV, een behoorlijke steek laat vallen. Kiezersbedrog in optima forma.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd!
Scroll naar boven