De Tweehonderd Vijftigste

Muziek: Walking with Alfredo van David Lanz en Paul Speer

Jubileum met een Rondje Twickel.

Iets meer dan twee jaar geleden begon ik dit blog op de DOS Amigos Homepage. Na een bescheiden begin zitten we inmiddels op de tweehonderdvijftigste aflevering.

De oogst van het eerste jaar kwam voort uit een regiment korte verhalen dat ik voordien geschreven had en een aantal belevenissen rond het schrijven en vriendschap. Het tweede jaar draagt, uiteraard had ik het graag anders gezien, de sporen van de verwarring en tegenstrijdige gevoelens rond corona. In het tweede jaar begon ik ook mijn rubriek Schermloze Avonden, op dit moment de bijdrage met de meeste afleveringen.

Het leek me een goede manier om dit jubileum te vieren met de beschrijving van ons Rondje Twickel, een korte wandeling van ongeveer een uur waarmee we geheel onschuldig niet zijn thuisgebleven en waarmee we nuttig hebben bijgedragen aan de CO2 en stikstof uitstoot, want het rondje is te ver van ons huis om er naartoe te fietsen.

Deze wandeling werd in de afgelopen corona-tijd ons enige uitstapje. Dat geldt voor meer mensen, als ik de drukte op de parkeerplaats bij de uitspanning in Delden in ogenschouw neem. Daarmee kwamen we, omdat we het rondje wekelijks maken, in de gang der seizoenen terecht. Een interessante ervaring om de natuur rond de paden te zien verzinken en later weer te zien blinken in een eeuwige ommegang.

Sommigen zullen ons nu toebijten: “Je moest toch thuisblijven van Rutte! Asociale virusverspreiders!”

Tja, thuisblijven, dat staat nog steeds op het niet gebruikte digitale tekstbord bij de snelweg langs Delden: “Samen tegen Corona, blijf thuis.” Uniek in Nederland, dit zie je alleen in Twente.  Wel, de Oale Groond rond Delden is voor ons een beetje thuis en tegen Corona heb je ook een goede ventilatie nodig in de buitenlucht. Dat krijg je binnen vier muren niet, dus rijden we fluitend langs deze mededeling.

Erna’s familie komt uit Delden. Een deel van de Vossenbrink, een gehucht aan de zuidkant van Delden vlak bij het Twentekanaal en een deel van de Deldener Esch, de bult in het landschap vlakbij het kasteelpark van Twickel.

Ook door die familiebanden voelt dit gebied aan als Oale Groond, een land met een speciale energie die huiselijk aanvoelt. Onderdeel daarvan is de uitspanning Het Hoogspel, een oord waar Erna’s grootouders al kwamen en haar ouders samen naartoe gingen voor de speeltuin en een biljartje. Wij zetten die traditie voort met het jaarlijkse bezoek met de kinderen op Hemelvaartsdag en nu komen we er regelmatig met wandelingen of gewoon een kopje koffie, al dan niet in gezelschap van ons kleinkind Iris. Zij is gek op de speeltuin, een patatje met of een ijsje en als het even kan een bal uit de trekautomaat.

Het Hoogspel is zodoende begin- en eindpunt van ons rondje geworden, een wandeling van bijna 5 km die je in een uurtje kunt doen. In dit voorjaar dacht ik, kom ik schiet eens een paar plaatjes en schrijf een verhaal rond die galerij.

Dat heb ik doorgezet in een aparte verhaalcategorie. Zie het menu voor de juiste plek…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven