Gooi het op de Groep!

Don’t Insult van het project Gain Weight for You, Een protestsong tegen de groepsbelediging van dieren

Aangifte wegens groepsbelediging. Tegen bekende Nederlanders zoals Raisa Blommesteijn en Monica Keizer. Een nieuwe mode? Bezigheidstherapie voor rechters en advocaten? Vroeger gooiden we het IN de groep. Tegenwoordig lijkt het mode het OP de groep te gooien en als benadeelde daartegen assistentie van de wet te eisen.

Groepsbelediging is een misdrijf? Jazeker, sinds 1934 staat in het Wetboek van Strafrecht al dat groepsbelediging strafbaar is. Artikel 137. Groepen en beledigingen waren echter slecht gedefinieerd. 😉 Ja, dat was in de tijd dat schelden op Adolf Hitler nog bestraft kon worden als belediging van een bevriend staatshoofd.

In 1971 kwam er een aanvulling op het artikel met betrekking tot rassendiscriminatie. In 1991 breidde men de wet uit met beledigingen op seksuele geaardheid, in 2005 kwamen hier handicap-gerelateerde beledigingen bij.

Straffen zijn maximaal een jaar brommen of een geldboete tot € 10.300 (derde categorie). Bij recidive of een groep van meer dan twee personen kan dit oplopen tot twee jaar brommen of een geldboete tot € 25.700 (vierde categorie).

Je ziet, de staat kan behoorlijk verdienen als knettergekke hooligans met stem en spandoeken de stelling rond Hamas en de Joden presenteren, zoals een keer bij een wedstrijd van Ajax gebeurde. Het is alleen lastig om daders op te pakken en die dan verantwoordelijk te stellen voor de hele groep.

De belediging moet in het openbaar zijn gedaan, beledigend zijn bedoeld en als beledigend dan wel kwetsend worden ervaren. Kortom, kolfje naar de hand van leden van wokisten en onderdrukte minderheden en meerderheden waarvan de lontjes mogelijk wat korter zijn door de in hun ogen maatschappelijk benarde positie en de slachtoffer rol die ze ervaren.

Daarnaast vormen de criteria (objectief) beledigend bedoeld en als beledigend worden ervaren stof tot discussie en interpretatie, wat het wetsartikel al wankel maakt.

Een voorbeeld: Ik ben zelf genaturaliseerd Twentenaar met matige beheersing van de Twentse sproake. Ik zou aangifte kunnen doen tegen een geboren Twentenaar als hij me Import noemt. Of als hij/zij de bekende uitspraak Uit Gouden Korenaren/Schiep God de Twentenaren/ Uit het kaf en de resten/De mensen uit het westen citeert. Hij beledigt immers de groep Nederlanders die aan gene zijde van de Regge wonen en aangezien ik in Hilversum geboren ben en een belangrijk deel van mijn jeugd in Amsterdam heb doorgebracht…

Vooral het laatste citaat is vast beledigend bedoeld en kan door mij als zodanig worden opgevat. Nou, geen rechter zal op mijn aangifte reageren. Er zijn ergere problemen in de wereld, krijg ik dan te horen.

Een ander voorbeeld: De Surinaamse onderburen in Amsterdam noemden ons Bleekscheten en Kaaskoppen toen iemand belangstellend kwam informeren naar de reden dat ze een kampvuurtje in de huiskamer gebruikten om een potje te koken . Als we een heel kort lontje hadden  gehad, hadden we best aangifte kunnen doen wegens belediging van de blanken in Nederland. 😉 Uiteraard tot afschuw van de wokies die ons nu als onderdrukkers en slavenexploiteurs van Suriname zien en vinden dat we met herstelbetalingen over de brug moeten komen.

De belediging moet in het openbaar zijn gedaan. In beeld, woord of geschrift. Ten tijde van de vroege aanpassingen van Artikel 137 was geschrift aardig afgebakend. Kranten, bladen, boeken, circulaires. Allemaal uitingen waarbij de overtredende rechtspersoon goed te traceren is.

We hebben tegenwoordig echter websites en (social) media genoeg om groepsbeledigingen te uiten, zelfs inclusief spelfouten. Ik weet uit ervaring dat het vrije meningsuitingsplatform Twitter een waar korte-lontjesoord is op dit gebied. Met wat je daar ziet kun je voor twintig eeuwen aangiftes genereren. Het blijkt een kwaal van social media en andere Internet fora, dat mensen minder wellevendheid in acht nemen.

😉Blijkbaar is je pakkans erg klein als je een geschikte profielnaam hebt die niet tot naam en adresgegevens is te herleiden. Behalve als je onder je eigen naam opereert, zoals Raisa Blommestijn.

Google toont me iets opvallends als ik aangifte groepsbelediging invul. Mona en Raisa halen de meeste hits, gevolgd door Geert en Thierry. Nu zijn dat allemaal mensen die zo hun kritiek hebben op de dogma’s van de Linkse kerk en het wokistisch gedachtengoed.

😉 Of zouden de algoritmes van Google door mijn zoekgedrag me reeds hebben gekarakteriseerd als onverbeterlijk ultrarechts? Blijkbaar is de intelligentie van Google echt kunstmatig!

Tja, ik heb me zelf aangeleerd om op social media niet te reageren op al die bagger. Ik kan me echter de emoties van Raisa’s tweet bij dat filmpje van die mishandeling van die tien buitenlandse jongeren tegen een jongen op het station Bijlmer goed voorstellen, ze gooiden hem zelfs nog op de rails ook. Er zal maar een trein aankomen… Ik heb wel ergere en bijzonder haatdragende reacties daarop gezien, maar omdat je met het vervolgen van de als influencer gekenschetste Blommestijn politiek kunt scoren, komt dat blijkbaar voor het gerecht…

Net zoals de reactie van Mona Keijzer rond Jodenhaat en de Islam. Mohammed, de profeet (570 – 632) had het bij leven bepaald aan de stok met de Joodse stammen in Medina. Een geschiedkundig feit. Hiervan vind je sporen terug in de Koran, die een duidelijk onderdeel van de religie en cultuur van de Islam is. Met de gebruikelijke problematiek van de interpretatie van heilig verklaarde geschriften, die we ook in bijvoorbeeld de Bijbel tegenkomen. Ook deze aangifte lijkt mij meer een poging tot politiek scoren. Diskrediet is ook een asset bij oorlog voeren.

Men heeft ooit voorgesteld om Artikel 137 te schrappen omdat het zo lastig te hanteren is. Dat lijkt een beetje in overeenstemming met een uitspraak van mijn moeder: Schelden doet geen zeer. Nou, dat doet het wel. Het artikel heeft zijn functie.

Echter, als die groepsbelediging zo evident wordt gebruikt om iemands politieke poten onder de stoel vandaan te zagen, is het wellicht verstandig om het weer eens in de groep te gooien wat we nu eigenlijk bedoelen met groepsbelediging en welke korte lontjes en andere belangen er allemaal spelen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven