Muziek: So Long, so Clear, van het album Portraits van Jon and Vangelis. Over verbinding, iets wat je op spirituele plekken ervaart.
Je hoort en leest er weleens over. Plaatsen vol van oude energie en spiritualiteit, oorden waar mensen toen ze nog veel gevoeliger waren voor de energie van de omgeving nadachten over begin, einde en het heelal en hun goden vereerden. Plaatsen waarbij je zelf de indruk opdoet dat er meer is dan je kunt zien, waarbij je voelt dat er iets is. Oorden waarbij je verbinding voelt, vaak zonder het te kunnen benoemen.
Bij die plaatsen denk je aan Stonehenge, Chartres, Machu Picchu, Ankor Vat, Varanasi, Sedona in de States en de berg Kailash in Tibet. Bedevaartsplaatsen over heel de wereld. Allemaal behoorlijk ver weg, materiaal voor glossy Djoser-achtige reisfolders met dito prijzen.
Zo ver hoef je echter niet te gaan. Overal waar mensen wonen of hebben gewoond, bestaan of ontstaan plekken waar ze de energie van het hogere, verbinding en het mysterie van het bestaan kunnen voelen. Zo ook in Nederland.
In die context stuitte ik op een interessant boek: Spirituele Plekken in Nederland door de fotograaf, kunstenaar en onderzoeker Henk Ganzeboom. Ik leende het ooit van een vriendin van ons, maar ja, wat je geleend hebt, geef je na een tijdje ook weer netjes terug. Gelukkig kreeg ik onlangs een mooi gesigneerd exemplaar van de auteur zelf, zodat ik het boek opnieuw kan lezen.
In het boek beschrijft Ganzeboom negentien plekken in Nederland waar hij spirituele energie heeft waargenomen. Het eerste wat je in het boek opvalt zijn de prachtige ingetogen zwart-wit foto’s van die plaatsen. Ze geven je een goede indruk van de sfeer en wekken ook nieuwsgierigheid om er zelf eens te gaan kijken. Een duidelijk voorbeeld van de kracht van zwart-wit fotografie, kleur zou je alleen maar afleiden van de essentie.
Het boek is overzichtelijk opgebouwd. Ieder verhaal start met een overzichtskaartje en een routebeschrijving voor iedere plek. Een korte beschrijving biedt informatie over de plaats zelf en de geschiedenis daarvan.
Zijn beschrijving van zijn ervaringen op de spirituele plaatsen zijn verhelderend en maken vaak nieuwsgierig. Tussen de regels voel ik zijn enthousiasme, eerbied en verwondering die overslaat op de lezer.
Iedere plek krijgt van hem een begeleide meditatie die je als leidraad kunt gebruiken om je eigen ervaring te versterken. Uiteraard staat het je vrij om dit zelf in te vullen.
Een aantal van de plekken uit dit boek, met name het Tanfana koepeltje, Het Solse Gat en Het Centrum van Nederland komen ook aan de orde in de interessante Youtube serie Mysteries in Nederland (https://www.youtube.com/@mysteriesinnederland2849) waarin Henk Ganzeboom samenwerkt met Eelco de Boer.
We zijn op basis van het boek de sfeer gaan proeven op twee plaatsen in de buurt van waar wij wonen.
Allereerst de Hunenborg bij het Kanaal Almelo-Nordhorn vlak achter het buurtschap Agelerbroek. Ja, het is een avontuurlijk ritje langs de oevers van het kanaal om er te komen.
De plek is een middeleeuwse omwalde plaats met een oude gracht er omheen. Men heeft er diverse blijken van vroegere bewoning opgegraven. Toen wij er jaren geleden kwamen, was het nog een heerlijk verwilderde plek, vol met gras, riet, struikgewas met een enkele hogere boom, omzoomd door allerlei soorten bloemen. Sindsdien is de plek onderdeel van Het Overijssels Landschap geworden en hier en daar enigszins “opgeschoond”. Men baggert bijvoorbeeld de gracht regelmatig uit, wat zo zijn weerslag heeft op de vegetatie.
Er hing daar inderdaad iets van oude geschiedenis in de lucht. De Hunenborg speelt een rol in de verhalen van de Twentse folklore. Hier kun je bij mistig weer in het halfduister vast de Witte Wieven zien dansen. Mijn vrouw merkte bij het pendelen, dat er krachtplekken waren.
Een tweede plek die we in de buurt bezochten was het Theekoepeltje, ook wel bekend als het Tempeltje van Tanfana, op de Tankenberg op het landgoed Egheria, een eindje ten noordoosten van Oldenzaal. Het ligt welgelegen in een geliefd wandelgebied en biedt een mooi uitzicht over Noord Oost Twente.
Verhaal gaat dat op die plek ooit de godin Tamfana alias Tanfana werd vereerd. Zij was een natuurgodin in het pantheon van de toenmalige Germaanse stammen in dit gebied. De textielbaron Ten Cate liet op die plek begin twintigste eeuw een theekoepeltje op zijn landgoed Egheria bouwen, dat er nog steeds staat.
De Romeinse historicus Publius Cornelius Tacitus (c. 56 – 117) noemt de godin in zijn Annalen in de context van een Romeinse actie onder de veldheer Germanicus in het jaar 16, waarbij zelfs de Tubanters, de oer-Twentenaren, betrokken waren. De acties van de Romeinen waren niets ontziend wreed en bedoeld om de bevolking gewelddadig te onderwerpen. Mogelijk was het wraak voor de nederlaag van de veldheer Varus tegen de Germanen in het Teutoburgerwald in het jaar 9, waarbij drie legioenen werden afgeslacht in een hinderlaag en keizer Augustus verzuchtte: “Beste Varus, geef me mijn legioenen terug.” Varus zelf pleegde overigens zelfmoord toen het resultaat van de slag duidelijk werd.
Toen wij bij het koepeltje kwamen was het enigszins in verval en een doelwit van vandalen met een neiging tot het opkalken van hun eigen geschiedenis in de vorm van symbolen en memes. Later is het hersteld. Ook hier pendelde mijn vrouw krachtlijnen.
Leuke ervaringen op spirituele plekken. Kortom, het boek is een aanrader.
Gegevens van het boek:
- Titel: Spirituele Plekken in Nederland.
- Uitgever: GVMedia
- ISBN: 90 5599 191 0
- Verkrijgbaar bij online boekwinkels zoals Bol en Bruna, 😉 Google helpt je op weg!
De muziek alleen al is genieten ❤️