Vijf tot de Derde

Een lang verhaal omwerken naar blogformaat… da’s een uitdaging!

Lettre Encore (uit 20 Lettres van Roland Dyens) gespeeld door Elena Papandreiou

Ik bekeek vandaag de berichtenteller van de DOS Amigos Homepage Blog. Honderd vijf en twintig. Niks bijzonders?

Toch wel, want 125 is vijf maal vijf maal vijf ofwel vijf tot de derde. Aangezien vijf een lustrumgetal is waar menigeen een jubileum aan vast hangt, heb ik nu dus mijn lustrum-lustrum-lustrumverhaal. Allemaal van eigen hand, stuk voor stuk.

De DOS Amigos Homepage Blog begint zodoende op een Internetboekwerk te lijken. Ik hoop dat het jullie bevalt en dat je er iets van je gading tussen vindt.

Vijf tot de derde, dat is machtsverheffen, de eerste geheimzinnige term uit het rekenezelsbruggetje Mijnheer Van Dale Wacht Op Antwoord. Ik kreeg dat ezelsbruggetje te horen op de lagere school in Sliedrecht, de rekenkundige operaties Vermenigvuldigen, Delen, Optellen en Aftrekken kenden we, de uitleg van Machtsverheffen en diens tegenpool Worteltrekken bleef echter uit. Dat hoefden we nog niet te weten, dat was wiskunde.

Wel, Macht en Verheffing kwamen daar regelmatig aan de orde in de Schriftlezingen en wortels trekken had vast iets met de schooltandarts te maken die met een soort Camper op het schoolplein stond, een voertuig waar je niet vrijwillig in ging. Gelukkig kenden we op dat moment ook de Dikke Van Dale nog niet, anders was de verwarring compleet geweest. Thuis hadden we het Koenen Woordenboek in de kast staan.

125 afleveringen, voor een belangrijk deel de voorraad van drie jaar korte verhalen schrijven, aangevuld met een aantal topics die ik in mijn archieven tegenkwam. Eerlijk is eerlijk, de voorraad niet-gepubliceerd werk slinkt. Ik zal de komende tijd aan de bak moeten om de aanvoer te bestendigen. En daarnaast een paar van mijn langere verhalen blog-compatible moeten maken. Je zou dat Feuilletoniseren kunnen noemen.

Jawel, het bloggen beïnvloedt mijn schrijven op dit moment. Toen ik nog Fantasy schreef, had ik met gemak hoofdstukken van dertig pagina’s, omgerekend zo’n goede 15.000 woorden. Tja, scroll dat eens door met een computer of beroerder nog een Smartphone. Je swijpt (ja, ik verhollands dit maar even) het eelt op je vingers en trekt sleetsporen op het glas. Dat vraagt om herstructurering en daardoor ook gedeeltelijk herschrijven van mijn langere verhalen. Geen routineklusje, maar wel een evolutie in de kunst, want zeg nu zelf, lange hoofdstukken zijn ook wat minder overzichtelijk.

Ik heb zodoende het komende nieuwe vervolgverhaal Du Bist nicht Allein op relatief korte hoofdstukken geschreven, je bent dan met elf afleveringen mooi onder de pannen.

Wordt dat dan niet eentonig? Wees gerust, ik plaats wel een paar intermezzo’s. Ik bouw in de vervolgverhalen wel wat knopjes in waarmee je de eventueel verloren draad gemakkelijk terugvindt.

En nu op naar de honderdvijftig! Lettre Encore!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven