Voor-belazeren

Censored Blues van de Jason Bodlovich Group

Vandaag Europese verkiezingen. Ik ga zeker stemmen, ook al acht men de invloed van het Europese Parlement op de Europese Commissie gering. Het Parlement kan bijvoorbeeld geen wetsvoorstellen indienen, ze kunnen hoogstens stemmen over wetten die door de Commissie zijn opgesteld.

Bij De Nieuwe Wereld kwam ik een interessant stukje tegen over de campagne voor deze verkiezingen. Achtergrondinformatie was snel gevonden. Alle speeches zijn openbaar, het is alleen even zoeken.

Eurohauptkommissarin Ursula von der Leyen van de Europese Commissie ijvert zeer voor herverkiezing. Ze maakt zich in haar campagnespeech op 14 Mei op de Democratietop in Kopenhagen ernstig zorgen over nepnieuws dat de onschuldige burger ongetwijfeld gaat aanzetten tot opstandig en gewelddadig gedrag tegen alle instituties binnen de Europese Unie. Nepnieuws ziet zij als wapen van vijandige entiteiten die de democratie binnen de EU ondermijnen casu quo bedreigen.

Daarom wil ze een pre-bunking campagne opzetten. Die zou nepnieuws preventief tegengaan zodat je achteraf minder de-bunking nodig hebt.

Aparte begrippen, die Angelsaksische neologismen van tegenwoordig. Het woord bunking intrigeert me.

Tijd voor een Engels woordenboek. De betekenis van Bunk als zelfstandig naamwoord is een minder comfortabele slaapgelegenheid zoals een stapelbed, kooi of couchette. 😉 Ja, ik herinner me die treinreis met couchettes naar Rome op de middelbare school nog goed. Zes bedden in een coupé. Van slapen kwam niet zo erg veel.

Het werkwoord bunk betekent maffen of pitten, het is informeel taalgebruik. Heel stiekem staat achteraan dat het in slang ook nog belazeren betekent.

😉 Nou, dat past toch briljant bij het onderwerp van nepnieuws, of niet soms?

In dat kader kennen we al het begrip de-bunking, ik vertaal het als ont-belazeren. Daartoe lenen zich talloze overigens anonieme fact-checkers, zoals ik op social media regelmatig voorbij zie komen. Waar zij de waarheid en feitelijkheid aan ontlenen is me soms niet helemaal duidelijk, zeker als ze in dienst blijken te staan van het gangbare narratief.

Bezwaar van de-bunking is, dat mensen reeds kennis hebben genomen van “nepnieuws” op het moment dat de-bunking dat zou moeten ontzenuwen. Daardoor zouden ze al voorgeprogrammeerd zijn als robot van de vijand. Als iets eenmaal in iemands hoofd zit, krijg je het met de beste de-bunking niet meer uit, zo is de vrees. Vandaar de NCTV-angst voor complotdenkers die in een kwaadaardige elite zouden geloven.

Pre-bunking, 😉 ik vertaal dat als voor-belazeren, is betrekkelijk nieuw. Ook dat zie je op Social Media. Een bericht is gemaskeerd met de mededeling “onbetrouwbaar” of “onwaar” met een verwijzing naar zogenoemde neutrale fact-checkers. Men hoopt dan, dat de lezer het bericht niet zal openen, zodat men het (in hun ogen) nepnieuws niet zal lezen, laat staan opnemen. Gelukkig kun je het nog steeds lezen en zelf je oordeel vellen.

Wanneer ze wordt herkozen, wil Von der Leyen stappen nemen die middels pre-bunking nepnieuws en misinformatie helemaal buiten het zicht van de argeloze burger brengen. Dat zou gaan gebeuren met detectie- en monitoring technologie die “buitenlandse inmenging” op dat punt zou voorkomen. Met de Digital Services Act zou je dan ook actie kunnen nemen tegen de verspreider van dat nieuws met de dwang om verdachte nieuwsuitingen voortaan te onderdrukken.

Deel van die technologie zou pre-bunking van nepnieuws en misinformatie zijn. Het markeren of zelfs onzichtbaar maken van informatie waarvan de EU denkt dat die haar belangen schaadt.

Ho, wacht eens. Heet dit geen censuur? Mag ik niet eerst zelf even beoordelen of ik iets nepnieuws of misinformatie vind? Waarom zou ik me laten behandelen als dom en argeloos volk dat je tegen zichzelf moet beschermen? Waarom zou ik me als burger laten pre-criminaliseren?

Op welke gronden gaat Tante Ursula bepalen of ik iets mag zien of niet? Gaat ze een Ministerie van Waarheid en Informatie oprichten met een sanctie- en handhavingsorganisatie erbij? Net zoals in China? De gereedschappen daartoe zijn reeds in ontwikkeling. Digitale ID met koppelingen, Digitale Euro en programmeerbare Central Bank Digital Currency. Jouw zelf-bekostigde Smartphone wordt een Smart(big brother/sister is)watch(ing you).

Mogen we soms een waarheid niet zien? Wie gaat de politieke uitingen van de EU dan pre-bunken? Of moeten we alles van hen op blauwe ogen gaan geloven? De gebeurtenissen van de afgelopen jaren wekken bij mij daartoe geen vertrouwen.

Een staat die of instituut dat beweert de (absoute) waarheid in pacht te hebben is per definitie te wantrouwen. Zeker de laatste tijd viert propaganda hoogtij, juist dankzij social media. Je moet iets altijd zelf kunnen interpreteren. Je moet altijd zelf waarheidsgehalte kunnen vaststellen en daarbij als je dat nodig hebt assistentie vragen aan mensen die je vertrouwt. Dat kun je niet overlaten aan algoritmes, Artificial Intelligence of instanties die jou niet zien staan of je als lastige criticus van hun beleid beschouwen.

Von der Leyen maakt een vergelijking met een virusziekte die je beter van tevoren kunt bestrijden met vaccinatie dan achteraf met geneesmiddelen. Direct komt me de coronacrisis in gedachten, waarbij dat vaccineren goed mis ging, ook al wil men dat nog steeds niet toegeven, alle oversterfte ten spijt. Ik denk dat veel mensen een beter immuunsysteem tegen nepnieuws en misinformatie hebben zonder dit soort “vaccinaties” waar zij op doelt.

Je maakt een heel foute vergelijking, Tante Ursula! Alles komt me weer boven. Ga je ons dan ook meer vertellen over je geheime transacties met Pfizer rond die corona vaccins met al die miljarden EU-geld (d.i. ons belastinggeld)? Nu krijg ik de indruk dat die pre-bunking van jou net zo’n Nacht und Nebel operatie is als jouw onderonsjes met Pfizer.

Ik moest wel lachen toen ik over haar speech een stukje van een fact-checker tegenkwam. Deze verklaarde dat ze echt niet bedoeld had dat mensen zich tegen nepnieuws konden laten vaccineren (😉 met een spuitje). Dat geeft wel erg duidelijk aan welk intelligentieniveau de elite aan de burgers toekent.

Laten we ons vooral niet laten voor-belazeren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven