Woke voor Beginners (3)

Polythene Pam van het album Abbey Road door The Beatles

Het Openbaar Ministerie kwam begin Mei met een primeur. Een nieuwe Lente, een nieuw Geluid. Nee, niet in de stijl van Gorter, het was meer Een nieuwe Lente, een nieuw Habijt.

Het Parket van Groningen brak met het aloude kledingvoorschrift in de rechtszaal: Van de zwarte toga en witte bef in varianten behorende bij de functie (zoals Rechter, Advocaat en Officier van Justitie) ging het naar kleuren van de regenboog. Woke in de rechtszaal? Een slecht teken!

Een foto op de website van het OM toont een aantal ambtsdragers op een zebrapad in de stijl van het beroemde Beatles album Abbey Road. De parketleden poseren op dezelfde wijze in fel gekleurde toga’s. Dit alles om bij te dragen aan waardevolle discussies over diversiteit en inclusiviteit, zo vermeldt de tekst. Echt? Of sijpelt het woke gedachtengoed nu toch slinks de rechtspraak in?

Leuk bedacht, maar volgens mij laat Vrouwe Justitia hiermee haar blinddoek vallen. De klassieke toga met witte bef als ambtskledij heeft een duidelijke functie: Het voorkomen van onderscheid en het uitbeelden van de neutraliteit van het ambt. Het voeren van religieuze en politieke symbolen is verboden, want dat doet de onpartijdigheid van de rechtsspraak geweld aan. De kleurencombinatie is doordacht: Zwart symboliseert afzien van ijdelheden en wit symboliseert neutraliteit.

De kleur en exacte uitvoering van de toga is zelfs bij de wet voorgeschreven. Het parket van Groningen begaat dus een overtreding richting een Koninklijk Besluit uit 1997.

Deze regenboog-actie zaait verwarring. Is het nog wel onpartijdig allemaal? Wat betekent een andere kleur van een toga voor een beklaagde? Krijg je als je FVD stemt wel een neutraal oordeel van een rechter in rode toga? Word je als boer sneller onteigend door een rechter in het groen? Krijg je meer straf voor het zwart-wit bijwerken van een regenboogzebra van een rechter in rose kledij? En kom je eerder weg met een hitlergroet in het openbaar als je een rechter in bruine toga treft? En hoe zit het met een Joodse beklaagde als een rechter een rood/groen/zwarte toga draagt? Want ja, als er één kleurtje over de dam is, volgen er meer.

Kleuren hebben zo’n specifieke betekenis gekregen in het politieke spectrum dat het mij een zeer slecht idee lijkt om toga’s in dito kleurtjes uit te voeren. Mijn gevoel van een eerlijk oordeel wordt daar minder van. De onpartijdigheid van de rechtsspraak staat op het spel.

De hoofdofficier van justitie verklaart dat gekleurde toga’s goed zijn voor de werksfeer. Is die werksfeer belangrijk voor mensen die recht zoeken? Hij zegt ook dat geforceerde inclusie exclusie kan veroorzaken.

Wel, dat is nou net wat die toga’s in kleur doen.

Over Abbey Road gesproken: De Beatles spraken zich over de kleurtjes al uit in het nummer Polythene Pam.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven