Rondje Twickel (10)

Muziek: Orbits van Ludovico Einaudi, gespeeld door Jeroen van Veen op piano

19 September 2021

Nog meer Nazomer op Twickel

Het weer vandaag is bewolkt maar droog. Al de hele week begint het relatief fris en eindigt de dag warm en haast benauwd. Desalniettemin is het een goede dag voor een Rondje. IK heb het ook wel nodig, want ik ben wat stijf in het lijf. Na vijf weken vakantie viel het weer beginnen met werken me wat zwaarder. Tja, laatste rukje voor het pensioen…

We zitten duidelijk in de verre nazomer. Dat kun je zien in de bloembedden langs het pad, de eens zo stralende zonnebloemen vervallen tot bleekjes geel of vallen helemaal af. Zelfs de nog redelijk gekleurde exemplaren lijken moeite te hebben om hun stralenkrans op te houden. Even verderop blijkt de bloei zeer vergankelijk. Blinken en verzinken, dat is de kringloop die we hier duidelijk zien.

Al met al niet verwonderlijk, de meteorologische herfst is reeds begonnen en deze week staat de herfst ook op de kalender.

De maisvelden domineren de omgeving op dit moment. Bij de Oude Esch School beneemt het gewas zelfs het uitzicht op de landerijen. Het is echter bijna oogsttijd, stengels en bladeren van de planten beginnen te vergelen. Het zal niet lang meer duren voordat de velden net zo kaal zijn als in het begin van dit jaar.

Bij het pad over de Deldener Esch blijkt dat de heggen aan de rechterkant fors zijn gesnoeid, ook dat is een karweitje voor het najaar.

Verderop staat een behoorlijke kudde koeien in het weiland. Dat hebben we dit jaar op die plek nog niet eerder zo gezien. Nog snel even gebruik maken van vers gras voordat ze weer naar binnen moeten en het moeten doen met ingekuild gras en ander veevoer. Roodbont en zwartbont, gescheiden door het pad. We denken eerst aan discriminatie, maar gelukkig, een paar zwartbontjes grazen rustig te midden van hun rossige collega’s.

Het is prettig dat we de medische discriminatie die binnenkort in gaat, hierbuiten op Landgoed Twickel niet kunnen waarnemen. Het idee alleen al dat ze poortjes met QRG-code scanners op de paden zouden plaatsen… Die oorlog zal in de cafés, restaurants, theaters en stadions worden uitgevochten.

Je kunt de dieren waarnemen in allerlei cycli van hun voedselopname, van grazen via herkauwen tot de onvermijdelijke bemesting van het land. Ze kijken ons nieuwsgierig na.

Bij het vennetje aan de Twickeler Laan merken we iets merkwaardigs op: Het water is compleet over-eendenkroost, met een rare kleur als resultaat. Ook op het water zien we nu blijkbaar herfstkleuren. Wat zou er gebeurd zijn in dat water? Het verhaal gaat dat sommige boeren mest in het water lozen om het eendenkroos als diervoeder te verkopen. Wel, dat lijkt me op zo’n natuurvriendelijk landgoed als Twickel toch niet het geval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven