Rondje Twickel (13)

Muziek: Password van Ludovico Einaudi, gespeeld door Jeroen van Veen op piano

17 Oktober 2021

Gekapte Mais en QR-code blues

De dag begint grauw, maar tot ons grote plezier trekt het langzaam open. Geen regen in de lucht, dus we kunnen weer op rondje.

De grote verandering ten opzichte van vorige week: De mais is weg. Daardoor krijgt het landschap weer de aanblik van afgelopen winter (foto 149). Ook bij de boom naast de oude Deldener School is het kaalgeslagen (foto 150). Het is best even wennen dat veel van de begroeiing is verdwenen (foto 151), maar ja, dat is de gang der seizoenen.

Wat nu op de oogst en de kaalslag wacht is een veld met aardappelen langs het pad (foto 152). Even verderop verweren een aantal bloemen zich nog tegen het onvermijdelijke en zwaaien dapper kleurig in de wind (foto’s 153 en 154).

Landgoed Twickel heeft al enige jaren het beleid dat de randen van akkers zijn gereserveerd voor diversiteit middels allerlei soorten bloemen en kruiden. Op deze plek echter (foto 155) hebben de aardappels een plekje gekregen in de zoom rond het weiland.

We lopen de kale Deldener Es over en zien ook aan de overkant van de Twickelerlaan dat de mais van het land is gehaald (foto 156). De boer ploegt echter nog gewoon door, verderop bij de Noordmolen zien we een boer met tractor het land zaairijp maken.

Wanneer we terugkomen bij Het Hoogspel is het terras praktisch leeg. Inderdaad, het wordt al een stukje kouder, iedereen zit binnen.

De neiging om zelf naar binnen te gaan heb ik echter niet. Integendeel. De QR-code controle stuit me tegen de borst en de mogelijkheid dat we worden weggestuurd met iedereen erbij en dan gelijk gestigmatiseerd worden, maakt me kwaad. Ik voel zo langzamerhand agressie tegen een beleid dat nergens op slaat. Wel horecahouders beboeten omdat ze lankmoedig zijn bij de controles, maar overvolle bedrijfskantines kunnen nog steeds en in de winkels is het drukker dan in het café. Waar loop je nu meer gevaar?

Dan is het beter in de frisse lucht te blijven en nog even adem te halen. Ik moet zeggen, bij het take-away tentje hier afgelopen jaar voelde je nog solidariteit met elkaar. Nu er op basis van een onbestemd en nauwelijks geteste vaccinatie met verzwegen bijwerkingen wordt gediscrimineerd, ben ik die solidariteit wel kwijt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven