Muziek: There stood two Girls van Grieg gespeeld door Haakon Austbo op piano
1 Oktober 2023
Zou het weer een goede gewoonte worden? Zondag wandeldag? Vandaag is het droog, ook al is het niet uitbundig zonnig. Op naar Delden, dus.
Aan het einde van het pad achter Het Hoogspel gaan we eens een andere kant de Diepenweg op (foto 265). Het uitzicht toont een andere kant van Delden, restaureren naast produceren. De Eschmolen zit formeel niet in de restauratie, maar het is wel restauratie van een uitzicht. Daarnaast zien we een stukje werkzaam Delden, de chemische fabriek Servo, tegenwoordig KLK Kolb Specialties. Het bedrijf werd in 1926 opgericht en kreeg na de tweede wereldoorlog zelfs een eigen spooraansluiting.
Een mooie gelegenheid om de hele skyline van Delden eens op de foto te zetten (foto 266). Van links naar rechts de Oude Blasiuskerk, de watertoren van Twickel, de Nieuwe “Jonge” Blasiuskerk, de Servo en de Eschmolen in aanbouw. Nee, de bombastische nieuwbouwappartementen aan de Stadshagen reken ik niet tot de skyline.
Oude en Nieuwe Blasius? Inderdaad, de Oude Blasius was ooit de kerk van Delden binnen de omwalling. Na Beeldenstorm en Reformatie werd dit ooit Katholieke bedehuis Protestant. Als patroonheilige van een katholieke kerk keerde Blasius in 1872 weer terug toen er een nieuwe kerk werd gebouwd in de toen gebruikelijke neogotiek.
Aan het einde van de Diepenweg breekt de zon door. Dat levert een aardig doorkijkje richting Eschmolen (foto 267). Op dit punt stond vroeger de Esch-school. Een herinneringsbankje is alles dat rest. Op het bankje staart een jongetje van een jaar of tien -we zagen hem al eerder lopen- naar het scherm van een Smartphone. Zou de zondag hem zwaar vallen?
Ik herinner me nog de zondagen in Sliedrecht in mijn jeugd. Na het kerkbezoek vol van zonde, schuldbesef en verootmoediging in de ochtend viel er na thuiskomst een gat van verveling dat de gezinswandeling niet kon oplossen. Ik trok er dan regelmatig op uit, de polder in. In mijn eentje. Zonder Smartphone, maar wel met avonturen in mijn hoofd.
De laatste keer dat we op de Lage Eschweg liepen, bijna anderhalf jaar terug, stonden de bermen in bloei in het kader van een natuurdiversiteitsactie van Twickel. Dat valt dit jaar wat tegen (foto 268), slechts enkele bloemen trotseren de overheersing van het wilde groen (foto 269). Er is blijkbaar flink gewerkt hier, want de sloot is uitgediept en de bermen zijn gemaaid (foto 270).
Je kunt wel zien dat Twickel wat diversiteit in de weilanden toelaat. De velden zien er wat ruiger uit dan de biljartlakens van vroeger. Dat is zeer duidelijk bij de weilanden rond Het Hoogspel. Het land is in stroken opgedeeld tegenwoordig. Sporen van glyfosaat zijn gelukkig niet te zien.
Vandaag is het werkelijk skyline-dag voor ons (foto 271), de “Jonge” Blasius piekt trots richting de hemel. Een aparte bewolking filtert het zonlicht, waardoor de helderheid van de kleuren afzwakt. Er zijn theorieën dat dit soort bewolking wordt veroorzaakt door uitbundig vliegverkeer. De een noemt het condens, een bijproduct van het verbranden van kerosine, de ander noemt het een bewuste injectie van chemicaliën in de atmosfeer door vliegtuigen, de zogenaamde Chemtrails.
Tja, sinds ik een reportage heb gezien hoe Arabieren het in de woestijn proberen te laten regenen met bestrooien van de wolken, lijkt de laatste theorie me zeer wel mogelijk. Dat zou betekenen dat een klein deel van de mensheid inderdaad actief het klimaat beïnvloedt voor eigen doeleinden. Weersbeïnvloeding als oorlogswapen of economisch paradigma… De strooipartijen met zilverjodide leveren de Arabieren in ieder geval wat spectaculair noodweer op met overstromingen en al. Hoe het ook zij, Chemtrails zijn al jaren het onderwerp van discussie, speculatie en complottheorieën. Het verminderen van dit soort uitstoot lijkt me een mooi concreet doel voor Extinction Rebellion. Geen A12 afzetten, maar de Zwanenburgbaan.
We komen terug bij Het Hoogspel, maar zien dat alle tafeltjes buiten bezet zijn. Daarom keren we naar huis terug voor ons kopje koffie.