Rondje Twickel (28)

Muziek: Bachlein uit de Lyrische Stukken van Grieg gespeeld door Haakon Austbo op piano

2 Juni 2024

De beloofde zonneschijn blijft weg vanmorgen, maar het is droog. Dus pakken we ons thermosflesje en de theeglazen in en rijden weer naar Delden.

We lopen het kleine rondje eens een keer andersom. Verderop in de weilanden zien we dat de Deldense Esmolen behoorlijk opschiet (foto 296). De vorige maand is onder grote belangstelling de kap op de molen gezet. Nu is het tijd voor de wieken. Zouden we daar nu ook een echte molenaarderij krijgen zoals in Lonneker?

Op de Lage Esweg zien we iets vreemds: De heggen van vroeger zijn weg (foto 297). Landgoed Twickel lijkt een kaalslag- en snoei operatie uit te voeren. Ook op het kruispunt bij het bankje van de oude Esschool zie je dat er fors is gesnoeid (foto 298). De bloemstroken die enige jaren geleden werden gestart zijn bijna allemaal verdwenen (foto 299), op een geïsoleerd gevalletje na (foto 300).

In de weilanden waarmee ze enige jaren terug met verschillende beplanting experimenteerden zien we opmerkelijke kleine tentjes staan (foto 301 en 303). Verrassend, temeer omdat de campings die hier in de omgeving nog zijn veelal ten offer vallen aan ambities voor luxe koop-vakantieoptrekjes voor de rijken onder ons. Het gebeurt vaker in deze omgeving dat “volkse” campings met stacaravans en al worden ontruimd om er “tweede huisjes” neer te zetten.

Het zijn wel hele kleine tentjes. Zijn het misschien opvang-gelegenheden voor immigrerende kabouterfamilies? 😉 Ik wist niet dat het Centraal Orgaan Asielopvang ook de immigratie van sprookjesfiguren behartigde. We kunnen wel een paar stevige kabouters gebruiken in deze bewogen tijden. Dan worden allerlei klussen tenminste uitgevoerd.

Enig onderzoek brengt uitsluitsel: Het zijn waarschijnlijk insectenloktentjes. Bovenin zo’n tentje zit een pot met vloeistof. Omdat de rest van het tentje donker is, lokt het licht insecten die binnen in zitten aan. Door de soorten (gevangen en gedode) insecten te analyseren, krijgt men een beeld van de biodiversiteit ter plaatse omdat die insecten allemaal van het terrein komen en niet zijn komen langs vliegen.

Tja, dan is het dus meer een camping des doods… Een aparte manier om biodiversiteit te meten, want dode diertjes kunnen daar niet meer aan bijdragen.

We komen langs het schapenweitje (foto 302). Alleen schapen? Ik zie er ook geitjes tussen lopen? Is het immigratieweek, of zo? Blijkbaar zijn de bokken nog niet van de schapen gescheiden. Gelukkig is er in het weiland wel ruimte genoeg.

Hoog tijd voor een kopje gemberthee in de auto (we hebben onze portie Horeca voor deze week immers gisteren al genoten).

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd!
Scroll naar boven