Rondje Twickel (30)

Muziek: An der Wiege uit de Lyrische Stukken van Grieg gespeeld door Haakon Austbo op piano

23 Juni 2024

De zondag begint heerlijk zonnig in de achtertuin, maar al snel verandert de strakblauwe hemel in het weidse wolkenlandschap dat door de schilders van de Gouden Eeuw wereldberoemd is geworden. Meestal begint zo’n kentering met de chemtrails van de vliegtuigen, waarmee ook de door de NCTV verguisde complotdenkers een goed begin van de dag krijgen.

We gooien het met het Rondje Twickel over een andere boeg. Een kleine picknick met leespauze op het bankje van het Eschschoolmonument. Daarom pak ik mijn rugzak in om een thermosfles gemberthee, twee glazen, een leesbril en twee e-readers te vervoeren.

Het mooie weer lokt heel wat recreanten groot en klein naar Het Hoogspel, maar er is voor ons kleine bescheiden autootje nog juist een plek. Een grote bak had daar niet tussen gepast.

Rugzak om en vooruit met de geit (samen met mijn Lief uiteraard) de Lage Eschweg op (foto 311 t/m 313). Daar valt me een eerste detail op: De herbouwde Eschmolen heeft nu zijn wieken en zo te zien een zetelkruiwerk om de kap van de molen met de wieken in de wind te draaien. Inderdaad, de Eschmolen is een Bovenkruier. 😉 Met dank aan Wikipedia.

Vanaf de zestiende eeuw stonden er molens langs de weg Delden – Bornerbroek die over de Deldener Esch loopt. Het laatste exemplaar, de Eschmolen, brandde in 1959 af. In 2010 richtten Deldenaren een stichting op om de Eschmolen te herbouwen. Na vele politieke strubbelingen en standvastig crowdfunden kwam het ervan. Het is de bedoeling dat de molen weer echt gaat malen.

Ik merk bij het zoeken naar informatie wel, dat Google in dienst staat van de klimaatwaanzin. Als je windmolen intypt, krijg je alleen verwijzingen naar windturbines, zelfbouw windmolentjes, groene stroom en wiekentechnologie met materialen die niet zo duurzaam zijn en daarnaast het milieu belasten. Gewoon “molen” begrijpt Google wel, dan verschijnt Nederlands trots in beeld.

Het valt me wel op dat de ophangers van de wieken (waar je het zeildoek aan bevestigt) nog ontbreken. Ach, haast je langzaam, zeggen de Grieken dan.

We strijken neer op het bankje van het Eschschoolmonument. Jawel, hier stond vroeger een plattelandsschool. De Eschschool werd in 1844 gebouwd voor het onderwijs aan de kinderen van de boeren van Twickel. Een klein gebouw met een enkel lokaal voor alle klassen, meestal bestierd door een enkele onderwijzer, alhoewel er vlak voor de sluiting van de school in de zeventiger jaren twee leerkrachten werkten. Sommigen van de onderwijzers, zoals Meester van der Molen en Meester Jaling bezorgden de school een zeer goede naam.

In 1969 werd de school gesloopt omdat de Barones van Twickel in 1844 had bepaald dat het gebouw met de grond gelijk moest worden gemaakt als het niet meer als school werd gebruikt. Het bankje met gedenkplaat herinnert eraan. Zodoende kwamen er geen particuliere bewoners, wat we bij een aantal oude scholen op het platteland hier wel zien.

Familieleden van Erna’s kant die op de Deldener Esch woonden, hebben hier op school gezeten. Met recht Oale Groond! Wij doen het lezen op deze plek eer aan met onze e-readers en een kopje gemberthee (foto 314).

Van tijd tot tijd slaan we onze blik op en observeren de passerende wandelaars. Bij de meesten heeft dit een uitwisseling van een vriendelijke groet als resultaat. Enkelen gaan echter geheel op in een ernstig gesprek, anderen zijn compleet van de wereld, getuige de Apple-botjes in hun oren. Er komt zelfs een spiksplinternieuwe grote Oekraïense auto voorbij. Normaal komen hier bijna geen auto’s. Zou de bestuurder de navigatie-optie kleine weggetjes in de route betrekken hebben gekozen?

De zonneschijn wisselt. Vandaar het verschil in uitzicht in een paar foto’s van de Esch (foto 315 en 316).

De thee is op, het hoofdstuk is uit en daarom maken we het rondje richting de parkeerplaats van Het Hoogspel vol. Het was lekker zitten langs het pad!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Inhoud is beschermd!
Scroll naar boven