Rondje Twickel (4)

Muziek: Samba van Ludovico Einaudi, gespeeld door Jeroen van Veen op piano

30 Mei 2021

54 Soms moet de schaar erin

30 Mei, de laatste zondag van de maand. De zon in de keuken belooft een mooie dag, prima voor ons gebruikelijke Rondje Twickel. Afgelopen weken hebben we de weilanden zien bloeien. Onvermijdelijk gebeurt er dan hetzelfde als bij ons kapsel, de schaar moet erin. De maaimachine is net geweest.

55 Zandweg zonder karretje

Het modderbad van vorige week is mooi opgedroogd, het aangename noordoostenwindje doet de rest voor de zandweg over de Deldener Es. We zijn vandaag blijkbaar vroeg, de gebruikelijke mountainbikers zijn er nog niet. Geen karretjes die op de zandweg rijden, dus.

56 Panorama

Op deze prachtige dag is het ook leuk om eens terug te kijken langs het pad. Delden ligt achter ons, je kunt in de verte de torenspits van de “nieuwe” Blasius en de watertoren van Twickel zien. Het silhouet van de chemische fabriek van Kolb (vroeger de Servo) doorbreekt het landschappelijk schoon enigszins, maar ja, de Deldenaren moeten ook nog brood op de plank hebben.

57 Cultuur versus Natuur?

Ook in deze streek zie je in de weilanden een contrast tussen cultuur en natuur. De cultuurweilanden zijn strak groen zonder ook maar enige diversiteit, helemaal klaar voor een geoptimaliseerde productie. Zo ook dit weiland, in de felle zon oogt het bijna onnatuurlijk, in tegenstelling tot het geboomte dat wel de natuurlijke vele tinten groen vertoont.

58 – 60 Het Deldense Vlonderpad

Delen van Twickel liggen relatief laag en zijn daardoor moerassig, het water stroomt gewoon van de bult van de Deldener Es af naar beneden. In het verleden werd veel gedaan aan afwatering om de lagergelegen velden productief te kunnen gebruiken, in deze tijd gaan er een aantal weer terug naar de natuur. Over een zo’n drassig gebied hebben ze een vlonderpad aangelegd. De plankjes veren, wat een heel apart gevoel geeft bij het lopen.

De vegetatie is een mengsel van grassen en naaldbomen, water glinstert tussen de planten. Ook de naaldbomen botten uit, zouden het dennenappels of sparappels worden?

Midden in het vlonderpad staat een bankje. Het blijkt een gedenkplaats te zijn voor ene Gerrit. De lijfspreuk Hou je Haaks spreekt me aan. Toen mijn vader nog afscheid kon nemen zei hij dat steeds. Zoiets als hou moed, je komt er wel. Staan wordt ook wel wat lastig als je niet probeert een hoek van negentig graden ten opzichte van de grond te gaan staan.

Ik heb het hem al een jaar of dertig niet meer horen zeggen. De laatste twee en twintig kon hij dat niet meer en inmiddels is hij bijna acht jaar dood. Ik heb de uitspraak geërfd voor mijn eigen dochters en ze doen hun best.

61 Goed Verstierd

Een deel van de zogenaamde Umfassingsweg in Delden, een populair wandelpad van een goede elf kilometer, loopt door een gebied waar ze liever geen honden hebben. Nu zijn er natuurlijk altijd hondenbezitters die daar geen boodschap aan hebben, want we leven in een vrij land nietwaar? Daarom heeft de boer in kwestie blijkbaar een passende biologische bewakingsdienst ter aanvulling van de drie bordjes verboden voor honden op dit hek.

62 Klaverweide

Langs de Twickelervaart achter de Noordmolen ligt een weilandgebied waarin ze de natuur haar gang laten gaan. Daardoor krijgt het gras door alle plantjes die er tussendoor groeien steeds een ander uiterlijk. Waren het eerst paardenbloemen, nu is dat de klaver die een paarse gloed veroorzaakt in het rijke lentezonnetje. Gelukzoekers grijp je kans, er zitten vast heel wat klavertjes vier tussen. Het is hier en daar wel drassig.

63 Kunst langs de Baan

Vlak voor het kruispunt bij Twickel zien we een interessant schouwspel: Kunst langs de baan! In het kader van het Twents Textielfestival staat er langs de Twentse wegen op allerlei plekken kunst. Bij Delden blijken dat de mensen van Kaplum uit Alkmaar. De kunstenaars Alper Demir en Anna van Gerve maken speelgoed in hout en stof in allerlei formaten.

De beelden die ze hebben gemaakt blijven het hele jaar staan en het weer krijgt er vrij spel op. We zullen op onze rondjes zien hoe de plastieken in weer en wind van vorm en textuur veranderen.

27 Juni 2021

De Juni-maand loopt ten einde met bedekt en bijna drukkend weer. Een mooie gelegenheid om zonder jas het rondje te maken. Het is groeizaam weer, dus de mais schiet de grond uit. Op andere velden strijden een graansoort en een bladplant om een plek. Het groen is vol en uitbundig.

Er staat voldoende water in de Twickeler Vaart aan de rechterkant van de laatste foto. De toenmalige Baron van Twickel liet deze vaart in 1771 graven om Delden met de Regge te verbinden. De scheepjes kunnen niet erg groot zijn geweest, maar ze hielpen om de nijverheid in Twente op gang te houden totdat de spoorwegen kwamen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven