Rondje Twickel (9)

Muziek: Orbits van Ludovico Einaudi, gespeeld door Jeroen van Veen op piano

9 September 2021

Nazomer op Twickel

Ons eerste Rondje Twickel na onze vakantie bij Orvelte. Het is een heerlijke nazomerdag met opmerkelijke temperaturen voor September. Om er weer een beetje in te komen, pakken we het korte rondje via het pad achter Het Hoogspel.

Voor onze vakantie was dit pad nog een interessante wildernis, de heggen stonden hoog rond de smalle doorgang en de wilde takken zaten vol mussen. Vandaag merken we dat het tuinonderhoud is langs geweest, het ziet er kaalgeslagen uit. Een maaimachine op een tractor heeft de heggen bijna tot op de wortel gesnoeid. Dat ging niet zachtzinnig, een duidelijk gevolg van machinaal snoeien.

In de diversiteitsbloemperken tussen de weilanden kun je zien dat de zomer ten einde loopt. De zonnebloemen zijn uitgebloeid. Op de voorgrond kun je nog net zien hoe stevig de heggen zijn afgesnoeid. Hetzelfde effect zie je langs de Diepenweg, de heuvel op.

Ik schreef in een eerder Rondje dat ik blij was dat er op Twickel weinig bermtoeristen voorkwamen, daarmee bedoel ik zonder aangezicht achtergelaten corona-mondkapjes die je in het buitengebied nog regelmatig tegenkomt. Tja, bij het snoeien komt er toch eentje boven water.

Aan de ene kant een goed teken, de eigenaar was het blijkbaar goed zat om van overheidswege tot ademgevangenschap te worden gedwongen, aan de andere kant een slecht teken van de gevolgen van de waanzinnige ineffectieve mondkapjesplicht in de vorm van een onverteerbare afvalberg van miljoenen tonnen wereldwijd. Ik blijf me verzetten tegen dit soort nutteloze dwangmaatregelen. Mondkapjes helpen niet, punt uit.

Langs de Twickelerlaan treffen we een eenzame koe aan. De rest van de kudde staat een heel eind verderop, dus vragen we ons wel af wat er aan de hand is. We houden het op de behoefte aan rustig herkauwen op filosofische kwesties. Verderop zien we een boer bezig met de afrastering, we nemen aan dat hij de koe wel in de gaten heeft en indien noodzakelijk bij de horens pakt. šŸ˜‰ Krachtpatserswerk!

Richting de Noordmolen ontneemt de mais ons de mogelijkheid tot vergezicht. Ook in de bloemperken langs de weg zie je dat de zomer op zijn einde loopt. De schapen zoeken de schaduw op deze warme dag. Dat is begrijpelijk met hun dikke vacht.

Voor onze vakantie waren ze aan het werk rond de overlaat van de Azelerbeek richting de Twickelervaart. In een ontwikkelingsplan van Twickel las ik over het voornemen om de beken visvriendelijk te maken en inderdaad, de vroegere strakke overlaat heeft nu een vistrap met haarspeldbocht gekregen die het hoogteverschil bijzonder gelijkmatig overbrugt. De omgeving is nu wat kaal, maar volgend jaar begint ongetwijfeld de begroeiing weer.

Verderop zien we nieuwe tekenen van onderhoud. Het gras is gemaaid en ingepakt en de gevallen woudreus is zo te zien nu aan stukjes gezaagd. Aangezien het open haard seizoen in aantocht is, is de reden me wel duidelijk.

In het bos zien we verdere tekenen van de herfst in aantocht. De eerste paddenstoelen langs het pad. Nog even en alle boomstronken zijn weer versierd met zwammen in allerlei kleuren.

Aan het eind van ons rondje wacht een lekker kopje koffie bij Het Hoogspel. Het vijvertje met de goudvissen biedt nog een beetje vakantie-uitzicht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven