Schermloze Avonden (106)

Muziek: Always You van het album Sonne Live door Schiller

24 Augustus 2022

COA als huisjesmelker en verder rustig aan

De Honderd en Zesde. Het jaar zes van deze eeuw kende al een ruzie tussen Rusland en Oekraïne over gasprijzen waardoor de kraan een tijdje dicht ging. Wel, het is er niet beter op geworden sindsdien.

Keek op de Week

Een onrustige week. De politici zijn terug van reces en het ruziën over de stikstof begint weer. De beruchte Agenda 2030 begint een splijtzwammetje te worden. Zeker nu een groot deel van de bevolking financieel over de kop dreigt te gaan door torenhoge energie- en voedselprijzen. Nee, ook wij verheugen ons niet op de afrekening van gas en licht.

Mensen, word wakker, dit tuig van de Haagse richel brengt ons volgaarne tot de bedelstaf. Dan kan WEF-Führer Schwab ongehinderd binnenlopen. Dat lijkt mij niet de bedoeling van een democratisch bestel.

De directeur van het Centraal Orgaan (opvang) Asielzoekers, ene heer Schoenmaker, komt deze week met een creatief voorstel voor hun blijkbaar steeds groeiende onroerend goed bezit aan opvanglocaties. Dat laatste zien we bijvoorbeeld in Albergen, waar het COA ons belastinggeld gebruikt om stiekem een hotel op te kopen als opvanglocatie.

Soms zijn er blijkbaar onvoldoende asielzoekers om op te vangen. Dan staat hun onroerend goed leeg en dat is jammer, want dan krijgen ze geen geld voor de locatie. “Laat bijstandsmoeders samenwonen met asielzoekers,” is zijn geweldige idee. Hij vermeldt er echter niet bij, dat de bijstandsmoeder kan vertrekken zodra de toeloop van nieuwe statushouders oploopt.

Wel, hier zie je het verwerpelijke dédain van iemand die in de positie is om “oplossingen” te bedenken waarvan hij zelf totaal geen last zal hebben met zijn marktconforme topsalaris en dito huisvesting. Uiteraard resideert hij zelf ver van de dolgedraaide menigte van het lagere volk.

“Ja,” vermeldde hij nog, “het mogen ook studenten of gescheiden mensen zijn…” Royaal, hè?

Ik zou zijn plan in overweging kunnen nemen op een voorwaarde. Hij neemt in zijn luxe villa twee jaar lang vijf asielzoekers op, eentje voor ieder gezinslid. En wel binnen, een partytentje in de tuin geldt niet. Als hij dan nog bij het plan blijft, is het misschien het overwegen waard, met de juiste afspraken uiteraard. Doet hij dat niet, dan blijft het hele idee een typische VVD luchtspiegeling.

Agenda’s uitvoeren met waanzinnige maatregelen waar ze zelf geen last van hebben en mooi weer spelen met geld van anderen. Dat lijkt de huidige politieke modus te zijn. Zoals nu Ollongren weer, eerst miljoenen aan wapentuig doneren aan Oekraïne en dan weer 80 miljoen cadeau doen aan deze meest corrupte staat van Europa. Gaat Zelensky daar een mooie Dacha op de Krim van kopen zodra Rusland verslagen is?

Ik denk dat we dat belastinggeld op dit moment hier beter kunnen gebruiken. Voor sociale woningbouw bijvoorbeeld. Nee, niet voor het COA, want dat is blijkbaar geen prettige huurbaas als je daar als “zwakkere in de samenleving” (Schoenmaker’s aanduiding, eufemisme voor plebs) terechtkomt.

Muziek in de Luie Stoel

Het is bijzonder zonnig, deze week. Zodoende komt op de mp3-speler Sonne (Live) van Schiller voorbij. Schiller is een elektronisch muziekproject van Christopher von Deylen dat startte in 1998. De live optredens van deze band zijn vaak spectaculaire evenementen met heel veel laser en elektronica-geluid. Op Youtube zijn een paar registraties te zien, indrukwekkend, maar ik zou me in zo’n menigte toch niet op mijn gemak voelen.

Het is altijd leuk om live-uitvoeringen te vergelijken met de studio-opnames van hetzelfde nummer. Dan kom je grappige improvisaties tegen. De reacties van het publiek geven vaak sfeer.

Achtergrondmuziek wordt Always You, een van de rustigste nummers van de dubbel-cd.

Boek op Schoot

Ik lees Nala’s Wereld van Dean Nicholson uit. Een leuk verhaal met een stukje idealisme richting vooral huisdieren. Het is verrassend te zien hoe crowd funding in dit geval werkte. Het werd een uitdaging om alle giften naar de juiste doelen te leiden.

Ik was wel blij te lezen dat de schrijver initiatieven om huisdieren vanuit Oost-Europese landen te laten overbrengen naar West Europa niet ondersteunde. Hij doneerde aan lokale initiatieven. Een goed ding, want de asiels zitten hier ook vol en daar kun je geen zielige straathondjes uit Spanje bij gebruiken.

Ondertussen vermaakte katje Nala zich prima op de reis die onverwacht onderbroken werd door het begin van de coronacrisis die in China begon.

Ik ga verder met Je Leven Schrijven van Julia Cameron. Ik had al wat oefeningen gedaan, maar op een Schermloze Avond blijft het bij lezen. Er staan goede dingen in het boek om je te helpen bij het vinden van zin in schrijven.

Knutselen met Blokjes

Op dit adres heb ik geen Lego-blokjes bij me. Ik vermaak me zodoende met lekker buiten zitten op een zeer warme avond.

Gitaar op Schoot

Ik heb de gitaar bij me, dat is waar. Vanavond is het echter zo lekker buiten zitten dat ik de gitaar in de koffer laat. Zodoende zie ik de zon in het bos zakken.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Ik lees het derde boek van de serie Lied van IJs en Vuur van George Martin uit. Ja, dit is de serie van Game of Thrones. Ik ben nu toe aan het vierde boek, het tweede deel van Een Storm van Zwaarden. De Drakenkoningin test haar slinks aangekochte troepen voor het eerst uit en de invasie van de Wildlingen over De Muur komt op gang.

Het slachtpartijgehalte blijft hoog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven