Schermloze Avonden (107)

Muziek: Voce Nao Entendeu Nada van het album Verde door Badi Assad

31 Augustus 2022

Onrust, Braziliaanse passie en Schrijverij

Schermloze Avond Honderd en Zeven. Wat gebeurde er in het jaar zeven van deze eeuw? Het was een interessant jaar voor de Europese Unie. Nieuwe lidstaten en uitbreiding van het Schengen-verdrag. Vrij reizen werd mogelijk binnen de EU. Inmiddels is dat weer teniet gedaan door gezondheidsbewijzen en de EU digitale ID in opkomst. Het wordt dan vrij eenvoudig om er op een vliegveld uitgepikt te worden. Toch maar met de auto?

2007 markeerde ook het einde van mijn gitaarduobestaan. Na vijftien jaar viel DOS Amigos uit elkaar door het vertrek van mijn partner. Het waarom is nooit uitgesproken.

Keek op de Week

Ik heb eraan gedacht om met Keek op de Week te stoppen. Mijn terugblik op de politieke capriolen in Nederland en Europa veranderde steeds meer in een klaagmuur. Ik krijg er bij tijd en wijle een slecht humeur van en verlies het zicht op zaken die wel goed gaan.

Neemt stoppen de oorzaak van mijn irritatie weg? Ik denk het niet. Mijn irritatie betreft voornamelijk de oneerlijkheid van zaken en de arrogantie van een clubje bestuurders dat denkt te bepalen wat goed voor ons is, maar daar zelf nauwelijks last van heeft.

Als Finanzminister Kaag haast verheugd uitroept dat we allemaal een beetje armer zullen worden, is dat voor haar met haar anderhalve ton per jaar exclusief onkostendeclaraties veel minder een probleem dan voor uitkeringstrekkers, AOW-ers en laagverdieners die door de energieprijzen en inflatie tot armoede vervallen.

Tegelijkertijd ondertekent ze een EU beleid dat eist dat regeringen hun eigen burgers zo weinig mogelijk financieel bijstaan in deze misère. Wordt er enthousiast gemeld dat de economie groeit, dan is het mij heel duidelijk wie daar de vruchten van plukken. Wij niet. Kijk maar naar de energierekeningen.

Dat bedoel ik met die arrogantie. Zodoende ga ik voorlopig door met deze opzet van Keek op de Week, ondanks de somberheid die ik hierdoor oploop.

***

De Raad van State vindt de voorgenomen permanente coronawet niet ver genoeg gaan, gezondheidsbewijzen, avondklok, schoolsluiting en het verbieden van levensbeschouwelijke bijeenkomsten zouden moeten worden toegevoegd. Merk op dat via het gezondheidsbewijs de vaccinatiedwang en de polarisatie in de samenleving er worden ingesjoemeld.

In naam is het parlement hierbij betrokken, maar met de kartelvorming van de laatste tijd is er geen garantie dat die maatregelen niet om politieke redenen worden ingezet. Daarnaast wil de Raad van State ook situaties mogelijk maken waarin het parlement niets over de maatregelen te zeggen heeft.

Het permanent willen maken van die coronamaatregelen om ze ook in te kunnen zetten bij andere zogenaamde A1 ziekten is een zeer zorgelijke ontwikkeling, temeer omdat men wel erg makkelijk een A1 status aan een ziekte kan geven. Op die manier kan een globale organisatie via het WHO Nederland feitelijk economisch en sociaal platleggen. Noem de waterpokken een A1 ziekte, en dan zit Nederland met de Kerst weer thuis te kniezen en duur gas te verstoken.

***

Het blijft onrustig rond de asielzoekerskwestie in de regio. De eigenaresse van het azc-hotel in Albergen wil van de koop af, het COA gaat naar de rechter om dit tegen te gaan. Ondertussen is al een poging gedaan om de tent in de fik te steken en ruiten in te gooien.

In Delden komt de oude sporthal De Reiger beschikbaar voor naar verluidt 21 asielzoekers, maar misschien meer. Ook dat veroorzaakt onrust in dit rustige stadje. Voor de zekerheid is een beveiligingsfirma ingehuurd om de hal 24/7 te bewaken. Is dat om de asielzoekers binnen te houden of om verontruste Deldenaren buiten te houden?

Ik begrijp de onrust. Ver boven de hoofden van de gewone mensen wordt er beslist over migratiestromen in een tijd dat diezelfde beslissers een grote rol vervullen in zaken als de energieprijzen, de inflatie, de kostbare wapenleveranties naar Oekraïne en de destructieve economische sancties tegen Rusland.

De mensen maken zich zorgen over hun levensonderhoud. Erst kommt das Fressen denn die Moral… Je krijgt het gevoel dat medemenselijkheid je wordt opgedrongen zonder dat je er zelf voor kiest, dat het je wordt doorgeschoven door een elite die er mooi weer mee speelt. Ik heb dat effect Institutionele Compassie zien noemen. Echter, bij dit soort opdringen is je eigen hart er niet bij. De media-aandacht met als duidelijke boodschap dat wij falen in medemenselijk zijn, maakt dat zeker niet beter.

Wat het probleem dus helemaal niet oplost… Tja, daar wordt Keek op de Week somber van. Zou het ook komen omdat medemenselijkheid en liefdadigheid tegenwoordig werk is van dure organisaties met marktconform betaalde directies en betaalde collectanten? Een soort aflaathandel voor eigen schuldgevoel?

Muziek in de Luie Stoel

Vandaag wordt de luie stoel horizontaal ontspannen op bed. Ik blader naar Verde van de zangeres/gitariste Badi Assad. Het “kleine zusje” van de gebroeders Assad van het gelijknamige Braziliaanse gitaarduo. Nou, dit kleine zusje is ook een kei op de zes snaren!

Verde is een grappige mix van Braziliaanse songs en gearrangeerde popsongs in Braziliaanse stijl, zoals het bekende Valse d’ Amelie. Naast haar gitaarspel is haar stemgeluid opvallend. Haar hese trillertje maakt haar stem bij tijd en wijle zwoel en erotisch. Dat werkt goed in zowel de vrolijke als dramatische nummers.

Die keus is ook moeilijk voor de achtergrondmuziek bij de blog. Wordt het vrolijk of dramatisch? Ik kies voor dramatisch: Você não entendeu nada, Je begreep er Niets van, een wanhopig liefdesliedje. Met dank aan Google Translate om de Portugese tekst waaruit een intens verlangen om een en heel te zijn spreekt.

Boek op Schoot

Ik ga verder met Je Leven Schrijven van Julia Cameron. Een tweetal schrijfopdrachten heb ik inmiddels uitgewerkt op dit blog. Er zitten best lastige opdrachten bij. Bijvoorbeeld Schrijf over wat je momenteel aan het verteren bent, of Schrijf honderd dingen op waar je van houdt. Bij de laatste opdracht dacht ik in eerste instantie te verheven. Ja, dan wordt de lijst vrij kort. Als je alledaagse en ogenschijnlijk onopvallende dingen meeneemt, wordt de lijst snel langer.

De voortgang is langzaam, ik wil bij het lezen niet te ver vooruit lopen op de schrijfopdrachten die ik nog moet doen. 😉 Maar ja, als pensionado heb je ook de tijd.

Knutselen met Blokjes

Ik besluit een cadeaubon te verzilveren om een Lego Technic set te kopen. Dat wordt de reddings-hovercraft. Een mooi knutselkarweitje met een aantal overbrengingen met tandwielen. De mieren op de tuintafel moesten even aan de kant voor deze actie, ik had aardig wat licht op tafel nodig voor de lastige constructies.

Het is een mooi en stevig ontwerp met ook hier leuke vondsten. Het blijft me verbazen hoe Lego het voor elkaar krijgt om de pakketjes compleet te leveren. Het nabouwen van dit ontwerp in Studio 2.0 zal niet meevallen vanwege de flexibele slangetjes.

Gitaar op Schoot

Ik pak mijn Romantiek-boek en ga terug in de tijd met Belle en Danse des Naiades van Jose Ferrer. Ik wil ze op mijn Youtubekanaal zetten, maar er zit nog wat werk in om de stukken weer op te halen nadat ik ze jaren niet heb gespeeld. Belle, een vrolijke Gavotte, gaat goed. Danse des Naiades kost wat meer moeite.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Verder in het tweede deel van Boek 3 van Lied van IJs en Vuur van George Martin. De Storm van Zwaarden leidt inderdaad tot een nieuw bloedbad. Op een na, wordt de hele familie Stark met hun edelen op een bruiloft uitgemoord. Een merkwaardige manier om een huwelijk in te zegenen. De overgangen in het boek worden een beetje abrupt, het verhaal dat deze actie een intrige van de Lannisters is, komt gekunsteld over.

Zo langzamerhand krijgt de term High Fantasy hier een al te bloederig randje. Perfect voor een tv-serie met special bloody effects. Vind ik dat leuk? Nou ja, ik heb ook al het tweede seizoen van The Witcher en het eerste seizoen van Vikings Valhalla afgekeken, en daar druipt het bloed ook van de camera’s. Toch doet al dat geknok een verhaal letterlijk geweld aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven