Schermloze Avonden (108)

Muziek: Manha de Carnaval van Luis Bonfa op het album Tristeza on Guitar door Roberto Baden Powell de Aquino

7 September 2022

#ikredhetnietmeer, studentenmotivatie en verder met Bossa

Schermloze Avond Honderd en Acht alweer. De vakantie is weer voorbij. Het achtste jaar van deze eeuw bracht de kredietcrisis. Het monetaire systeem wankelde onder meer door complexe financiële producten en door bonuscultuur opgedreven risicovol gedrag in de financiële sector. Banken gingen failliet of moesten overeind worden gehouden met belastinggeld. Huizen kwamen onder water te staan. Pas in 2016 trok de zaak weer aan. Ik was blij dat ik in die tijd werk bleef houden.

Keek op de Week

Deze week stond blijkbaar in het teken van de broekriem aanhalen tot op het laatste gaatje. Een paar korte flitsen.

***

Op Twitter ontstond de hashtag #ikredhetnietmeer. Ja, als je veel van de tweets bekijkt, wordt het toch tijd om een goed deel van de miljarden belastinggeld “voor het klimaat” en Oekraïne maar eens eerst in eigen land te gaan besteden. Maar ja, je ziet wel, vogels als Rob Jetten gaan liever naar congressen met hun buitenlandse vrienden. Met het vliegtuig! Hoezo CO2?

In al die jaren dat ik zelf stook herken ik wel een opvallende trend: Zodra je investeert in energiebesparing, wordt de energie daarna duurder. Kortom, het gebrek wordt kunstmatig en bewust in stand gehouden. Kijk naar zonnepanelen. Saldering wordt afgeschaft en daarna verijdelt marktwerking ieder rendement. Hoog tijd voor vrije energie!

***

Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken had een weinig opwekkende inauguratierede voor het komende academisch jaar in Leiden. Een toespraak met de bekende substitutie probleem (x) => uitdaging (y). Ik hoop dat de studenten de staatswiskunde doorzien en er een andere stelling voor bedenken.

De door Hoekstra gesuggereerde economische war of attrition met jarenlange EU-sancties zou heel goed een Pyrrusoverwinning kunnen worden, als het al een overwinning wordt. De tekenen zijn niet gunstig.

Mijn vraag: Motiveer je hiermee studenten die al weinig beurs krijgen en zeer waarschijnlijk door de energieprijzen nog meer kamerhuur moeten betalen?

Ik herinner mij nog goed de openingsrede van een rector magnificus. “Kijk links van je en kijk rechts van je. Beiden zijn er na dit eerste jaar niet meer.” Dat bleek waar.

Met dat praatje van Hoekstra komen we hier niet eens aan toe…

***

Justitie besloot in de inflatie-trend mee te gaan. Boetes worden 10 procent hoger. Je moet het domme volk toch economisch duurzaam ontmoedigen om uit de pas te lopen, nietwaar? Ik ben nog steeds benieuwd waar die boetebedragen naartoe gaan. Buitenlandse klimaatfondsen wellicht? Als we dat nu eens in onze eigen energie steken. Dan rij je tenminste niet voor niks door rood.

***

Ook de Woke-waanzin roerde zich. In Zwitserland ontstond vanuit dat perspectief beroering omdat men vond dat witte muzikanten met dreadlocks gecanceld moesten worden wegens “toe-eigening van cultuurgoed door de witte man”.

Ja, als je zo redeneert, mogen we hier in Nederland geen mode meer dragen, nog slechts klompen, boerenkielen en baaien rokken en mag je geen covers meer spelen van Bob Marley, want jij kunt als blanke niet weten hoe de Jamaicanen geleden hebben. En wereldmuziek spelen? Nee, dat is toe-eigenen van cultuur, we moeten ons bij de klompendans houden.

Wokers, word eens wakker!

***

Deze week zat onze vakantie erop. Twee weken huisje in IJhorst brachten rust en heerlijk weer. Daarnaast stond er een pensioenreceptie op het programma. Het was fijn om een aantal collega’s en pensionado’s weer te zien. Dan haal je weer eens geschiedenis op die de huidige crises overstijgt.

Muziek in de Luie Stoel

Vandaag vind ik iets bijzonders op mijn mp3-speler: Tristeza on Guitar van Roberto Baden Powell de Aquino (1937 – 2000). Een album uit 1966!

Roberto kreeg de namen Baden-Powell erbij omdat zijn vader een enthousiast lid van Scouting was. De op dit moment enigszins omstreden Robert Baden-Powell (1857 – 1941) was de oprichter van de verkennersbeweging die resulteerde in tal van lokale padvindersorganisaties.

De jonge Roberto Baden Powell de Aquino vormde met musici als Jobim en Bonfa de Braziliaanse Bossa Nova scene in de vijftiger en zestiger jaren. Een interessante mix van Jazz en traditionele Afro-braziliaanse ritmes.

Tristeza on Guitar is een interessant samenraapsel van oude en nieuw opnametechniek, sommige opnames zijn mono, anderen stereo of kunstmatig gemaakt stereo. De plaat is een prettige mix van ballad-sfeer en uitbundige bossa. De elpee genoot redelijk succes in Europa. De fleurige hoes lijkt een voorproefje van de flower power.

Achtergrondmuziek wordt het bekende Manha de Carnaval van Luis Bonfa, een van de meeslepende tracks van de film Orfeu Negro.

Boek op Schoot

Door de gezellige pensioenreceptie met forse uitloop heb ik geen tijd voor een boek op schoot. Niet getreurd, de schrijfoefeningen van Je Leven Schrijven zijn nog steeds onderweg.

Knutselen met Blokjes

Ik ben weer thuis en ga verder met mijn project Verzameldoos leegbouwen. Ik had een aantal Lego-setjes bij elkaar ingedaan om er een beetje een puzzel van te maken, maar de doos werd zo omvangrijk dat de blokjes niet meer op tafel pasten.

Tijd voor een her-indeling. Ik bouw stuk voor stuk alle setje op tot de doos leeg is. Daarna verdeel ik de zaak tot puzzels van behapbare omvang.

Gitaar op Schoot

Onderwerp van vandaag is Etude for Dreamers van Tatiana Stachak, de laatste uit het eerste deel van haar karakteristieke etudes.

Ik ben er niet helemaal bij vandaag. Na een aantal mislukte pogingen om het stuk in een keer foutloos door te spelen neem ik een paar individuele passages door en stop ermee voor vandaag.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Nog steeds verder in het tweede deel van Boek 3 van Lied van IJs en Vuur van George Martin. De Storm van Zwaarden leidt inderdaad tot een nieuw bloedbad. Een bruiloft blijkt opnieuw een geschikte gelegenheid voor een moord. De valse koning Joffry vernedert zijn neef en verstikt zich vervolgens in de duivenpastei. Iedereen roept vergiftiging, dus neefje Tyrion raakt in een lastig parket.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven