Schermloze Avonden (113)

Muziek: Township Kwela van het album Magic Box van John Williams

12 Oktober 2022

Mondkapjes-fikkie, Groningen en Magisch doosje

De honderd en dertiende Schermloze Avond inmiddels. Het begint een goede gewoonte te worden en levert wat schrijfwerk op.

Het jaar dertien van deze eeuw: Aan drie generaties koninginnen komt een eind met het aftreden van Beatrix. We hebben in naam weer een koning na het illustere en soms omstreden trio Willem 1 tot en met 3. Ook in de Katholieke kerk wisselt de troon, Paus Fransiscus verschijnt ten tonele.

Opmerkelijk

In Duitsland blijken mondkapjes een uiterste gebruiksdatum te hebben. Wonderlijk met een voorwerp van louter kunststof dat er 450 jaar over doet voordat het in de vrije natuur vergaat. Een perverse prikkel om nieuwe aankopen te promoten.

De Duitse overheid gaat 800 miljoen ongebruikte maskertjes verbranden. Ten eerste jammer van het geld van de belastingbetaler, natuurlijk. Bij die verbranding blijven de Groenen overigens opmerkelijk stil. Raar, want het opfikken van kunstof vezels geeft uitstoot van allerlei nare gassen en fijnstofdeeltjes in de atmosfeer. Is dat niet wat schadelijker dan CO2?

Schrale troost is dat deze dingen nu niet voorzien van menselijke vervuiling alsnog in het milieu terechtkomen. Ik herinner me nog goed de regimenten zwerfkapjes die ik de afgelopen twee jaar tegenkwam op mijn fietstochtjes op het platteland.

***

Een directielid van de het pharma-bedrijf Pfizer gaf voor het Europees parlement toe dat ze coronavaccinaties niet hadden getest of ze de verspreiding van corona wel voorkwamen, voordat ze “op de markt” kwamen. Te veel haast, was het zwakke smoesje.

Inmiddels weten we dat je een ander inderdaad niet beschermt met een prik, de besmettelijkheid blijft. De reclameslogan “je doet het voor een ander” en het coronatestbewijs kunnen dus in de prullenbak.

Desalniettemin staat er nog steeds een rij voor de prikpost… Ondanks oversterfte, ondanks steeds meer duidelijkheid over schadelijke en ondertussen genegeerde bijwerkingen. Velen hebben zich al vijf keer laten injecteren met dat spul.

Vijf keer binnen twee jaar. Vraagt nu niemand zich iets af? Met hoeveel meer komen die pharma-boys en onze vaccin-promotors nog weg?

***

Ik bekeek een paar clips van de parlementaire enquête over Groningen. Steeds meer wordt duidelijk dat Den Haag er niet voor de gewesten is. Ministers en premiers frustreren een oplossing voor de gedupeerden. Het wordt hoog tijd voor Groningen Vrij en Friesland Boppe! Ondertussen gaan de aardbevingen gewoon door.

***

Ook de coronamaatregelen worden aan een parlementaire enquête onderworpen. Althans dat hopen we. Er is via de affaire Arib echter al met modder gegooid om de voortgang te vertragen. Den Haag begint steeds meer op een kleverige kliek van een hofhouding van het kabinet te lijken. Hoog tijd voor een Nederlandse Revolutie. Die kunnen we in Twente bij de Bastille (op het terrein van Universiteit Twente) mooi beginnen.

Ik hoop wel dat die parlementaire enquête ook echt resultaat heeft. Het rapport rond bijvoorbeeld de woningcorporaties met hun “Maserati-directeuren” was vernietigend, maar de aanstichters en profiteurs van de ellende bleven buiten schot. En nu hebben we de sociale woningnood als wrange erfenis van de gevolgen van de daden van de heren en dames die volgens het rapport hun morele kompas waren kwijtgeraakt.

***

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid rapporteerde dat er weinig tot geen onderzoek is geweest naar coronamaatregelen zoals mondkapjes, coronatestbewijs en avondklok, zodat de effectiviteit op zijn minst discutabel is. En dat terwijl het kabinet die “gereedschapskist” permanent probeert te maken.

Dit moedigt mij niet aan om op commando met een beklapje te gaan lopen… Ik hoop dat meer mensen dat denken en zogenaamd verplichte gezichtsmaskering achterwege laten.

Geef de glimlach vrij baan. Dat is veel gezonder dan microvezels in je longen.

Muziek in de Luie Stoel

Vandaag pak ik Magic Box van de klassieke gitarist John Williams.

De dubbel-elpee Bach, Complete Lute Music van Williams was mijn allereerste klassieke gitaar elpee die ik kocht in mijn studententijd in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. In die tijd behoorde John Williams tot de club bekende klassieke gitaristen, samen met Bream, Yepes en Segovia.

Op gegeven moment stuitte ik in de platenzaak op zijn album The Guitar is the Song, een wereldmuziekproject. Dat was een heel andere kijk op gitaarmuziek, die Williams met evenveel virtuositeit speelde als zijn klassieken. Een mooie plaat die liet zien dat Williams duidelijk breder georiënteerd is. Dat bleek later ook uit zijn deelname aan de instrumentale popgroep Sky.

Magic Box zit duidelijk in de sfeer van The Guitar is the Song. Bracht het laatstgenoemde album vooral volksliedjes uit de Westerse sfeer, Magic Box haalt zijn muziek uit Afrika. Resultaat is een interessant album met naast de gitaar exotische instrumenten zoals een duimpiano, veel percussie en zelfs traditionele zang.

Het vrolijke Township Kwela vormt de achtergrondmuziek voor dit blog.

Boek op Schoot

Ik diende deze week mijn eerste huiswerk van de NLP-cursus in. Het is echt wennen! Vandaag neem ik ter afsluiting van de eerste les de theorie nog een keer door.

Gitaar op Schoot

In plaats van met een gitaar op schoot, ga ik een keer op de bank voor Erna’s kristalbalans sessie. Dat werkt uit de kunst en levert me een goede nachtrust op.

Knutselen met Blokjes

Ik pak de Lego straaljager-set die ik op Marktplaats gekocht heb en bouw een alternatief model, een helikopter. Na een tijdje puzzelen en zoeken in de stapel mijnerzijds zit hij in elkaar. Enkele ontbrekende steentjes kan ik gelukkig in mijn reservebak vinden. Iedere keer bij I Love Blokjes bestellen wordt een beetje kostbaar op den duur.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Het lezen van Baantjer-detectives voor het slapen gaan bevalt me goed. De herhalingen in de verhalen geven iets vertrouwds, ook al wekt letterlijk kopieer en plakgedrag soms wat wrevel bij me op. Ik zou als schrijver toch wat andere formuleringen gekozen hebben. Maar ja, dan wordt de herkenbaarheid weer wat minder.

In De Cock en de Broeders van de Zachte Dood loopt De Cock tegen merkwaardige verdrinkingsmoorden op. Na driemaal hetzelfde scenario is De Cock overtuigd van de slechte bedoelingen. Hij komt terecht bij een sekte Genootschap van de Broeders en Zusters van de Heilige Zegeningen. De leiders hiervan blijken niet zo rechtzinnig en kuis te zijn als de gemeente van hen verwacht.

Een van de sekteleden ontdekt de misstanden en neemt wraak door de sekteleider en zijn secondanten op ingenieuze wijze om het leven te brengen. De Cock voorkomt nog net dat dit sektelid de dans ontspringt.

Ja, dat hoor je wel vaker, dat (sekte)leiders er een heel andere moraal op na houden dan hun volgelingen. Vooral als het om macht, geld of seks gaat. Ook al is de wraak via moord niet goed te praten, het geeft toch een gevoel van “verdiende loon”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven