Schermloze Avonden (114)

Muziek: The Most Sacred Queen Elizabeth, Her Galiard van John Dowland gespeeld door Jakob Lindberg op luit

19 Oktober 2022

Vakministersdekmantel, Dowland en Finkers

Schermloze Avond Honderd en Veertien. In het jaar veertien van deze eeuw beloofde het Gasakkoord de Groningers compensatie voor aardbevingsschade. Daar is tot nog toe weinig van terechtgekomen.

2014 zag ook een internet-rage, de Ice Bucket Challenge. Een duidelijke demonstratie van de internet/social media kuddegeest. IJsblokjesautomaten hadden drukke tijden.

Daarnaast was er de geruchtmakende moord op Els Borst door naar verluidt een waanzinnige met goddelijke opdracht om wraak te nemen voor haar aandeel in de euthanasiewet. Het langdurige onderzoek naar deze zaak wekte hier en daar complot theorieën rond een pedo-netwerk op.

Opmerkelijk

De verhoren van de parlementaire enquête rond de Groninger Gas affaire zijn afgerond. Wat staat Den Haag ver van de Groningers af! Alles buiten de Randstad wordt blijkbaar gezien als Achterhoek.

Het gedraai van met name de verantwoordelijke “vakministers” was stuitend, hun voorman Rutte voorop. Bij problemen delegeert hij direct naar laag in de organisatie, alleen als het goed gaat blijven de veren in zijn kont zitten, verder is het ik-nie-weet-nie. Dat gebrek aan actieve herinneringen wordt irritant.

Ik ben benieuwd naar het rapport. Gaat deze parlementaire enquête hetzelfde lot krijgen als die rond de woningcorporaties?

Eindigt het in Ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was?

Die uitdrukking heeft een interessante geschiedenis. Zij komt uit een hekeldicht op een zeer langdurige vergadering van de toenmalige Staten van Holland in de achttiende eeuw. De voorloper van ons huidige staatsbestel. Wel, als ik naar de gasaffaire en de toeslagenaffaire kijk, zitten we met hetzelfde lakenen pak.

Ik ben nu erg benieuwd hoe het met de parlementaire enquête rond de coronamaatregelen zal gaan. Weer een hoofdrol voor draaikont Rutte?

Wat mij betreft: Compenseer de Groningers! Er is geld zat, gezien de enthousiaste bijdrage van het kabinet aan de wapentransporten richting Oekraïne.

***

Het Forum kamerlid Baudet wordt mogelijk een week geschorst wegens niet opgeven van neveninkomsten. Tja, ik dacht toch dat de VVD hier patent op had met al die affaires in den lande. Maar ja, over zo’n schorsing wordt gestemd, en dan zorgt kartelvorming er wel voor dat een schorsing een politiek doel dient. Nederland Bananenmonarchie (want een republiek zijn we nog niet. Met Rutte for president moet ik daar ook niet aan denken).

Muziek in de Luie Stoel

Vandaag geeft de mp3 speler een stukje hoogst noodzakelijke rust via Dowland, the Complete Music for Solo Lute gespeeld door Jacob Lindbergh. John Dowland (1563 – 1626) was een van de meest bekende componisten uit de Engelse Renaissance. Hij werkte als hofmuzikant in Frankrijk, Engeland, Duitsland en Denemarken. Zijn muziek was populair. Als je naar de publicaties kijkt waarin zijn werken verschijnen, had hij de status van 16e eeuwse popmuzikant.

Trieste muziek was in de mode in die tijd en Dowland schreef een behoorlijke voorraad liederen in die stijl. Gelukkig componeerde hij ook de nodige wat vrolijkere muziek, aan het hof wilden ze ook wel een dansje maken. Dowland droeg heel wat muziek op aan zijn patronen en hun kennissen.

Achtergrondmuziek wordt The Most Sacred Queen Elizabeth, Her Galliard. Helaas bracht dit eerbetoon hem niet de gewenste functie aan het hof. Men beweert dat zijn bekering tot het katholicisme zijn positie aan een Protestants hof onmogelijk maakte.

Tja, ideologische discriminatie kennen we nog steeds… Tegenwoordig heet dat Woke.

Boek op Schoot

Vandaag heb ik zin in iets vermakelijks. Dat troffen we in het minibiebje in Deurningen: Kalm aan en Rap een Beetje van Herman Finkers. Een boekje open over zijn theatershow uit 1998. De vorige eeuw!

Dat doet me denken aan de tijd dat we nog een wekradio hadden voor het ‘s morgens vroeg ontwaken. In 1980 bracht Finkers zijn eerste elpee uit, getiteld Vinger in de Bips. Daarop stond het liedje Raquel van Welch. De een of andere deejay draaide dat liedje altijd ‘s morgens vroeg: Ach mocht ik u kussen, Raquel van Welch/Genezen was al mijne pijn. Het couplet verhaalt van Almelo: De wereld is gries en grauw/maar ikzelf doe daaraan lekker niet mee. Een leuk swingende melodie met een opvallende synthesizer solo.

Ik vond het liedje op Youtube. 😉 Bij dezen: Raquel van Welch.

Finkers valt op door zijn ongedwongen stijl en niet overdreven engagement. Leuke woordspelingen en ongedwongen lachen. Geen gehak op politici een keertje, want dat zien we op social media al genoeg, nietwaar?

Voor het eerst in lange tijd maakte ik weer eens lawaai met ongedwongen lachen zonder een spoor van cynisme. Nou, dat werd tijd! Hopen dat het helpt bij mijn rugklachten. Ik heb inmiddels zijn volgende boek uit mijn nachtkastje getrokken: De Cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door. Een knipoog naar de talloze duur betaalde coaching initiateven ;-).

Gitaar op Schoot

Zoals gezegd, heb ik het een beetje in de rug. Dat zit in eerste instantie het gitaarspelen dwars. Dus heb ik maar niet meegedaan aan een online optreden vanavond, die druk geeft alleen maar spanning. Gelukkig treedt na een tijdje toch een zekere mate van ontspanning op, zodat ik lekker kan spelen. Ik werk aan de stukken die ik binnenkort naar gitaarles meeneem.

Knutselen met Blokjes

De Lego-doos blijft ditmaal dicht. Ik bel met mijn jongste dochter die een rondreis door Cuba gaat maken, ze vertrekt vannacht. Ja, ze is wat meer in voor verre reizen dan ik. Ooit zei ze haar baan op omdat ze geen toestemming kreeg voor twee maanden vakantie om in Zuid Amerika te gaan backpacken. Nu doet ze het in tijd wat kalmer aan, maar de omgeving trekt haar blijkbaar. Ik wens haar een mooie vakantie toe.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Ik ga lekker verder met mijn verzameling De Cockjes. Inclusief de bekende herkenningspunten en de redelijk nauwkeurige routebeschrijvingen binnen Amsterdam, althans voor 2008, het jaar van de laatste De Cock.

😉 Je weet niet wat het stadsbestuur onder de bezielende leiding van Groen-Links Halsema allemaal aan auto-verdrijvende maatregelen heeft genomen. Het parkeerplaatsje bij de Oudebrugsteeg boven het water van het Damrak waar de auto van De Cock en Vledder altijd stond, is er in ieder geval niet meer. Ook het aloude politiebureau Warmoesstraat behoort tot het verleden.

In De Cock en de dood van de Helende Meesters brengt hij onderzoek naar een serie moorden op plastisch chirurgen van het bedrijf De Helende Meesters tot een oplossing. Haat en nijd en intriges genoeg in die kringen, maar uiteindelijk ging het om geld binnen een maatschap.

Money, so they say, is the root of all evil today...

Ik vrees dat dit klopt. Waarom sluiten Von der Leyen en haar echtgenoot anders zulke vage en niet gecontroleerde vaccindealtjes af?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven