Schermloze Avonden (117)

Muziek: At Rest van het album Pure Acoustics gespeeld door John Williams

9 November 2022

Complotdenkerjacht, Eigen beheer en Wortel van het Kwaad

Aflevering honderd en zeventien. Wat bracht het jaar zeventien van deze eeuw? Ook dat jaar vonden er diverse terreuraanslagen plaats vanuit Islamitische hoek. De Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar had de VVD als winnaar. Hieruit kwam het kabinet Rutte 3 voort. Met nog meer bezuinigingen en de nodige schandalen rond Groninger gas, dividendbelasting, ministers van buitenlandse zaken, de Toeslagenaffaire en de coronacrisis en het erg lang demissionair blijven na de val van dit kabinet.

De verkiezingen zouden elektronisch uitgevoerd worden. Door twijfels aan de software ging men over op papieren stembiljetten. Dat ging niet helemaal goed, zodat geruchten over verkiezingsfraude opdoken.

Opmerkelijk

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) gaat op jacht naar complotdenkers en “anti-overheids-extremisten”. Tja, complot-denken is niet vreemd als je alle kabinetscapriolen bekijkt die we de afgelopen twee jaar in Den Haag hebben gezien.

De NCTV vreesde voor “afbreuk aan het publieke vertrouwen in de instituties van de democratische rechtsorde”. Tja, voor dat laatste heb ik echt geen complotdenkers nodig, dat gebrek aan vertrouwen is er voor mij zo al gekomen door het spelletje rond actieve herinneringen, stiekeme connecties met World Economic Forum en dergelijke.

Het zijn ijverige lieden, die NCTVers. Ze kwamen al eerder in opspraak met hun geheime dienst hobbyisme rond politici en hun partijen. Hebben we er echt iets aan dat ze de gewone bevolking gaan doorlichten op onwelvoeglijke meningen? Net zo’n dom idee als de 100 euro witwasregistratie van Kaag.

***

De Tweede Kamer debatteerde over de nieuwe pensioenwet waarbij het collectiviteitsbeginsel overboord gaat. Experts vrezen overmatig risico met vermogensopbouw en een belabberd resultaat als het op uitkeren aankomt.

Dat risico hebben we de vorige eeuw ook gezien toen het kabinet Lubbers een belangrijk deel van de pensioenpot “leende” en nooit terugbetaalde.

Men vreest nu dat Brussel hetzelfde gaat proberen, zodat de arme Italianen en Spanjaarden nog steeds met 55 met pensioen kunnen en de ijverige Nederlanders tot 75 jaar of hun dood (wat maar eerder komt) moeten doorwerken. Is dat hele EU-idee nog wel houdbaar?

***

Deze week reed ik met mijn kleindochter en een paar klasgenootjes naar het zwembad voor een zwem-evenement. Daar zag ik op de deuren van de toiletten de sporen van een verwarrende trend van genderneutraliteit. Dat vond ik een separaat verhaal waard.

Mijn gevoel is dat genderneutraliteit te veel op de spits wordt gedreven door de wokistische benadering.

Muziek in de Luie Stoel

Ditmaal een opmerkelijk album van de Australische klassieke gitarist John Williams (*1941). Naast de klassieke gitaarmuziek verkende hij ook andere genres, zoals wereldmuziek en zelfs pop in de popgroep Sky.

Het album Pure Acoustic is een van zijn latere producties en stamt uit 2008. Hij speelt op deze productie zowel nylonsnarige als staalsnarige gitaren. De plaat bevat 24 eigen composities waaruit blijkt dat Williams een enorme erfenis aan klassieke muziek in zijn hoofd heeft en die op interessante wijze in zijn eigen composities verwerkt. Zo kom je bijvoorbeeld soms stukjes a la Bach of Satie tegen. Veel van zijn materiaal lijkt op een hommage aan componisten die hij ooit heeft gespeeld. Hij publiceert die composities overigens niet.

Williams kenschetst dit album als “bibliotheekmuziek”, achtergrondmuziek voor allerlei doeleinden. Hij besloot dit album helemaal in eigen beheer te produceren in samenwerking met de componist Richard Harvey wegens de talloze schijven van copyrights en de houding rond producties bij de grote platenmaatschappijen. Met dit project kan Williams als eigenaar van de muziek zelf royalty’s bedingen in plaats van afhankelijk te zijn. Het eigen beheer idee heeft hij daarna op meer albums toegepast.

Het blijft me verbazen wat hij op latere leeftijd allemaal produceert en hoe aktief hij in de muziek blijft. Hij zit inmiddels in zijn tachtiger jaren, maar speelt nog steeds. Een goed voorbeeld voor mezelf ( 😉 Ik zit al een tijdje in mijn zestiger jaren).

Achtergrondmuziek voor dit blog wordt At Rest, men inderdaad een knipoog richting Satie 😉.

Boek op Schoot

Het boek op schoot wordt vanavond hetzelfde als onder het laatste onderwerp van deze Schermloze Avond. Ik lees een De Cock tijdens de saunasessie die dient om mijn rugspieren te ontspannen. Lekker warm en goed zweten. En dan lees je over een lekker cognackie bij Smalle Lowietje. Mooi toch?

Na de sauna komt er geen boek meer aan te pas. Ik help Erna als testobject voor haar cursus voetreflexologie.

Gitaar op Schoot

Mijn spieren zijn weer warm, en dat komt goed van pas bij de gitaar op schoot. Ik neem het eerste boek met karakteristieke etudes van Stachak door en besteed ook nog wat aandacht aan een paar van haar walsjes. Het wordt hoog tijd dat ik weer wat opnames ga maken.

Knutselen met Blokjes

Ook vanavond blijft de Lego-doos dicht. Ik wil een bestaand model pas slopen als ik het in het Lego-ontwerpprogramma heb vastgelegd. Daarna is er weer ruimte voor iets nieuws.

Verhaal voor het Slapen Gaan

De Cock en zijn moordzaken blijven mijn leesvoer vormen. Er wordt me steeds meer duidelijk over de manier waarop Baantjer de 70 boeken geschreven heeft. Als de modus operandi van de moorden identiek zijn, is de tekst dat ook. Zo kun je beschrijvingen hergebruiken. Alleen viel het wel op. Persoonlijk had ik wat meer verschil gemaakt.

In De Cock en de wortel van het Kwaad komt onze rechercheur in contact met een liefdadigheidsclubje De Gouden Harten. Deze zamelen geld in voor goede doelen. De verleiding om dat geld achterover te drukken is echter groot, het is niet voor niets de wortel van het kwaad. Daarom is een lid ooit geroyeerd.

Daarnaast blijken een aantal leden van De Gouden Harten pedofielen te zijn die knaapjes ritselen voor hun seksuele activiteiten. Daar werd de zoon van het eerdergenoemde ex-lid slachtoffer van, zodat deze zelfmoord pleegde. In zijn afscheidsbrief stonden de namen van de Gouden Harten pedofielen en de vader vermoordde ze uit wraak een voor een.

Opvallend is de rol van de computer. De Cock moet er niets van hebben, maar Vledder haalt met zijn handigheidjes interessante zaken naar voren, waaronder een grote collectie kinderporno.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven