Schermloze Avonden (118)

Muziek: Toccata van het album Sky 2, een poppy versie van Bach’s bekende Toccata en Fuga in D klein.

16 November 2022

Kunstwokisme, Kinderboeken en Toccata

De Honderd en Achttiende. Ook in het jaar achttien van deze eeuw speelden aanslagen een rol. Met de moord op de journalist Khashoggi laat het regime in Saudi-Arabië het ware gezicht zien. We hadden qua weer een zeer zonnig jaar, er werden nog nooit zo veel zonuren gemeten.

Opmerkelijk

Rutte speelt mooi weer van onze belastingcenten. Op zijn klimaattop-uitje naar uit Sharm-el-Sheik beloofde hij 100 Miljoen voor de oplossing van “klimaatproblemen” in Afrika.

Noem je dit ontwikkelingssamenwerking, of is dat een ander budget? Zou het net zo gaan als de waterpomp projecten in Burundi? Netjes geïnstalleerd, maar inmiddels buiten bedrijf en vernield door gebrek aan oordeelkundige bediening en onderhoud. Geld in het waterputje waarvan de inhoud onbereikbaar blijft voor constructief gebruik.

Ik denk dat we dat geld beter voor ons eigen milieu kunnen gebruiken, want dat is toch veel gevaarlijker voor het klimaat dan dat van Afrika? Van 100 miljoen kun je bij onze eigen bevolking heel wat warmtepompen installeren. Uitgaande van 7000 euro per warmtepomp, komt dit neer op meer dan 14.000 huishoudens. Een mooi begin, toch? Daar zal volgens onze klimaatzeloten het klimaat enorm van verbeteren, nietwaar?

Wel, dan heb je in Afrika geen noodoplossingen meer nodig dankzij de inspanningen van het kleine Nederland. Want hier redt men de wereld…

Dan blijven de mensen misschien ook daar in plaats van hier in Ter Apel in de rij te staan, een probleem waarvoor Rutte ijverig even terug moest komen vliegen uit Sharm-el-Sheik om zijn VVD-partijgenoten te sensibiliseren in de kwestie rond de dwangwet asielzoekersverspreiding.

***

Bij de Universiteit van Leiden sloeg het wokisme toe met als motief: “het verwijderen van oude kunstwerken en standbeelden die naar de huidige standaarden kwetsend zijn of niet meer passen bij de tijdgeest.” Standaarden? Een glijdende schaal, zou je zeggen.

Een schilderij van Rein Dool van het bestuurscollege van de universiteit uit 1974 (“sigaren rokende witte mannen”) werd van de muur gehaald. Inmiddels hangt het na een rel weer op de plek en wacht op een “brede discussie”.

Terecht: Het wokistisch clubje is te zeer geneigd om kunst waar in meerderheid blanken op staan afgebeeld als “Entartete Kunst” te framen. Waarbij ze zich in feite net zo opstellen als de fascistische en communistische Europese regimes uit de veertiger jaren van de vorige eeuw.

***

D66 wil een wet om “bepaalde partijen” te verbieden. D66 was vroeger toch D(emocraten) ’66? Daar merk ik nu weinig meer van. Dit is puur fascisme. Die Paternotte is bijzonder irritant paternalistisch bezig. De schaamteloze kartelvorming die iedere motie van wantrouwen door wat voor oppositie dan ook pareert, wordt duidelijk veroorzaakt door deze D666 partij… Misschien moeten we beginnen met D66 te verbieden, dat zal een stuk schelen.

Muziek in de Luie Stoel

De mp3-speler toont een album van het pop-avontuur van de Australische gitarist John Williams: Sky 2. De band bestond uit Tristan Fry, Kevin Peek, Herbie Flowers en John Williams zelf. Sky stond bekend als cross-over band, ze maakten dankbaar gebruik van klassieke thema’s. Resultaat was soms drukke muziek waarin de klassieke gitaar een duidelijke rol speelde.

Achtergrondmuziek wordt Toccata, een poppy arrangement van de bekende Toccata & Fuga in D klein BWV565 van Bach. Een zelfs nog iets drukkere versie dan het gelijknamige nummer van Ekseption dat ze ooit op het Trinity album speelden.

Boek op Schoot

De school van kleindochter Iris organiseerde een rommelmarkt waarop kinderen in de middagpauze overbodig speelgoed en boeken konden verkopen voor een goed doel. Dit in het kader van bewust omgaan met de afvalberg en vervuiling. Een goede focus, vind ik, afval en vervuiling vormen ook naar mijn idee een veel groter en destructiever probleem dan stikstof en CO2.

Ik kocht er wat kinderboeken voor een prikkie, waaronder Matilda van Roald Dahl.

Ik maakte als tiener al kennis met het werk van Roald Dahl. Voor de Engelse literatuurlijst kon je literatuur in dagbladformaat kopen, op krantenpapier. Zo las ik Over to You, een werk gebaseerd op de belevenissen van Dahl als jachtvlieger in de Tweede Wereldoorlog.

Onze kinderen vermaakten zich met De Grote Vriendelijke Reus, De Heksen en inderdaad Matilda. Zijn boeken vallen op door de grappige onvoorspelbare stijl, waarin volwassenen er met hun streken niet best af komen en er de gekste dingen gebeuren.

Ik vind het leuk om van tijd tot tijd kinderboeken te lezen. Matilda leest lekker weg. Het is een grappig verhaal van de intelligente en vroegrijpe Matilda die in een Tokkie-gezin leeft en op school te maken krijgt met de sadistische juffrouw Bulstronk die law and order op nogal gewelddadige en bevooroordeelde wijze handhaaft. Zo wordt een jongen uit het raam gegooid, oefent deze juffrouw het kogelstoten door een kind aan haar vlechten rond te zwaaien en laat zij een jongetje een tijd aan zijn oren bungelen.

De onderwijzeres juffrouw Engel neemt Matilda in bescherming, maar leeft wel in de tang van Bulstronk die haar pleegtante blijkt te zijn. Matilda ontdekt bij zichzelf telekinetische vaardigheden (ja, de auteur heeft een beetje naar de film Carry gekeken, denk ik) en weet daarmee Bulstronk af te troeven. Op het eind vlucht het Tokkie-gezin voor justitie naar Spanje en laat Matilda bij juffrouw Engel achter. Eind goed, al goed.

Gitaar op Schoot

Ik oefen een beetje voor de on-line gitaaravond van morgen en vermaak me met een aantal Etudes van Fernando Sor. Sor had de vaardigheid om oefeningen in een mooi stukje muziek in te pakken. Het was een tijd geleden dat ik ze voor het laatst zag, maar ze lukten nog best.

Knutselen met Blokjes

Om iets te bouwen, moet je soms eerst slopen. Ik demonteer de fraaie Lego-helicopter om bij een volgende gelegenheid een nieuw object te bouwen. Netjes uit elkaar halen kost best wat tijd. Een stevige nagel aan de duim is een nuttig gereedschap bij deze actie, want het Lego demontagegereedschap kan niet alles aan.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Ik weet niet hoeveel De Cock’s ik al gelezen heb, maar de voorraad is nog niet op. Het lezen gaat ook steeds sneller wegens een behoorlijk aantal standaard passages. Ik krijg de neiging om die over te slaan.

In De Cock en Moord in Beeld komt de actualiteit naar voren: Vermeende storting van gifstoffen door een chemisch bedrijf. Dit thema wordt een beetje versluierd door de werkelijke problematiek, de tirannieke houding van de hoofddirectie.

De hoofddirecteur veroorzaakt onder invloed van alcohol een ongeluk waarvan hij de sporen op laakbare wijze verdonkeremaant en daardoor de dood van een jong meisje veroorzaakt. De eveneens dronken mededirecteuren en de chauffeur die niet mocht rijden zijn getuige. De chauffeur fotografeert het ongeluk. De jacht op deze foto’s veroorzaakt zijn dood en nog een paar moorden meer. Met de nodige problemen komen De Cock en Vledder toch achter de ware toedracht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven