Muziek: The Foggy Dew, een Ierse traditional gespeeld op Keltische Harp door Patrick Ball
25 Januari 2023
Uitstoothandel, Keltische Harp en Heemkennis
Schermloze avond 128. 10000000 binair, $80 hexadecimaal. Dit keer is het de dag voor mijn verjaardag,
Opmerkelijk
De oversterfte blijft flink hoger over de hele populatie. Dat vraagt minimaal om wetenschappelijke nieuwsgierigheid. Men bedenkt allerlei “waarschijnlijke” redenen, alleen blijven er een tweetal belangrijke reden buiten schot.
Allereerst de grootste experimentele medicatie in de geschiedenis, ofwel de coronavaccinatie. Ten tweede het verwoestende bezuinigingsbeleid van de kabinetten Balkenende en Rutte die de zorg tot het bot hebben uitgekleed en overgeleverd aan een ongezonde marktwerking.
Onderzoek naar vaccinatieschade wordt zeer moeilijk gemaakt. De reguliere media blijven hardnekkig ieder verband ontkennen. Overal zeggen ze “mogelijk”, alleen bij vaccinaties is er “absoluut geen verband.” Bij een echte wetenschapper gaan dan toch de alarmbellen rinkelen, of niet soms? Hoe kun je onzekerheid en absolute zekerheid in een enkele zin verenigen?
Verbaast me dat? Niet echt: Een aantoonbaar verband is namelijk zeer beangstigend voor de zittende macht die deze vaccinatie overal ter wereld met drang, dwang en uitsluiting uitrolt. Als het volk erachter komt hoe ze de zaak bedonderen, gaan er koppen rollen.
Desondanks is het naar mijn idee hard nodig dat ook de vaccinatieschade terdege wordt onderzocht en dat verbanden worden toegegeven. Zeker omdat “men” de nauwelijks geëvalueerde mRNA technologie massaal wil gaan toepassen en die zich dan bijvoorbeeld via bloedtransfusies en orgaantransplantaties ook verspreidt naar degenen die er vrij van willen blijven.
***
Er gaan steeds meer moderne wapens naar Oekraïne. Deze komen uit de voorraden van diverse Europese naties. Bij mij rijst dan de vraag: Vindt men de eigen verdediging niet meer belangrijk? Die Nederlandse Patriot luchtafweersystemen dienen hier toch een strategisch doel? Is dat er opeens niet meer? Iedere mogendheid die hier de zaak wil overnemen, lacht nu in zijn vuistje… Doneer al je wapens, dan kunnen wij doorlopen.
***
Er is een levendige handel in stikstof emissierechten. Grote bedrijven zoals Schiphol proberen boeren uit te kopen om hun uitstootrechten in te pikken voor eigen uitbreiding. Dezelfde koehandel treedt op in CO2 uitstootrechten, precies zoals als de inmiddels vertrokken Rabobank-dame Baarsma enthousiast voorstelde.
Dit laat toch een beetje zien dat de hele klimaatdiscussie twijfelachtige neoliberale kantjes heeft. Herman van Veen zong het al: Alles is te koop, alles kun je kopen…
Muziek in de Luie Stoel
Vandaag biedt de mp3-speler het album Music on the Wind van de Amerikaans/Ierse Keltische harpspeler Patrick Ball. Hij is een auto-didact op de harp en houdt zich bezig met de Ierse verteltraditie als verhalenverteller en nam zowel instrumentale muziek als verhalen op.
Ooit behoorde de Keltische harp tot de traditie van de Ierse barden die rondtrokken met hun liederen en verhalen. De Engelse overheersing die in de zestiende eeuw begon maakte een einde aan deze traditie. Men ziet zodoende de bekende harpspeler Turlough O’Carolan (1670-1738) als de laatste Ierse Bard. Zelfs het karakter van de harp veranderde, de Ierse Harp met darmsnaren werd de standaard.
De oorspronkelijke Keltische harp had koperen snaren en werd met de vingernagels bespeeld. Patrick Ball bespeelt een 32-snarige replica van dit instrument. Let op de karakteristieke metalige klank van dit instrument.
Achtergrondmuziek wordt The Foggy Dew, een Iers volkslied dat memoreert aan de Paasopstand tegen de Engelsen in 1916 voor een vrij Ierland. Het was ook een protest tegen de Britse dienstplicht die Ieren dwong te vechten in den vreemde.
Het lied zingt Twas better to die ‘neath an Irish sky than at Suvla or Sud-El-Bar.
Dit is een duidelijke verwijzing naar de mislukte campagne van Gallipoli in 1915 tegen de Turken die destijds bondgenoten van de Asmogendheden waren. Hier kwamen door strategische fouten en heftige Turkse tegenstand onder Mustafa Kemal Atatürk grote aantallen Ieren, Australiërs en Nieuw-Zeelanders om het leven. Na bijna een jaar trokken de Geallieerden zich in 1916 onverrichterzake terug.
Boek op Schoot
Ik pak vandaag een stukje heemkennis. Hengelo van Alledag rond de foto’s van Jan Bökkerink (1931 – 2011). Bökkerink was nieuwsfotograaf bij de toenmalige Twentse Courant. Deze krant is inmiddels opgeslokt door DPG Media, dus het Twentse karakter is lang verdwenen.
Zijn zwart-wit foto’s in het boek geven een beeld van het Hengelo van 1952 tot 1975.
In het begin van deze periode zie je Hengelo in wederopbouw na het verwoestende bombardement in 1944 dat bedoeld was om het spoorwegknooppunt te vernietigen. Ongelukkigerwijs waren daar twee pogingen voor nodig met erg veel collateral damage als gevolg. Met de opening van het marktplein in 1958 is deze voltooid.
Het dorpse karakter verdwijnt pijlsnel en wordt vervangen door de modernistische, sobere en soms saaie opbouw-architectuur. Daarna begint de uitbreiding, waar de landelijke omgeving van het oude Hengelo aan ten offer valt. Wat ervoor terugkomt is niet allemaal Halleluja, ook al komen er ook innovaties zoals De Kashbah van de architect Piet Blom. Diverse stadsverfraaiingen waren sindsdien niet allemaal even effectief.
Op topotijdreis kun je goed zien welke veranderingen Hengelo heeft ondergaan tussen 1952 en nu. Dat gaat nog steeds door, zal de heropening van de vernieuwde Markt in 2022 een nieuwe periode inluiden?
Hengelo in 1952
Hengelo in 2022
Het boek geeft inmiddels een mooi overzicht van vergane glorie en straten waar bijna geen auto geparkeerd stond.
Gitaar op Schoot
Ik slaagde erin om het Rondo (Amusement Nr. 4) van Matteo Carcassi afgelopen week goed op te nemen, dus richtte ik mijn aandacht op de volgende kandidaten uit dit werk, twee walsjes.
Knutselen met Blokjes
Ik schud de Lego-doos op en bouw nog wat verder aan het Piraten café. Het is leuk om het in kleine beetjes te doen. De bovenverdieping krijgt vorm.
Verhaal voor het Slapen Gaan
In Anderland I: De Stad van Gouden Schaduw proberen de hoofdpersonen achter het geheim van de netwerk-stad te komen.
Renie Sulaweyo en !Xabbu roepen de hulp in van een oude docente van haar. Ze krijgen een beeld van de stad. Echter, al snel wordt de docente op gruwelijke wijze vermoord en verwoest een bomaanslag Renie’s appartement. Het lijkt erop dat haar zoektocht machtige vijanden aantrekt. Op die tocht ontmoet ze een Franse hackster die haar misschien kan helpen.
Ook Orlando en Fredericks zitten niet stil. Het visioen van de stad blijkt echter spoorloos, wat impliceert dat er achter de schermen iets speelt. Het vinden van de stad wordt een obsessie voor Orlando.
Paul Jonas komt terecht in een wereld met velden als een schaakbord. Hij ontmoet de jonge Gally die de leiding heeft over een aantal kinderen. Ze zijn via een zwarte oceaan daar terechtgekomen. De kinderen worden wreed vermoord door de twee “dienstmaten” die Paul achtervolgen. Daardoor komen Paul en Gally op de vlucht.
De Big Bad Guy Osiris maakt zich zorgen over infiltratie van zijn Graal-netwerk, de plaats waar hij en een clubje van de elite onsterfelijkheid willen bereiken op kosten van de energie van kinderzielen. Hij leeft in conflict met een vaag karakter -De Ander- die hij gevangenhoudt. Ondertussen beramen een aantal leden van de elite een complot tegen de Big Bad Guy.
Een complex verhaal, maar ik blijf lezen.
Mooie muziek.
En weer een interessant verhaal.