Schermloze Avonden (137)

Muziek: Nocturne in F van John Field gespeeld door Benjamin Frith op piano

29 Maart 2023

Klok verzet, Stemrecht en Nocturnes

Schermloze Avond 137. We hebben net de klok weer verzet. Zucht… Het kost me zeker een week om weer gelijk te lopen. Ooit zag men de zomertijd als erfenis van de Nazi’s, dus werd die in 1945 haastig afgeschaft. In 1976 kwam zij weer terug, maar nu als “energiebesparing” na de oliecrises. Achteraf blijkt die besparing nogal tegen te vallen, maar men blijft het leuk vinden om het Nederlandse volk tweemaal per jaar uit het evenwicht te brengen.

Opmerkelijk

Als Klimaatredactie van een groot landelijk dagblad moet je van tijd tot tijd prikkelen om de Urgenda, nee Urgentie, vast te houden. Ene mevrouw Esther Bijlo die daar haar brood mee verdient kwam met een opmerkelijk voorstel. Stemrecht afnemen van ouderen.

Waarom? Omdat ze zich te weinig zorgen maken over het klimaat en daardoor op de verkeerde partijen stemmen, zoals FVD en BBB. Tja, gezien de voorspellingen zal de beloofde klimaatcrisis hun tijd ook wel duren. Een aan D66 gelieerde oud politiek journaliste twitterde daarop zelfs dat zij ouderen boven de 65 al van stemrecht uit zou sluiten. Een soort rebelse politieke extinctie gedachte?

Ik heb speciaal een Twitter account gemaakt om daar eens naar te kijken. Echter, Twitter lijkt wel erg op Facebook binnen 256 lettertekens, soms geen touw aan vast te knopen. Wel interessant om al die meningen even door te scannen.

Wat rondzoeken leert, dat er in het verleden al meer balletjes zijn opgegooid om stemrecht aan ouderen te ontnemen. Men dacht zelfs aan 55+, “omdat deze mensen niet moeten kunnen beslissen over een toekomst die buiten hun levensverwachting ligt”. 😉 Als we zo doordenken, zullen we menige kamer-fractie en bedrijfsdirectie flink moeten verjongen, nietwaar? Iedereen met 55 jaar met pensioen!

Maar… Eh… wel de pensioenleeftijd verhogen, maar niet meer mogen stemmen tegen verdere discriminatie van ouderen?

Tja, wat zullen de hippe wokies die starre ouderen nog meer willen ontzeggen? Het leven wellicht? Ga maar na wat het afschaffen van verzorgingstehuizen aan ecologische voetafdruk bespaart. Daar kan zelfs de verhoogde CO2 uitstoot van crematoria niet tegenop.

Eerlijk gezegd maak ik me als oudere (ja, ik ben net boven de 65) meer zorgen over het leefklimaat op deze wereld dan CO2 en zeespiegelstijging. Zeker met wokies zoals Esther.

Ik ben benieuwd wat Esther gaat zeggen als ze zelf haar pensioenleeftijd van 75 jaar bereikt en ze een oproep voor exterminatie krijgt. Wellicht haar eigen woorden: “Dat is beter voor de natuur en de planeet.”

***

Deze week overleed Wim de Bie, van het duo Koot en Bie dat jarenlang satire bracht op tv en andere media. Direct krijg je een Opus Posthumus effect met alle typetjes waarin hij een rol heeft gespeeld. Frank van Putten (met die dominante moeder), O. den Beste (de beruchte leraar Duits), Jet Veenendaal (de oude vrijster), Aad van der Naad (de ultralinkse rakker) en niet te vergeten De Vieze Man (heppu ook videoo?).

Ik moet erkennen dat ik weinig heb meegekregen van de loopbaan van Koot en Bie.

In mijn tienertijd in de zeventiger jaren bepaalde mijn moeder wat er op de buis kwam. Mijn vader moest al enige moeite doen om zijn geliefde Tommy Cooper te volgen. Later werd Pa overigens een grote fan van Koot en Bie, tot hij de afstandsbediening van de TV niet meer begreep.

Op de studentenflat hadden we geen TV. De exemplaren van de Rommelmarkt in Weerselo ontploften meestal bij aankomst.

Toen ik trouwde, kwam er pas actief TV in huis toen mijn oudste een jaar of vijf was. Daar ontwikkelde zich echter geen gewoonte Avondjes voor de Buis uit. En ja, toen de computer er eenmaal was…

Ik heb dus weinig meegekregen van het Simplistisch Verbond en andere Koot en Bie projecten. Alleen het Hengstenbal herinner ik me nog van de studentenflat (Als je mij mijn gang laat gaan, zullen ze elke week het plafond moeten witten).

😊 Gelukkig is er nu Youtube. Want het is wel lachen!

***

Negentien vrouwen deden aangifte tegen het instituut De Goede Herder in Almelo, een door nonnen gerund heropvoedingsgesticht voor “ontspoorde” en “zedelijk gevaarlopende” meisjes. De Kinderbescherming maakte in het verleden dankbaar gebruik van dit soort instanties, bijvoorbeeld om “gevallen vrouwen” en “ontaarde moeders” op hun plek te zetten.

Dwangarbeid en psychische mishandeling waren daar aan de orde van de dag. De dames in kwestie hadden daar gedwongen hun jeugd doorgebracht door uithuisplaatsing.

De rechter oordeelde dat de misdrijven -blanke slavernij en onderdrukking- verjaard waren.

Vreemd: Men maakt slavernij-excuses voor iets dat in de negentiende eeuw is afgeschaft, maar voor schrijnende zaken van meer recente datum en wat dichter in de buurt blijft de deur dicht. Geen excuus, geen museum, geen overheidssubsidies aan “wakkere organisaties”.

Zien we hier toevallig discriminatie?

Muziek in de Luie Stoel

Op de mp3-speler stuit ik op muziek van de Ierse componist John Field (1782 – 1837). Menigeen denkt dat Frederic Chopin het genre Nocturne heeft uitgevonden, maar John Field was de eerste die in dit genre componeerde. Men ziet hem als pionier van de pianistische Romantiek.

Field werkte een behoorlijke tijd in de pianowinkel van Muzio Clementi in Londen. Clementi? Ja, de componist van de bekende en soms beruchte Sonatines voor piano waarop vroeger menig beginnend leerling worstelde. Field’s composities en pianospel moesten klanten over de streep trekken. Later oogstte hij succes in Rusland, maar raakte aan de drank en stierf in armoede. Ja, da’s ook (tragische) romantiek.

Achtergrondmuziek wordt Nocturne 8 in F. Hier hoor je duidelijk her raamwerk waarmee Chopin later zijn Nocturnes zou schrijven.

Boek op Schoot

Ik besluit een stukje te studeren in de cursus Neuro Linguistisch Programmeren. Het onderwerp Kunstig Vaag Taalgebruik komt in het dagelijks leven ontzettend vaak voor. Onderdeel van het huiswerk is dit taalgebruik te onderkennen in publieke uitingen.

De verslagen van de plenaire vergaderingen van de Tweede Kamer zijn hiervoor een rijke bron. Ik nam een fragment uit het antwoord van de Minister van Onderwijs op vragen van Baudet over de Week van de Lentekriebels. Baudet stelt gerichte vragen en het is opvallend hoe de minister hier met Kunstig Vaag Taalgebruik reageert. Hij doet dit echter zo vaag, dat ik aan zijn competenties begin te twijfelen. Zo zie ja maar weer, je moet niet overdrijven.

Aan die Lentekriebels heb ik overigens hier aandacht besteed.

Als je zoekt op Internet, wordt NLP gepresenteerd als het middel om mensen te overtuigen en gemakkelijk doelen te bereiken. Het is soms schokkend om te zien hoe de communicatie daartoe psychologisch georganiseerd is, waarbij ik de indruk krijg dat ieder doel, ook een verkeerd exemplaar, de middelen heiligt. Vaag blijven, tussen de regels duiken, er kan van alles. Informeren is tegenwoordig verwarren en verdelen geworden.

En dat zie je terug in de huidige politiek.

Gitaar op Schoot

Verder met Seis Piezas Faciles van de Argentijnse gitariste Adela del Valle. Zes redelijk gemakkelijke maar wel leuke stukjes salonmuziek uit begin twintigste eeuw.

Daar vermaak ik me prima mee. Ik zal de stukken in Sibelius zetten en te zijner tijd aan de DOS Amigos Homepage toevoegen. Maar eerst een vrolijke opname om de Lente te vieren

Verhaal voor het Slapen Gaan

Ik ga verder in deel vier van de Anderland serie, De Zee van Zilveren Licht.

Het wordt spannend. Dread alias Johnny Wulgaru sticht steeds meer wrede en waanzinnige wanorde in het Anderland netwerk, maar het basissysteem overwint langzaam de angst en komt in verzet.

De nog overgebleven hoofdpersonen in het netwerk komen bijeen voor het einde van de wereld, daarbij zwaar gehinderd door allerlei enge wriemelende wezens. Hoe gaat dit aflopen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven