Muziek: Blue Rondo a la Turk van Dave Brubeck gespeeld door het Magico Guitar Trio
12 April 2023
Vleestaks, Wookspook en Sprookjeskasteel
Schermloze Avond 139. Als ik op dit getal zoek, kom ik op een stukje jeugdsentiment terecht. Baureihe 139, een Duitse elektrische locomotief die in de Mãrklin catalogus stond als locomotief E40. Ik bladerde wat af, maar de meeste lokjes waren veel te duur voor mijn bescheiden zakgeld. Daarvoor sparen zou jaren kosten…
Opmerkelijk
De Universiteit van Wageningen meet zich medisch-diagnostische merites aan. Ik maar denken dat ze zich alleen met landbouw en veeteelt bezighielden. Eyeopener, hoor…
Een van hun onderzoeken getiteld Consumer Health, True pricing methods for agri-food products zou aantonen dat vlees eten meer dan een miljard extra zorgkosten zou veroorzaken. Het valt overigens niet mee om in dit rapport de exacte bedragen terug te vinden, 😉 er kan dus gespeculeerd worden door voor- en tegenstanders!
Darmkanker, diabetes en hart en vaatziekten staan hoog op de lijst van aandoeningen die zouden worden getriggerd door vleesconsumptie. Daarom zou een financiële prikkel, een vleestaks die de vleesprijzen zou verdubbelen, een zeer sociaal initiatief zijn. Plus koren op de molen van menig klimaatfanaticus die vindt dat onze veehouderij te veel shit (eh stikstof?) produceert.
Wederom een stukje neoliberaal sadisme, dat zweepje van meer geld voor mindere waar? Waar gaat dat geld van die vleestaks trouwens naartoe? Nee toch, niet weer raketten voor Oekraïne?
Het is wel een onderzoek waard: Wat is de werkelijke rol van de voedselindustrie in deze? Wat stopt men allemaal in het voer voor de dieren en in het vlees daarna om alles een winstgevende onderneming te maken? “Bewerkt vlees” zou minder risicovol zjn dan “Rood Vlees”. Welke additiefjes in het voedsel maken ons dan echt ziek? Groeihormonen, kalmeringsmiddelen, vleeskleurstoffen, malsmakers etc. etc.?
Toen ik laatst bij onze slager in Saasveld kwam, had ik overigens het gevoel dat die vleestaks er al lang was met die bijna verdubbelde prijzen. Een pondje rundergehakt is op het moment al luxe eten… En daar doen we dan met zijn tweeën drie maaltijden mee.
***
De stichting Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS, en let vooral even op de vercommunistiseerde spelling van het woord Comité) komt met een taalgids om de scholen meer inclusief te maken. Dit geldt vooral taalgebruik van docenten. Goedemorgen Jongens en Meisjes mag niet meer en moet worden vervangen door Hallo Allemaal. Komt Juf Ank uit Luizenmoeder soms iedere morgen een liedje zingen?
Ik zie het al. Vroeger zette zo’n comité zich in voor de wereldvrede, nu gaat hun hartstocht uit naar het Spook van Woke. Het feit dat men zich blijkbaar al zorgen maakt over gender-inclusiviteit op de basisschool, vind ik zelf al zorgelijk en bezorgt me de lentekriebels.
Al dit zogenaamd inclusieve taalgebruik maakt onze hele communicatie exclusief onduidelijk. En dan de ergernis er omheen. Je zou er ultra-rechts van worden.
Muziek in de Luie Stoel
Ik val voor de verandering een keer in herhaling: Vandaag een stukje jazz: Time Out van het Dave Brubeck Quartet, een album uit 1959.
Op dit album staan een paar bekende nummers. In de eerste plaats Take Five, dat altijd een handelsmerk van Brubeck is gebleven. In de tweede plaats Blue Rondo a la Turk, een stuk met een heel interessant ritme dat model stond voor het psychedelische Rondo van Keith Emerson (1944 – 2016).
Emerson speelde de eerste versie toen hij nog toetsenist bij The Nice was, maar live uitvoeringen van dit nummer kwamen zijn hele carrière bij Emerson, Lake and Palmer terug. Op Youtube kun je de nodige zeer wilde uitvoeringen vinden, waarin Hammondorgels moeten aantonen dat ze solide zijn.
Ik ben zelf geen uitgesproken fan van jazz, maar Time Out is een lekker relaxt album waarop de musici zich niet verliezen in eindeloze soli. Met een heerlijk relatief rustige ritmesectie, heel anders dan het ritmisch geweld bij sommige jazzrock bands.
Omdat Brubeck’s uitvoering van Blue Rondo a la Turk al ergens op de blog staat, kies ik een andere invalshoek. Achtergrondmuziek wordt nog steeds Blue Rondo a la Turk, maar dan in de iets verkorte uitvoering van het Magico Guitar Trio. Een lekkere uitvoering voor drie gitaren en percussie.
Boek op Schoot
Ik ben al in de stemming tegen het LAKS-initiatief. Als boek op schoot heb ik namelijk Het Spook van Woke van de filosoof Floris van den Berg. Het boek heeft als ondertitel Een vrolijk vaccin tegen cancel culture, identiteitspolitiek en ander onheil.
Eerlijk gezegd maakt een verwijzing naar een vaccin me behoedzaam. Inderdaad, dit spuitje is helemaal niet vrolijk.
De auteur komt met interessante informatie over de aard en het wezen van woke als nihilistische “filosofische” stroming: Hij is echt bang dat wokies de wetenschap op een zijspoor zullen zetten. Hun infiltratie op universiteiten en in kunst en cultuur is al opvallend.
Wel, ik was zelf al overtuigd dat woke weinig bijdraagt aan een maatschappelijk utopia en iedere discussie verhardt. 😉 Ik ben gelukkig al aardig gewend aan mijn rol als institutioneel racistische maatschappelijk bevoordeelde blanke man, ook al heb ik niet alle vinkjes op mijn touw staan. Ik weet dus dat mijn wijsvinger naar boven moet wijzen als ik de zoveelste uiting van wokisme tegenkom.
Echter, bij het lezen merkte ik dat Van den Berg naar mijn idee zelf ook niet vrij is van wokisme op zijn eigen terrein. Zijn pleidooi voor veganisme vertoont bijvoorbeeld duidelijk woke trekjes, net zoals zijn mening over wappies, anti-vaxers, mensen die in alternatieve geneeswijzen geloven, sympathisanten van homeopathie, wetenschapstwijfelaars en gelovigen van allerlei aard.
Zijn betoog van hoe wetenschap in zijn beleving functioneert is interessant. Vooral het zelfcorrigerende vermogen van wetenschap op basis van nieuwe ontwikkelingen is daarbij belangrijk. Fouten kunnen toegeven en fiksen vormt een onderdeel van wetenschap.
Idealiter…
Ik mis echter een heel belangrijk element in zijn verhaal: De integriteit van de wetenschapper. De agenda die hij of zij volgt. Zonder dat wordt zijn hartstochtelijk betoog dat alleen de wetenschap ons kan redden van de komende ecologische catastrofe een holle frase.
Wat wordt de waarde van wetenschap als de wetenschapper te sterk wordt beïnvloed door commerciële of ideologische belangen? We hebben met name in de coronacrisis gezien dat alles in dienst stond van het narratief en de wetenschap de zaak daarbij stevig falsifieerde op “aandringen” van de zittende macht. Daarbij werden wetenschappers die tegengeluid boden door de gevestigde “orde” gecanceld. En dan tel ik het vervalsen en achterhouden van bijvoorbeeld informatie over bijwerkingen van vaccins nog niet mee. Of het voornemen om artsen die om gegronde redenen niet mee wilden doen met de vaccinatiedrang hun licentie te ontnemen.
Dat geeft me bij Van den Berg’s fulmineren tegen anti-vaxers, klimaatontkenners en gelovigen een wrange smaak in de mond: Hij stelt zich op als wetenschapsgelovige waar hij geloof in andere concepten radicaal afwijst. Een pot en een ketel?
Dat creëert direct een nieuwe uitdaging voor onderzoek: Waar ligt het midden waarin de waarheid ligt?
Gitaar op Schoot
Via mijn research naar Adela del Valle vond ik nog wat andere bladmuziek uit het vooroorlogse Argentinië, met name van de tango-componist Pedro Quijano. Een leuke uitbreiding van de DOS Amigos Homepage.
Zodoende hou ik me bezig met de stijlvorm Estilo Criollo, een traditionele lied- en begeleidingsvorm.
Knutselen met Blokjes
Mijn oudste dochter Annelyn is samen met kleindochter Iris enthousiast Lego-bouwster. Ze koopt grote sets en bouwt die een of twee keer. Dan verhandelt ze de zaak verder via Marktplaats om met de opbrengst weer nieuwe sets te kunnen kopen. Dat snap ik, net zoals met model-vliegtuigjes is de weg (het bouwen) het doel en blijft daarna slechts het stofnest.
Zo schafte ze het Lego Disneykasteel 71040 aan. De dames bouwden het, braken het af, leenden het uit, kregen het weer terug en bouwden het opnieuw. Daarna was Marktplaats aan de beurt. Voor het zo ver was, boden ze het kasteel aan mij aan om te bouwen.
Ik was huiverig: Meer dan 4000 blokjes in 10 zakjes. Na het bouwen moet alles weer terug in de zakjes, anders is het onverkoopbaar. Hoe doe je dat, dat omgekeerd slopen? Daarnaast, 4000 stukjes op tafel is wel een heel grote stapel.
Annelyn zette door: Opa moet aan het werk, dus toen we er met de Pasen waren, drukte ze me een zware tas in de handen.
Zodoende leg ik vandaag de funderingen voor het sprookjeskasteel.
Verhaal voor het Slapen Gaan
Na het Anderland kwartet van Tad Williams ligt daar de leegte van de nieuwe keus. Wat ga ik nu lezen? Ik stel die keus nog even uit met Story Engineering van Larry Brooks, een verhandeling over verhalen schrijven. Leesvoer wordt het hoofdstuk over de innerlijke demonen die een karakter in een verhaal kunnen kwellen en die de spanningsboog vormen om de persoon interessant te maken voor de lezer.
Ik neem me voor om het karakter Patrick in mijn boek Dagboek daar eens tegenaan te leggen.