Muziek: Water shows the hidden Heart van het album Amarantine van Enya
19 April 2023
Complotaanhangers, Mannetje Staan en Overtuigingen
De Honderdveertigste alweer. Nog vier naar het gros. Zouden ze de termen voor die aparte hoeveelheden nog leren op school? Of bestaan er nu alleen nog maar de termen van het Système international d’unités (SI)?
Opmerkelijk
De speurders van de Algemene Informatie en Beveiligings Dienst (AIVD) hebben een nieuw gevaar voor de rechtsstaat ontdekt. De Kritische Denker. Ook wel genaamd Complotdenker.
Om iedere verwijzing naar intelligentie uit die term te werken, spreken ze tegenwoordig van Complotaanhangers, om het sektarisch karakter te benadrukken. Aanhangers denken namelijk niet zelf, die laten de ideologie dan wel de sekteleider voor zich denken.
😉 Net zoals stikstof, CO2 en wapenleveranties naar plots bevriende naties.
Sektarisch gedrag loopt vaak uit de hand. Doet me denken aan de bijna tweehonderd Rolls Royces en de harem van de Baghwan. Of de sekte in Jonestown.
De kenmerkende gedachte van deze (per definitie rechtsextremistische) “complotaanhangers” zou zijn dat een kwaadaardige elite aan de poten van onze stoelen aan het zagen is.
Mijn tegenvraag: Hebben we een duidelijk voorbeeld van een goedaardige elite die een zegen is voor de mensheid? 😉 Dan weet ik waar ik op moet letten.
De geschiedenis bewijst eerder het tegendeel. De elite heeft vaak een grote opofferingsgezindheid, vooral door anderen dan zijzelf, voor hun eigen idealen en wereldbeeld. Generaals sterven immers in bed?
Ze nemen vaak besluiten voor “een groter goed” waar ze zelf totaal geen last van hebben. 60.000 euro voor warmtepomp en zonnepanelen en andere verduurzaming? Die proleten hebben dat kleine beetje geld toch wel over voor het klimaat? En anders gaan ze maar cake eten, zoals Marie Antoinette ooit opmerkte.
Misschien begint het ooit met goede wil. Probleem is echter dat de elite gaandeweg arrogant en machtsbelust wordt richting het plebs, de neiging krijgt voor hen te gaan denken en beslissen en ieder tegenargument als aanslag gaat zien.
Ik ben zeker kritischer en wantrouwiger geworden richting de politiek. Dat heeft te maken met het gebrek aan actieve herinneringen en de coalitie-konkels om koste wat kost hetzelfde clubje aan de macht te houden. Dat heeft te maken met het smoesje “verdoelmatiging” voor de al jaren lopende bezuinigingen in de zorg. Dat komt door alle bestraffend ogende maatregelen die ze denken aan ons “onwetende klimaat- en andere urgentie ontkenners” te moeten opleggen met “financiële prikkels”. Affaires zoals de Toeslagenaffaire, de Groninger Gastoestand en het corona-QR-code schandaal laten bescheiden zien dat een elite niet per definitie goedaardig is.
Dus wat ze ook zeggen, ik blijk kritisch denken. Het is toch raar: als je de Critical (Race) Theory aanhangt, ben je woke, geweldig! Als je echter vragen stelt bij de handelwijze van de politieke elite, dan ben je opeens ultrarechts.
Kritisch denken blijft belangrijk!
Muziek in de Luie Stoel
Vandaag blader ik op de mp3-speler een keer op album. Zodoende stuit ik op Amarantine van de Ierse zangeres Enya. Zij werd geboren in de muzikaal actieve familie Brennan, waaruit de Ierse band Clannad voortkwam. Enya begon als zangeres bij Clannad, maar verliet de band al snel voor een solocarrière. Daarin ontwikkelde ze een eigen stijl die richting New Age gaat, met lange lijnen in de muziek. De rol van synthesizers en overdubben voor meerstemmigheid is opvallend.
Achtergrondmuziek wordt Water shows the hidden Heart, een liedje met een tekst in een verzonnen taal, vergelijkbaar met de elfentaal in Tolkien’s werk.
Boek op Schoot
Afgelopen week liepen we op de markt in Deurningen even langs het Minibiebje, je kunt niet weten. Daar trof ik een boekje aan van Wim de Bie, de satirische roman Morgen zal ik mijn Mannetje staan. Een mooie gelegenheid om iets van hem te lezen. Het boekje stamt uit 1990, vlak na de Val van de Berlijnse Muur, een tijd waarin men optimistischer werd over de wereldvrede.
Opmerkelijk dat de val van de Sovjetunie de aanleiding werd tot dit optimisme. Onderdeel daarvan werd het opschuiven van EU en NAVO naar de Baltische staten en het leggen van de basis voor de huidige oorlog. Hopen ze nu alweer dat de val van Rusland wereldvrede zal brengen?
Het achtergrondverhaal van De Bie is de fictieve Multiculturele Revolutie De Negende April waarmee de allochtonen geweldloos Nederland overnemen. De revolutionairen zijn echter intern verdeeld, een couppoging brengt met de camouflage-uniformen het geweld weer terug.
De nieuwe machthebbers zijn zich zeer bewust van het belang van de media. Vandaar dat Wim De Bie en zijn collegae in een conferentieoord in Bergen aan de tand worden gevoeld of ze nog wel een plaats verdienen in het nieuwe omroepbestel.
De Bie ziet een hoge functie helemaal zitten en werkt van harte mee aan het onderzoek naar zijn antecedenten. Hij krijgt volgens eigen zeggen zelfs de opdracht om een volkslied te schrijven ter vervanging van het Wilhelmus. De commissie oordeelt echter anders, omdat De Bie zich te weinig bewust zou zijn geweest van alle misstanden richting allochtonen en andere minderheden en nooit in opstand kwam, niet tegen de Duitsers in WO2 en niet tegen de heersende overheid.
Hilarisch zijn de beschrijvingen van De Bie van het gedrag van zijn mede radio en tv-coryfeeën en de brieven die hij aan zijn vriendin schrijft omdat de telefoon op rantsoen staat.
Bij het lezen vroeg ik me af of De Bie voorspellende gaven had.
Het tv-journaal dat alleen maar zaken meldt in overeenstemming met het narratief van de overheid. Dat zien we nu heel duidelijk.
De houding van het ondervragingscomité met slechts nadruk op de bewust of onbewust begane onrechtvaardigheden tegen allochtone minderheden. Bijvoorbeeld alleen al door lid te zijn van instanties zoals de padvinderij, waarmee je Baden-Powells racisme zou verheerlijken. Het wokisme en de mentaliteit daarvan druipt er op lachwekkende wijze vanaf.
De omslag van het boek geeft al satire. Het is de afbeelding van het schilderij dat de vriendin van De Bie zou maken zodra hij hoofd van de revolutionaire tv zou zijn geworden. Leuk voor in zijn kantoor. 😉 Ja, hij was iets te voorbarig. Die masculiene uitstraling in een uniform met op de achtergrond de brandende Nederlandse vlag en de multiculturele revolutievlag rechts is al satire op zich. Alleen de lichte kleuren ontbreken, dus de regenboog van hedendaags wokisme is het nog niet.
Er schemert iets van de toenmalige actualiteit door als een Turks commissielid zeer fel wordt op de bijnaam van de akela van De Bie in zijn welpentijd. Zij noemde zich namelijk Grijze Wolf. Een knipoog naar een Turkse fascistisch-terroristische organisatie die ooit verboden werd, maar inmiddels door Erdogan weer wordt omhelsd.
De titel van het boek is een satire op (het gebrek aan) actiebereidheid van het Nederlandse volk. Pas op het eind besluit De Bie tot een symbolische verzetsdaad tegen het nieuwe regiem als hij niet de beoogde functie krijgt. Die gaat hij de volgende dag pas uitvoeren. Uitstelgedrag… (Pas) Morgen zal ik mijn mannetje staan.
Gitaar op Schoot
Ik zet de recorder weer aan. De wasmachine is net klaar, dus heb ik geen last van bijgeluiden.
Het marsje Cuca van Adela del Valle gaat uiteindelijk goed. Met de Habanera Pirucha heb ik wat meer problemen. Ik verzet mijn bakens en pak een Zamacueca van Pedro Quijano. Dat lijkt aardig te lukken. Ik ga wel even onderzoek doen naar het tempo, want eerlijk gezegd heb ik geen idee.
Knutselen met Blokjes
Ik bouw verder aan het Disney Sprookjeskasteel 71040. Er zit een handleiding van 492 pagina’s bij, een hele klus, dus. Omdat het een Lego-set van meer dan 4000 steentjes is, werk ik op basis van de zakjes-indeling in het handboek. Al die stukjes passen samen niet op de tafel.
Eerder bouwde ik al de fundering, de troonzaal, de poort en twee zijmuren. Vanavond werk ik het poortgebouw af. Daarbij kwam ik een interessante ervaring richting de overtuigingen uit mijn NLP-cursus tegen.
Op het einde miste ik een zestal daksteentjes. Vreemd genoeg had ik zes daksteentjes van een kleiner formaat over. Het kwam niet bij me op om te onderzoeken waardoor dat kwam, mijn overtuiging was dat er steentjes verkeerd in de zakjes terecht waren gekomen.
Die overtuiging was ontstaan omdat ik bij diverse zakjes onderdelen tegenkwam die (nog?) niet in de handleiding stonden. Omdat de set was uitgeleend en herbouwd, was er dan kans dat bij het reconstrueren van de zakjes wat vergissingen waren opgetreden. In het NLP boek stond dat je vaak niet eens zoveel ervaring nodig hebt om een overtuiging te ontwikkelen.
Erna kwam met het idee om eens terug te bladeren in de handleiding. Inderdaad, ik had me vergist, ook al was op dat punt de vergissing begrijpelijk. De omgeving van die constructie (waaraan je kunt zien dat je fout zit) was er op dat moment nog niet.
Leerzaam: Zoek bij problemen niet alleen de oorzaak bij een ander…
Verhaal voor het Slapen Gaan
Op de e-reader kom ik een aantal boeken van Jack Vance (1916 – 2013) tegen. In de vorige eeuw heb ik een aardig aantal van zijn Fantasy boeken gelezen. Vaak zit er een beetje humor in. Omdat ik de inhoud van die boeken grotendeels vergeten ben, is herlezen een leuke tijdsbesteding.
Ik pak Vandalen van de Ruimte, zijn allereerste boek uit 1953. Verhaal gaat dat er in de Nederlandse vertaling behoorlijk is gecensureerd en weggelaten. Het schijnt een jeugdboek te zijn, vandaar.
De plot is dun: Tiener ontdekt een complot van een piraat om heelalheerschappij te verwerven, gaat op onderzoek uit, redt zijn vader en speelt een belangrijke rol in de eindstrijd. Aan het eind neemt hij zich voor om dienst te nemen bij de VN-ruimtevloot in plaats van een wetenschappelijke carrière na te streven. Teken toch bij, je neemt er iets van mee…
Grappig om te lezen, maar dit was niet de Jack Vance die ik me herinnerde. Op naar het volgende boek Alambar, een serie korte verhalen.