Schermloze Avonden (143)

Muziek: The Lamplighter van het album Ekseption 3, door Ekseption

10 Mei 2023

Wapenverlanglijstje en een kleine Prins

Schermloze Avond 143. 83 jaar geleden begon voor Nederland de Tweede Wereldoorlog. Bij het herdenken concentreert men zich echter op het einde daarvan, vandaar 4 en 5 Mei.

Opmerkelijk

Op 4 Mei, de dag van onze dodenherdenking, werd Nederland opgeschrikt door een “onverwacht bliksembezoek” van de Oekraïense president Zelensky met zijn wapenverlanglijstje. Hij werd keurig gehaald en gebracht met een Nederlands vliegtuig. Onverwacht? Een vlucht moet je toch plannen? Bovendien verklaarde Zelensky dat hij was uitgenodigd “op deze bijzondere dag”…

De vertoning vond ik beschamend met de altijd grijnzende Rutte en een defensie-mevrouw Ollongren die zo haar best deed om te lachen voor de camera. Enthousiasme alom, dat onze 4 Mei zo’n bijzondere dag was geworden. Zelensky kreeg zijn F16’s nog niet, maar je weet het nooit met alles achter de schermen hier.

Respect voor 4 Mei en de twee minuten stilte na achten was onderdeel van mijn opvoeding. Mijn ouders waren jong tijdens 40-45. Dreiging en hongerwinter waren reëel voor hen.

Ikzelf vind Zelensky’s bezoek respectloos in het licht van de Dodenherdenking. Net zoals de enthousiaste reactie van kabinet en kartel en het schaamteloos politieke gewin dat ze proberen te halen uit de afwijzende reactie van een aantal politici op de datum van dit bezoek.

In de Tweede Wereldoorlog werden met name een groot aantal West Oekraïners dankbare bondgenoten van de Nazi’s toen de Duitsers met Operatie Barbarossa Rusland binnenvielen. Velen namen dienst in het Duitse leger en velen werkten actief mee aan oorlogsmisdaden en Jodenvervolging.

Als je dan het staatshoofd van Oekraïne met een wapenverlanglijstje laat komen op 4 Mei, ben je naar mijn idee verkeerd bezig. Zeker met zo’n camerashow van “Kijk eens wat voor een goede vriendjes we zijn en wat voor substantiële bijdrage we leveren aan de wereldvrede”. Inmiddels meer dan een miljard aan wapentuig, plus wat er verder nog beloofd is.

De oorlog die daar op het moment woedt is niet alleen de Russen aan te rekenen. De Neocons in Washington zouden ook eens in de spiegel moeten kijken, dat ze met een proxy-Armageddon in het buitenland geen hemelse vrede op Aarde brengen.

Muziek in de Luie Stoel

De muziek in de luie stoel staat vandaag in dienst van het boek op schoot. De cd is ditmaal Ekseption 3, een conceptalbum gebaseerd op Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry.

Dat zie je aan de titels van de nummers. B612 is de asteroïde waarop de kleine prins woonde, Morning Rose gaat over het afscheid dat de kleine prins van zijn roos neemt, The Lamplighter is de lantaarnopsteker die de kleine prins op zijn reis ontmoet en Bottle Mind representeert de dronkaard op zijn kleine planeetje.

The Lamplighter wordt de achtergrondmuziek voor dit blog, een bewerking van een orgelprelude van Bach. De lantaarnopsteker is in het verhaal een mannetje dat zich strikt aan de protocollen vast zit, ondanks de veranderende omstandigheden. De tragiek is dat juist die protocollen zijn ondergang zijn. Een knipoog naar onze regeltjes die zielloos worden toegepast?

Boek op Schoot

Ik pak het laatste Sinterklaascadeautje dat we via de erfenis van mijn moeder hebben teruggekregen: Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry (1900 – 1944). Ik vind het een mooi verhaal en ik hoopte haar er een plezier mee te doen. Of dat zo was, is onbekend gebleven.

Het was een mooie hardcover uitgave met tekeningen in kleur en er zat zelfs een boekenlintje bij.

Het boek is zeer filosofisch van aard. Het lijkt me een leuk experiment om het aan kinderen voor te lezen en dan mee te maken hoe ze het verhaal interpreteren.

Interessant is bijvoorbeeld het verhaal van de koning die altijd verantwoordelijkheid voor zijn beslissingen neemt en niet verbaasd is dat foute beslissingen weerstand opwekken. Men moet van niemand meer eisen dan hij geven kan, zegt hij daarop, Gezag steunt in de eerste plaats op verstand. Als je het volk beveelt zich in zee te storten, komt het volk in opstand.

Tja, wat zeg je dan bij een Nederlandse premier die regelmatig zijn actieve herinneringen kwijt is, verklaart dat een oorlog de onze is en weinig respect toont voor onze eigen herdenking van die van het verleden in een poging om onze landscultuur te europeaniseren?

Ik heb het verhaal al vaker gelezen, dus dit is een prettig weerzien, waarbij je telkens weer details ontdekt die je vergeten was.

Gitaar op Schoot

Ik bereid me voor op de on-line meeting Gitaar voor Mekaar van volgende week woensdag. Ik twijfel nog of ik wel meedoe.

Knutselen met Blokjes

Vandaag bouw ik het Disney Sprookjeskasteel 71040 af. De laatste twee zakjes vormen de spits van de hoge toren. Wat een gevaarte! Ik stal het kasteel boven op de kast in de kamer, maar ben blij dat jet het bovenstuk apart kunt neerzetten, want het geheel haalt ruim het plafond en past dus niet.

Disney Sprookjeskasteel 71040 schijnt uit de handel te zijn genomen. Bij Bol.com zie ik het nog voor 529 Euro over de toonbank gaan. Alsjemenou! Ze zeggen dat hobby’s nu eenmaal geld kosten. Dan is dit wel een sprekend voorbeeld.

Gelukkig heeft mijn dochter de set gekocht toen er nog geen verzamelaars-opslag op zat.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Ik lees Alambar van Jack Vance uit. Het boek is een verzameling van vijf Science Fiction verhalen uit de vijftiger jaren. Opvallend van de laatste twee is het plotselinge einde ervan. Alsof er iets mist. Het is leuk om te lezen hoe Vance zich ruimtereizen voorstelt in een tijd dat ze nog niet in de praktijk waren uitgevoerd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven