Schermloze Avonden (145)

Muziek: Bluesette van het album Brazilian Project van Toots Thielemans

24 Mei 2023

Eerste Kamer haast en Wetenschapswetenswaardigheden

Schermloze Avond 145. Ditmaal smokkelde ik niet zoals vorige week, mijn computers gingen voor 18:00 uit.

Opmerkelijk

De Eerste Kamer nam de Pandemiewet aan. Een onbezonnen beslissing naar mijn idee, ook gezien de vage definitie van A-status ziekten. Voortschrijdend inzicht wordt buiten spel gezet. De coronamaatregelen zijn nog niet eens geëvalueerd of ze echt wel hebben gewerkt en een ministerie dat via-via zijn eigen adviezen genereert, wekt bij mij weinig vertrouwen. Dan hebben we het nog niet gehad over de gevolgen van vaccinatieschade en vaccinatiediscriminatie.

De reactie van de overheid op schadeclaims van vaccinatieschade is veelbetekenend: “Je hebt het toch vrijwillig genomen? Eigen schuld, dikke bult.” Hoezo vrijwillig? Met indoctrinatie, QR-codes en toegangscontrole?

We zullen ons in voorkomende gevallen op passende wijze moeten verzetten.

***

Het VVD/D666/GL kartel probeert ook een ander heet hangijzer nog snel even door te drukken voordat de Eerste Kamer van samenstelling verandert. Het pensioenstelsel.

Ik heb veertig jaar vet pensioenpremie betaald. Pensioen is ondertussen van eindloon naar middelloon gegaan, het Kabinet Lubbers heeft in de pot zitten graaien en de pensioenen zijn in jaren niet geïndexeerd. De legendarische camper en een wereldreis zit er dus voor de meeste pensionado’s al lang niet meer in. Zelfs een warme wollen trui om al bibberend de verwarming wat lager te kunnen zetten om kosten te besparen, wordt voor sommigen al een hele uitgave.

En nu dan de volgende fase, het “persoonlijke” pensioenstelsel met een nog grotere afhankelijkheid van economische weersomstandigheden. Het pensioen verandert opeens in een financieel product. Tja, de woekerpolis-affaire laat ons de perverse verleidingen van hoge kostendeclaraties bij financiele producten zien. De bankencrises van de afgelopen jaren hebben ons getoond hoe snel geld verdampt. Het tempo waarmee het kabinet geld wegsluist naar Europa, klimaatsubsidies en buitenlandse oorlogsbijdragen stemt me ook niet optimistisch.

Ik heb zo mijn bedenkingen. Straks is zelfs de bedelstaf niet meer gratis, omdat je houtkapbelasting moet betalen.

Muziek in de Luie Stoel

Vanavond kom ik The Brazil Project van Toots Thielemans (1922 – 2016) weer tegen op de mp3-speler. Een heel interessant en levendig uitstapje van gitarist en mondharmonicaspeler Thielemans naar de wereld van de Bossa en Brazilian Jazz met nog een Latin uitvoering van het bekende Bluesette op het eind.

Thielemans was lang een bekende in Nederland met bijvoorbeeld zijn rol in Het Mistige Rooie Beest en de titelsong van de serie Baantjer. Een bevlogen musicus en een aimabel man met een enorme staat van dienst. En een lang leven op de planken, hij ging pas met pensioen toen hij 92 was.

Achtergrondmuziek wordt de hommage aan Thielemans: Bluesette.

Boek op Schoot

Op de middelbare school had ik in de laatste twee klassen als Natuurkundeleraar de heer Ris. Een vrolijke licht kalende lange magere vijftiger met een ziekenfondsbrilletje. Welgemoed demonstreerde hij met praktische proefjes de geheimen van de fysica. Dat gaf soms aanleiding tot vermakelijke scenes. Zijn grote kracht was dat hij de wetenschap in de context van de geschiedenis plaatste. Hij kon smakelijk vertellen over het leven van grote natuurkundigen zoals Copernicus, Galilei, Newton, Maxwell en Einstein. Daarmee kreeg ik een goed beeld van de tijdgeest die sommige ontdekkingen lijkt te stimuleren.

Die vertelsels kwam ik tegen in het boek van vanavond: Een kleine Geschiedenis van bijna Alles van Bill Bryson. Een geïllustreerd boekwerk van een aantal kilo’s, dus ik moet er stevig voor gaan zitten.

In het boek beschrijft Bryson op zeer toegankelijke wijze de geschiedenis van het heelal en het leven op Aarde middels de ontdekkingen van allerlei wetenschappers. Het leuke daarbij is dat de persoonlijkheden en de tijdgeest van deze mensen aan de orde komen. Hun eigenaardigheden, de weerstand die ze ondervonden in hun maatschappij, de beproevingen die ze ondergingen. Zo manoeuvreert Bryson door onderwerpen van Natuurkunde, Sterrenkunde, Quantumfysica, Biologie en Paleontologie en maakt dat verhaal levendig met menselijke anekdotes.

Ik was weer even heerlijk terug in de Natuurkundeles in mijn tienerjaren 😊.

Gitaar op Schoot

Ik speel lekker verder in mij kleine verzameling Argentijnse muziek van Del Valle en Quijano. Vanavond besteed ik aandacht aan muzikale vrijheid en warempel, een paar stukjes rollen er soepel uit, waarbij kleine foutjes bijna in de swing verdwijnen.

Knutselen met Blokjes

Ik ga verder met de uitdaging om het Disney Sprookjeskasteel 71040 weer netjes in de 13 zakjes af te breken. Ik ben als het ware deconstructief bezig. Dat komt neer op het bekijken van de handleiding in omgekeerde volgorde en het geheel stukje voor stukje demonteren.

Dat valt niet voor ieder blokje mee. Het Lego-gereedschapje voldoet in een aantal situaties, maar ik ben blij dat ik een stevige duimnagel heb. Daarmee krijg ik ook de strakke blokjes uit elkaar.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Vanavond lees ik De Blauwe Wereld van Jack Vance. Een lekker stukje klassieke Science Fiction uit 1970. De nazaten van de bemanning van een neergestort gevangenisruimteschip leven op vlotten op een oceaanplaneet en worden overheerst door een monster. Een van nazaten komt in opstand en slaagt er uiteindelijk in om het monster en zijn handlangers onder het volk onschadelijk te maken.

Het leuke van het verhaal is de omschrijving van de maatschappij waarin misdadigers zoals oplichters, flessentrekkers en pyromanen achtenswaardige beroepen uitoefenen. Eveneens vermakelijk is de omschrijving hoe de opstandelingen grondstoffen weten te winnen voor hun revolutie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven