Schermloze Avonden (158)

Muziek: Sommerabend van het album Sommerabend van Novalis

23 Augustus 2023

Nieuw (?) Sociaal Contract en Vliegtuigjes vouwen

De honderd acht en vijftigste. Ditmaal vanuit het Friese Appelscha. Ik kijk uit over een vijvertje waarin een kikker rustig zijn baantjes trekt tussen de waterlelies. Rust alom op een aangename zomeravond. Heel in de verte hoor ik de animatie van een camping. Kinderen-voor-kinderen disco. Aan de andere kant kondigt een verre speaker aan dat het openluchtzwembad over een uurtje dicht gaat.

Opmerkelijk

We hebben een nieuwe partij in Nederland. Nieuw Sociaal Contract met als lijsttrekker Pieter Omtzigt. Van Functie Elders naar Partij Elders. De peilingen voorspellen een doorbraak bij de komende kamerverkiezingen. Voorspellen, tja, het blijft statistiek, nietwaar?

De partij begint direct met uitsluiting. Ze willen in een eventuele regering niet met PVV en FvD samenwerken. Ja, als hij zo begint, herstelt Omtzigt de situatie waartegen hij vroeger in opstand kwam, de hegemonie en partijdiscipline van een kartel. Waar hij dan zelf wel een rol in speelt.

We zijn benieuwd. Zo lang het rood inkleuren van het stembolletje maar niet ontaardt in tekenen bij het kruisje en belasting betalen voor wilde idealen van anderen. Want dan is er weinig nieuws aan deze partij.

Over kiesdrempels hoor ik nu overigens niemand meer…

***

Nederland vervult een trieste voortrekkersrol bij het in stand houden van oorlogssituaties. Afgelopen zondag stonden demissionair premier Rutte en prrresident Zelensky wederom glunderend op de foto met een glanzende F16 straaljager op de achtergrond. Twee kleine jongetjes die gevaarlijk speelgoed uitwisselen en zelf ver van de frontlinies blijven. Generaals en politici sterven in bed…

Verhaal gaat dat Nederland uiteindelijk 42 F16s doneert. Met de huidige prijzen op de tweedehands markt is dat een slordig sommetje van 350 miljoen exclusief reservedelen en boordwapens. De belastingbetaler wordt opnieuw getild.

Ondertussen lachen de Neocons in Amerika in hun vuistje bij “onze” oorlogsbijdrage by proxy. Was die Marshallhulp na de Tweede Wereldoorlog toch ergens goed voor.

Merk op dat die Marshallhulp niet slechts een liefdadigheidsactie was, een politiek pressiemiddel was het zeker. Dat merkten we bij de Politionele Acties in Indonesië en onze door de Amerikanen beoogde bijdrage aan de Koreaanse Oorlog. Er is aan dit wereldspel eigenlijk weinig veranderd.

Opvallend is wel, dat een demissionair (=ontslagen) kabinet dit soort ingrijpende besluiten neemt. Hierbij staat de parlementaire democratie de facto buiten spel, net zoals in de coronacrisis. Het wordt hoog tijd voor de terugkeer van het bindend referendum.

Tussen haakjes: Al het gedonder in Oekraïne begon destijds met het negeren van de uitslag van ons referendum tegen het associatieverdrag door Rutte en zijn maatjes in 2016. Wij waren tegen aansluiting van de schurkenstaat Oekraïne bij de EU. Toen schafte een zekere Zweeds/Nederlandse minister dat referendum maar af. Wie? Ja, dezelfde die nu Oekraïne F16-vliegtuigjes laat vouwen. Het volk is immers te dom voor global politics en de macht moest eigenlijk naar Brussel.

Je ziet wat er van komt.

***

Nu.nl kopte interessant en naar mijn gevoel een beetje juichend: Oekraïense vluchtelingen hoeven niet meer naar de Nederlandse voedselbank.

Denk eens na over de twee kanten van dit kopje.

Hebben de Oekraïense vluchtelingen plots geld genoeg zodat ze niet in aanmerking hoeven te komen voor de voedselbank? Kan kloppen, ze krijgen meer leefgeld en ze mogen werken, in tegenstelling tot de conventionele asielzoekers.

En dan de teneur van die kop. Ze “hoeven” niet meer naar de voedselbank, gelukkig, zo suggereert deze kop. Want dat is toch een schande met die arme vluchtelingen. Maar hoe zit het dan met onze minder gefortuneerde landgenoten, die miljoen mensen die onder de armoedegrens raken? Is dat geen schande, dan? Of is Nederland niet zo’n rijk land als de politici beweren en moet dat voor het buitenland verborgen blijven?

Eigen volk eerst wordt door velen gezien als een uitspraak uit donkere dagen. Het beleid lijkt die verontwaardiging te volgen. Daar plukken die miljoen Nederlanders onder de armoedegrens nu de wrange vruchten van.

Muziek in de Luie Stoel

Ik stuit op het album Sommerabend van de Duitse progrockgroep Novalis.

Ik ken het album van mijn verblijf op de campus van de toenmalige Technische Hogeschool Twente. De campus was van vele gemakken voorzien. Zo was er de Belletrie bibliotheek in de kelder van De Bastille, het bouwkundige vermaaks-doolhof dat werd ontworpen door Piet Blom (1934 – 1999) die ook De Kasbah in Hengelo op zijn naam heeft staan. De Belletrie had ook een platen-uitleen, voor een paar dubbeltjes kon je van alles uitproberen.

De band had zichzelf genoemd naar de vroegromantische Duitse dichter Novalis (1772 – 1801). Een paar van zijn gedichten komen in hun repertoire als songtekst terug. Ik vond het wel verfrissend om eens symfo-rock te horen in een andere taal dan Engels.

Sommerabend was mijn eerste kennismaking met deze band. Achtergrondmuziek wordt de titelsong, dat past mooi bij de locatie waar ik me nu bevind. Rust met een boodschap in zeer lange lijnen. Neem wel bijna twintig minuten de tijd om dit lange nummer af te luisteren. Als het goed is past het net binnen de uploadgrens van de website.

Boek op Schoot

Ik lees verder in Schrijven en Zo van I. den Schrijver. Een uitgebreid instructieboek voor het ambacht van schrijven in het algemeen. Ik had het twaalf jaar geleden gekocht, het raakte door mijn toenmalige writer’s block in het vergeetboek.

Ik worstel me door de hoofdstukken over uitwerking van het idee, structuur, de beginzin, scènes, plot, verhaallijnen, thema, conflict en tijd. Je ziet, de onderwerpen zijn wat apart gerangschikt. Dat suggereert dat ik het misschien als naslagwerk moet lezen.

Interessante studie-lectuur, ook al draagt de schrijfster zo veel mogelijkheden aan dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dat maakt ze regelmatig nog wat erger met de opvatting dat de schrijver het zelf moet weten en ongetwijfeld mogelijkheden buiten dit boek zal ontdekken.

Ik ga er mee door, maar dan als naslagwerk.

Gitaar op Schoot

Ik ben nog steeds ijverig bezig met mijn programma voor Noabermuziek. Voor de studie neem ik een aantal stukken tergend langzaam door om de vingerzettingen nader te bekijken en te optimaliseren. Er vallen me een aantal mogelijke correcties op. Rustig aan en dan vastleggen in de partij.

Langzaam spelen valt niet altijd mee, het tempo kruipt haast ongemerkt terug naar wat ik gewend was. Hoofd erbij houden, dus.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Verder gaat het met de boeken van Jack Vance (1916 – 2013). Ik lees het verhaal Emphyrio uit 1969. De jonge Ghyl Tarvoke leeft op de planeet Halma in een strak geregelde totalitaire maatschappij onder leiding van de Lords. Niemand heeft gebrek, als ze zich conformeren tenminste, maar de vrijheid is minimaal. Ghyl droomt ervan om met een ruimteschip naar andere planeten te gaan, maar dat privilege is voorbehouden aan de Lords.

Ghyl’s grote voorbeeld is de mythische vrijheidsstrijder Emphyrio die Halma bevrijdde van de vijandige Damariers maar daarbij geëxecuteerd werd.

Ghyl’s vader Amiante heeft zich ogenschijnlijk geconformeerd, maar beschikt over een aantal documenten uit de tijd van voor de Lords. Daarom weet Ghyl ook van Emphyrio. De vader wordt daardoor opstandig, wat tot zijn dood leidt na een “rehabilitatie” behandeling van het regime.

Als reactie identificeert Ghyl zich nog meer met Emphyrio en kaapt met een stel vrienden een ruimtejacht van de Lords inclusief de inzittenden. Ghyl en zijn makkers raken in conflict over het lot van de aristocraten, zodat hij met samen hun gijzelaars op een eenzame planeet wordt afgezet.

Bij terugkeer wordt Ghyl als piraat veroordeeld, maar weet te ontsnappen. Hij kaapt een voorraad kunstvoorwerpen en begint een nieuw leven op een andere planeet. Daar maakt hij kennis met de geschiedenis van Emphyrio via het Historisch Instituut op Aarde. De Damariers waren een meester in poppen maken die niet van mensen te onderscheiden zijn. Daarmee vestigden ze een poppen regime op Halma, de Lords.

Ghyl onthult dit geheim, de mensen van Halma komen in opstand en dwingen de Damariers tot schadeloosstelling.

Wederom een plotseling einde. Vance heeft blijkbaar moeite om de goede afloop voor te bereiden. De schetsen van wonderlijke werelden met hun bewoners maken dat goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven