Schermloze Avonden (170)

Muziek: Far beyond yon Mountain / Bridget Cruise van het album Celtic Meditation Music gespeeld door Áine Minogue

15 November 2023

Tante Greta, Beren en een Avondje op Pad

Nummerrr 170. De tijd vliegt, de maand zit alweer halverwege. Nederland kijkt reikhalzend uit naar de aankomst van de Goede Sint. Maandenlang verlangend langs de stapels chocoladeletters en zakjes chocoladepepernoten lopen is voorbij. Het mag!

Opmerkelijk

De klimaatmars in Amsterdam van afgelopen zondag trok heel wat mensen. Zoveel mensen, zoveel zinnen, dus toonden de spandoeken heel wat activistische onderwerpen die op zich niks met het klimaat te maken hadden. Daardoor warmde de aarde ter plaatse wel een beetje op. Toen de beroepsactiviste Greta Thunberg zich pro-Palestijns uitsprak, kregen sommige mensen het tot hun schrik door dat Exctinction Rebellion zich tegenwoordig niet louter met klimaat bezig houdt. Geharrewar met microfoons en ingrijpen van beveiligers op het toneel waren het gevolg. Plus een uittocht van teleurgestelde klimaatactivisten.

Blijkbaar zijn mensen toch ook een beetje met het leefklimaat bezig, ook al gaat dit over een strook land ver buiten Nederland. Het leefmilieu op Aarde, een veel belangrijker onderwerp dan de klimaat- en DUURzaamheidshetze waarmee men milieu-onvriendelijke zaken zoals elektrische auto’s en zonnepanelen probeert te propageren. 😉 Dat zou ik een positieve ontwikkeling kunnen noemen. Maar verschuil je dan niet achter roetveegpieten en partij kiezen pro of contra Hamas.

***

De beren op de Hengelose Markt. Links de vervangen Beer des Aanstoots, rechts de zojuist verplaatste beren die nu met de poten in het water staan.

Hengelo kent sinds 2012 een attractie: Vier meer dan levensgrote bronzen beren sieren het marktplein. Die waren voor een behoorlijk bedrag aangekocht om de Markt op speelse wijze wat meer cachet te geven. Dat was na het mislukte experiment van de Lichtlindes en de wanstaltige Brinktoren met gemankeerde digitale klok hard nodig.

In de afgelopen jaren is de Markt wederom verbouwd. Absoluut ten voordele, naar mijn persoonlijke mening. Je kunt er nu op een bank in het zonnetje zitten, voor de kinderen is er een speelplaats en een waterpartij met groen brengt welkome afwisseling van de niet altijd fraaie wederopbouw architectuur, het nog steeds leeg staande V&D gebouw en een winkelpassage waar het dak vanaf is geregend.

De beren verhuisden naar de waterpartij. Een stapstenenpad geeft gelegenheid hun massieve brons aan de waterkant te knuffelen. Wel even uitkijken waar je loopt, een van de beren staat gebukt. Geen probleem voor kinderen, tieners en volwassenen moeten zich meer bewust zijn van de doorloophoogte.

Alles was koek en ei tot een zekere Rita meer belangstelling had voor de waterplanten en met het hoofd tegen de bukkende beer knalde. Dat haalde breeduit de krant. Er werd zelfs gesproken van een hersenschudding.

Die hersenschudding breidde zich geleidelijk uit naar de publieke opinie en daarmee de Publieke Werken. Eerst werd de botsende beer verplaatst. Een minder gebogen collega nam zijn plaats in. En nu is de rest van het viertal uit de loop verkast om te voorkomen dat de brave burger zijn hoofd stoot. Ja, men zet zich in voor ons welzijn!

Blijkbaar is men op hoog niveau nogal bang voor stenen des aanstoots en beren op de weg. Of moet ik het een eindeloze drang tot bevoogding noemen? Of de mening dat de gemiddelde burger te stom is voor een gefundeerde observatie van obstakels op zijn of haar route? Gevolg is wel een stijging van de Gemeentelijke Belastingen om de noodzakelijke kosten te dekken.

O tempora, o mores!

Noabermuziek Haaksbergen

De avond schermloos doorbrengen gaat praktisch automatisch, vanavond is het match-avond voor Noabermuziek in Haaksbergen.

Noabermuziek is een keten van huiskamerconcerten op de tweede zondag in December, waarbij je het begrip huiskamer breed kunt opvatten. Particulieren, maar ook horecagelegenheden, winkels en verenigingen stellen speelruimte beschikbaar. Het evenement bestaat sinds 2018, dus dit jaar hebben we een lustrum. Binnen de concertserie speel je als deelnemer 3 sessies met een publiekswissel op hele uren, voor mij om twaalf-, een- en twee uur.

Ik had me op aanraden van oud-collega Gerdie afgelopen zomer aangemeld, het is leuk om met de muziek ergens naartoe te werken. Ik kwam door de selectie heen.

Vanavond wordt bekend waar ik zal gaan spelen. Dat gaat via een pubquiz. Tja, ik ben in Haaksbergen niet bekend, dus de locatie-aanduidingen ontgaan me. De namen van de solisten, bands en ensembles zijn wat mij betreft beter te volgen.

Ik ga spelen in Het Wolferink, een rustige buitenwijk van Haaksbergen, niet ver van de bekende Twentse Kabelfabriek. Volgende week ga ik langs om de sfeer te proeven en een beetje te oefenen met de opstelling.

Muziek op de autoradio

Omdat ik op pad ben, komt er vanavond geen muziek in de luie stoel. De autoradio speelt echter onder het rijden. Het blijkt het album Celtic Meditation Music van Áine Minogue.

Áine Minogue (*1977) werd geboren in een groot gezin waarin muziek altijd een rol speelde, de familie deed regelmatig mee aan dans- en zangevenementen. Als tiener koos ze de Ierse Harp als instrument en studeerde daarin af. Ze ging de muziek in, zowel solo als in samenwerkingsverbanden. Naast traditionele muziek speelt ze ook spirituele en new age muziek.

Het album Celtic Meditation Music bleek prima geschikt als achtergrondmuziek bij de kristalbalans sessies van mijn vrouw Erna. De muziek bij dit blog wordt een combinatie van de traditional Far beyond yon Mountain en de hommage Bridget Cruise van Turlough O’ Carolan (1670 – 1738).

Verhaal voor het Slapen gaan

Ik lees de afloop van De OntheemdeThe Dispossessed– een boek uit 1974 van Ursula Leguin (1929 – 2018).

De natuurkundige Shevek komt er tijdens zijn zoektocht naar de Theorie van Alles achter dat de anarchistische maatschappij op zijn planeet Anarres vergiftigd raakt met machtsdenken, zijn werk wordt gekaapt door anderen en hij wordt op een zijspoor gedirigeerd. Daarom vertrekt hij naar de kapitalistische wereld Urras. Daar blijkt dat de elite uit is op zijn theorie om elders in het universum de macht te grijpen, ze denken dat zijn theorie het reizen met meer dan de lichtsnelheid mogelijk zal maken.

Als hij via zijn huisknecht kennismaakt met de onderdrukten op Urras die alle luxe voor de elite produceren, komt hij samen met deze verschoppelingen in opstand.

De opstand wordt wreed onderdrukt, maar Shevek weet te ontkomen naar de Terraanse Ambassade. Deze brengen hem in contact met de planeetfederatie Oekomene die erg benieuwd is naar het leven op Anarres. Met een van hun ruimteschepen keert hij terug, maar blijft ook op zijn thuisplaneet een ontheemde.

LeGuin schetst hier een somber beeld, dat zelfs oorspronkelijk idealistische gedachte systemen ontaarden in machtsstructuren die hun bevolking onderdrukken en misbruiken. De geschiedenis heeft inmiddels een paar voorbeelden laten zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven