Schermloze Avonden (178)

Muziek: Evil Ways van Santana

17 Januari 2024

Dwangspreiding, Santana en Spirituele Oorlogvoering

De honderd achtenzeventigste Schermloze Avond. De dagen beginnen langzaam iets langer te worden. We hadden deze week warempel een witte wereld. Iedereen stond blijkbaar stil om het tafereel te bekijken, want er was die dag 1000 km file. Hoeveel auto’s zijn dat wel niet?

Opmerkelijk

Na alle verkiezingen is het interessant om te zien welke verkiezingsbelofte wordt verbroken.

De VVD -vermeend voorstander van immigratiebeperking- was er snel bij: Men stemde in de Eerste Kamer plotseling vóór de Spreidingsdwangwet. Vanaf nu kunnen gemeenten dus gedwongen worden “met liefde” asielzoekers op te nemen, waardoor de grenzen aan de groei van deze instromende populatie die de VVD voorstond, niet langer gewaarborgd zijn. Zo kan er bij wijze van spreken ook in het kleine Twentse Deurningen een Ter Apel ontstaan, net zoals de bewoners van het nabijgelegen Albergen voor hun eigen dorp al vrezen.

Dat geldt uiteraard niet voor alle gemeentes. Bloemendaal, Wassenaar, Eemnes en Ronde Venen (Vinkeveen e.o.) zullen wel op slimme wijze vrijstelling krijgen wegens stikstofoverbelasting die zou ontstaan door het oprichten van een AZC.

***

Het Parool rapporteerde als opiniestuk een originele oplossing voor de immigratiecrisis. Elke hondenbezitter zou zijn viervoeter moeten inruilen voor een vluchteling. Tja, dat lijkt me verplaatsing van het probleem. Dan komt er wellicht een spreidingsdwangwet voor de opvang van huisdieren omdat dierenasiels overvol zijn… Welke partij zou zich hard maken voor zo’n zet?

Een opmerkelijke opinie over de status van vluchtelingen, overigens…

***

De nationale klimaatwaanzinnigen vrezen nu ook al voor de werking van onze spijsvertering. Dodelijke Diarree rukt op door Klimaatverandering, kopte de Tubantia deze week. Dat was zelfs nog iets meer overdreven dan in de krant van broodheer AD, die de toevoeging dodelijk maar wegliet, anders krijg je maar paniek in de Randstad.

Interessant staaltje NLP: Wederom wordt een dodelijk gevaar gekoppeld aan het klimaat, opdat nog meer mensen warmtepompen en zonnepanelen kopen en gaan demonstreren voor een vleestaks.

De schone warmtepomp komt wel, maar pas in 2035, kopte Trouw ook deze week. Ah, dus tegen 2035 moeten alle bestaande warmtepompen weer vervangen worden voor de redding van het milieu op deze planeet? Hier gloort wederom een verdienmodel en een verdere verarming van de bevolking aan de horizon.

Ik maar denken dat het milieu belangrijker was dan het klimaat. Zien jullie de groene linkse paradox ook?

Muziek in de Luie Stoel

Bladeren op de mp3-speler levert het album Between Good and Evil, een verzamelaar van Santana. De band van gitarist Carlos Santana begon in 1966 als bluesbandje. De band brak door na de successen op het legendarische popfestival Woodstock. Succes bracht echter geen vrede, conflicten, personeelswisselingen en samenwerkingsverbanden werden regel in de verdere geschiedenis van de band.

Karakteristiek van Santana was de invloed van Latin ritmes en muzikale vormen. Hij waagde wel een uitstapje naar Fusion, maar omdat hierdoor fans gingen lopen, keerde Santana weer terug naar zijn roots. En passant bracht hij meer dan 40 albums uit.

Achtergrondmuziek wordt het humoristische Evil Ways over een vrouw die graag uitgaat en iets minder aandacht besteedt aan het huishouden.

Boek op Schoot

Ik waag me aan het derde deel van Jed McKenna’s trilogie over spirituele verlichting, getiteld Spirituele Oorlogvoering. Een speculatieve titel, ik ben  nog niet ver genoeg in het boek om de link te leggen. Ik heb wel een vermoeden, want zijn hoofdstuk met disclaimers, over wat “verlichting” je al dan niet brengt en wat de gevaren zijn, wordt veel duidelijk over zijn mening over de spirituele old-age industrie (de reguliere religies en ideologieën) en de new-age verdienmodellen.

Het derde boek alweer. Zou hij toch een beetje verlicht zijn door een verdienmodel, ook al beweert hij het tegenovergestelde? Ik lees door, maar vind niet zo veel nieuws.

Gitaar op Schoot

Ik zwalk een beetje door mijn gitaarliteratuur. Na enige pogingen en soms wat gemopper over mijn eigen perfectionisme slaag ik erin om Milonga Floreos van Juan Buscaglia op de band te krijgen. Het was even wennen, dat milonga-ritme.

Knutselen met Blokjes

Ik maak de romp en opbouw van de Piratenboot helemaal af. Nu resteren nog de masten, zeilen en tuigage. Een leuke Lego-set om te bouwen. Het was mijn afscheidscadeautje van het werk toen ik met pensioen ging. Ja, het is bijna twee jaar geleden dat ik stopte met werken.

Verhaal voor het Slapen Gaan

Er komt meer actie in Moby Dick van Herman Melville (1819 – 1891). Kapitein Ahab mijmert over de invloed die hij op de bemanning heeft gekregen om zijn jacht op de Witte Walvis prominent te maken. Hij denkt daarbij als een politicus, de mensen mogen niet de tijd krijgen om aan zijn waanzinnige doel te gaan twijfelen. Zodoende bedenkt hij afleidingen zodat alles normaal lijkt te verlopen.

Dat komt me erg bekend voor: Introduceer crises om de aandacht van het echte spel af te leiden.

De uitkijk neemt de eerste walvissen waar en de Pequod strijkt de sloepen met jagers. Dan blijkt dat Ahab een extra sloepsbemanning heeft aangetrokken die al die tijd als verstekelingen aan boord zijn geweest. De opwinding van de jacht leidt de bemanning echter af.

Er steekt een storm op voordat er een walvis gevangen is en Ismael kan met de sloepsbemanning ternauwernood op de  Pequod terugkeren.

1 gedachte over “Schermloze Avonden (178)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven