Muziek: Pavane van Daniel Batchelar, gespeeld door Paul O’ Dette
6 Maart 2024
Banwoorden, Renaissance en de laatste Walvisjacht
Ik start de Lentemaand met aflevering 185 van Schermloze Avonden. De dag eindigde warempel zonnig, dus startten we de avond met langer licht door een ongehinderde zonsondergang.
Koppensnellen
Ik moet nog een beetje inregelen met deze rubriek om te kijken hoe het bevalt. Probleem is dat ik op dit moment nog te veel koppen snel. Een keuze maken wordt dan lastig. Dat is het sowieso, want door de betaalmuren van de media dienen koppen om de aandacht te trekken en wellicht te motiveren om een abonnement te nemen. Dat lukt niet meer in een paar woorden, de koppen zijn nu bijna complete zinnen.
Trouw 29-2: Het Nederlandse rekenonderwijs moet beter, vinden docenten. ‘Kinderen worden er knettergek van’
Betaalmuur. Wellicht moeten we de tafels van vermenigvuldigen en het principes van het hoofdrekenen weer gaan invoeren. Zonder rekenmachine! Eerst basisvaardigheid rekenen en dan pas redactiesommen en “realistische” situaties.
Ik zag een Youtubefilmpje waarin tieners gevraagd werd wat 4 x 1,5 was. Ze wisten het niet! Tja, als je niet rekenen kunt, kun je ook niet controleren hoeveel ze van je afpikken. Schokkend dat een basisvaardigheid zo slecht ontwikkeld is.
AD 1-3: Honderdduizenden zoninstallaties vallen uit op zonnigste dagen
Betaalmuur. Verbaast jullie dit? Ons elektriciteitsnet is gebouwd op levering met centrales aan de hoogspanningskant en afnemers aan de laagspanningskant (d.w.z. 220/230 Volt). Nu komen er aan de laagspanningskant opeens terug-leveranciers bij, de zonnepanelen op een zonnige dag. Ook raakt de laagspanningskant extra belast door de gevolgen van energietransitie. Met name door warmtepompen en laadinrichtingen voor elektrische auto’s.
Heen- en terug-levering mag de spanning op de laagspanningskant niet overmatig beïnvloeden, en daar zijn de omvormers van de zonnepanelen op ingericht. Bij overschot van elektriciteit, met name op zonnige dagen, schakelt deze elektronica zodoende terug-levering af. Geen opbrengst, dus. Pech voor je terugverdientijd…
De politiek zit boven op de energietransitie en maakt het hele volk gek om zonnepanelen en warmtepompen te kopen. Zonder een infrastructuur die deze gekte ondersteunt. Tja, en wie betaalt dan het gelag? Raad eens!
Ondertussen pocht energieminister Jetten op de internationale groenlinkse klimaatclubjes dat het hier zo goed gaat. Hij hoeft het zelf niet te betalen, weet je…
Volkskrant 2-3: Wanneer de computer beslist. De rol van AI in moderne oorlogsvoering
Betaalmuur. Een zorgelijke ontwikkeling. Ik herinner me een verhaal over een radarsysteem dat op basis van echo-karakteristieken Moslimstrijders in wapperende gewaden zou kunnen herkennen. Lekker makkelijk om ze op voldoende afstand af te schieten. Dat bleek achteraf niet te werken, het algoritme had toch zijn beperkingen.
Automatisering in de oorlogvoering, dat lijkt een beetje op industrialisatie van massamoord. “Elimineren” van tegenstanders vanaf een beeldscherm op honderden kilometers afstand. Als de menselijke maat helemaal uit de oorlogvoering verdwijnt, is vrede harder nodig dan ooit. Want AI maakt geen onderscheid tussen vriend en vijand. Dan zijn we allemaal doelen die vernietigd moeten worden. En wie is dan verantwoordelijk? De fabrikant van het apparaat?
NRC 2-3 Blootplaatjes in de klas? Gender in groep 2? Dilemma’s in lesmethodes
Aha, een leesbaar artikel! Het is blijkbaar begin van mijn maand bij NRC, dan krijg je een paar artikeltjes gratis. Een interessant verschil tussen seksuele vorming en -voorlichting. Vorming lijkt soms veel verder te gaan dan voorlichting. Naar mijn idee op dit onderwerp te ver. Dat is ook het onderwerp van de contramine over de week van de lentekriebels.
Het artikel toont aan dat (gelukkig) de Rutgerstichting niet de enige lentekriebelaar is. Er zijn ook meer gematigde vormen die meer naar voorlichting neigen. Het artikel toont met een aantal illustraties het verschil. Rutgers is het meest expliciet en (helaas) ook het best gesubsidieerd. 22 miljoen voor de verspreiding van woke-denkbeelden onder de tegenwoordig wapperende inclusiviteitsvlag. 😉 Ja, dat wist je nog niet, he? Om het negatieve imago van de regenboog te vermijden, wordt het begrip abstract gemaakt.
Grappig, ik moet opeens denken aan een afkeurargument voor een HBO modeacademie voor iemand die MBO Mode had gedaan: Je bent te gevormd (want je weet hoe je mode moet maken, en dat is niet belangrijk voor ons creatievelingen, daar heb je klootjesvolk voor) en dat doodt de eigen creativiteit.
Met voorlichting kun je jezelf vormen. Daar is geen onderwijsprotocol voor nodig. Een lesprogramma seksuele handelingen lijkt me overdreven. Wat voor diploma zou je voor seksuele vorming moeten krijgen? Vaardigheidsbewijs masturberen? Succesvolle herkenning van non-binariteit? Het maken van een seksevriendelijk pornofilmpje voor Internet als eindopdracht? Een regenboogvlaggetje inkleuren?
Parool 1-3: Grootste studie ooit naar coronavaccins onthult vier ernstige en zeldzame bijwerkingen
Betaalmuur. Deze kop kwam ook in andere dagbladen voor met verschillende interpretaties. Men spreekt graag van records tegenwoordig, het woord ooit komt regelmatig voor in verhalen over het klimaat.
Het Parool voegt daar in het artikel zelf echter iets aan toe: (maar vaccins redden vooral veel levens). Is dat zo? Dus als je kapot gaat aan een bijwerking van die vaccins heb je gewoon pech gehad “voor het groter goed”?
Eerst stond de tekst tussen haakjes ook op hun voorpagina, maar nu is die opeens weg. Het blijft blijkbaar een heikele kwestie. Het verbaast me dan ook zeer dat VWS ook komend najaar gewoon doorprikt. Een garantie voor wat opruimen van “dor hout”? Die oversterfte loopt immers gelijk met de prikrondes.
Parool 4-3: Minister de Jonge na ophef: schrappen term ‘moeder’ uit bevolkingsregister was ‘onnodige fout’
Betaalmuur. Geen moeder maar “ouder uit wie het kind is geboren” in de wet? Waanzinnige totaal knettergekke wokies! Dit om uiterlijk tot man verbouwde vrouwen niet te kwetsen? Gaan ze nu soms ook mannen modificeren om kinderen te baren? Of is dit een voorzetje tot machinaal vervaardigen van nageslacht? Interessant is nu wel de definitie van het woord “ouder”. Wordt hier een biologische band ontkend? Kan een broedmachine opeens ouder worden?
Het vaderschap blijft buiten schot. Vaders zou je om consequent te zijn eigenlijk “ouders waaruit geen kinderen geboren kunnen worden” moeten noemen. Hieraan zie je ook een verborgen aspect van wokisme: Het is een mannenfeestje dat vrouwen discrimineert en uitsluit. Beschouw het verschijnsel genderneutrale toiletten (tegenwoordig ook “inclusieve toiletten” genoemd, het woord genderneutraal is negatief geladen geraakt). Het zijn niet de mannen die zich daar ongemakkelijk bij voelen…
Muziek in de Luie Stoel
Ditmaal kies ik passende muziek bij het boek op schoot. Daniel Batchelar, The Batchelar’s Delight door de luitspeler Paul O’ Dette. Muziek uit de Engelse Renaissance.
Daniel Batchelar (1572 – 1619) was een Engelse luitspeler en componist. Hij ging in de leer bij zijn oom die aan het hof van koningin Elizabeth I werkte als muzikant en dansleraar. Een goede start, want in die tijd was je als muzikant afhankelijk van de upper-class. Hij werkte voor diverse Engelse edelen. Dat gebeurde omdat hij muzikant was voor een zekere Lady Essex die diverse malen hertrouwde omdat haar echtgenoot een natuurlijke dood stierf of om het leven kwam door (politieke) oorlogshandelingen
Hij eindigde op haar voorspraak aan het Deense hof van Queen Anne. Daar verdiende hij zelfs meer dan de beroemde John Dowland (1563 – 1626), die jaren pogingen deed om in Denemarken aan het werk te raken, maar daar niet in slaagde.
Zijn muziek is ingenieus en technisch van hoog niveau. Opvallend op deze cd is het aantal Pavanes. In deze langzame dansvorm kon Batchelar blijkbaar heel wat creativiteit en muzikale vrijheid kwijt. Daarom als achtergrondmuziek een Pavane.
Boek op Schoot
Het boek Muzikale Stijlgeschiedenis van Wouter Steffelaar ligt nog op het bijzettafeltje. Ik laat het gedeelte van de Middeleeuwen achter me en kom in de Renaissance. De opkomst van het Humanisme, de individualiteit, die ooit begon in Italië en zich van daaruit over Europa verspreidde, zij het voornamelijk in kringen van de elite.
Het is interessant om te lezen hoe de oude kerkmodi en muziekpraktijken gaandeweg werden verdrongen en de modernisering zowel in geestelijke als seculiere muziek doordrong. Zo ontstonden er nieuwe vormen zoals de opera.
De renaissance was een beroerde tijd op de wereld. Oorlogen, epidemieën, imperialisme, intolerantie en de reformatie dreven de zaak op de spits en veroorzaakten overal dood en verderf. Desondanks lijkt de muziek onaangedaan en gecentreerd op harmonie, ver van alle troebelen in de wereld. De achtergrondmuziek is hier een voorbeeld van.
Gitaar op Schoot
De opnames liepen een beetje stroef deze week. Daarom concentreer ik me vanavond op het spelen van een stuk repertoire met meer vrijheid. Dat is belangrijk bij opnemen, de spanning van de opname vervangen door de vrijheid van expressie, het voorspelen.
Zodoende speel ik de verzameling nieuwe stukjes van Héctor Ayala en Alfred Cottin. Niet alles gaat nog zoals ik als eindresultaat voor ogen heb, maar het past in een groter geheel.
Knutselen met Blokjes
Ik keer de Lego vliegtuigjesdoos wederom op tafel om. Hij wordt wel steeds leger, dus nu maak ik twee setjes.
Ik begin met het Lego-setje 31042, een kleine zwenkvleugelstraaljager. Een setje in vrolijke opvallende kleuren, dat op dit moment niet meer leverbaar is. Er zit een leuk mechanisme in de romp om de vleugels in te stellen.
Daarna heb ik nog tijd voor een ander vliegtuigje. Het racevliegtuigje 31099. Het setje lijkt een beetje op de racevliegtuigen waarmee ze voor de tweede wereldoorlog recordraces vlogen. Met kenmerken die je later in veel jachtvliegtuigen in WO 2 tegenkwam. De beroemde Spitfire begon zijn bestaan als het racevliegtuig S.6B.
Verhaal voor het Slapen Gaan
Het heeft even geduurd: Moby Dick van Herman Melville (1819 – 1891) is op zijn eind!
De eigenlijke jacht op de witte walvis neemt slechts een heel klein deel van het boek in. Een enorme versnelling met een vaag onverwacht einde.
In de hoofdstukken ervoor werkt Melville de waanzin van kapitein Achab uit. Eerst verliest hij zijn medemenselijkheid door te weigeren naar de zoons van de kapitein van de Rachel te helpen zoeken die door Moby Dick uit de sloepen zijn geslagen. De ontmoeting met de walvisvaarder Delight wakkert zijn wraaklust nog verder aan, dit schip bleek twee sloepbemanningen kwijt te zijn geraakt aan de agressie van de walvis.
Zodra ze Moby Dick waarnemen, jagen ze drie dagen op hem met grote verliezen. Achab wil niet opgeven. Uiteindelijk brengt de walvis zowel de sloepen als de Pequod tot zinken, waarbij iedereen om het leven komt. Alleen Ismael weet zich te redden met de doodskist van Queequeg die in gebruik was als reddingsboei.
De walvis Moby Dick opereert zeer doelgericht. Toch krijgt het dier geen karakter in het verhaal, zijn “motieven” zijn onbegrijpelijk. Aan de ene kant vormt dat een anticlimax. Aan de andere kant benadrukt het de waanzin van een mens die een luchtspiegeling najaagt.
Volgende keer een nieuw boek.