
Muziek: The Silver Boots of Bartlett Green, van het album The Angel of the West Window van Tangerine Dream
Muziek: The Silver Boots of Bartlett Green, maar nu de live-versie
12 Juni 2024
Perceptie, Sneuvelbereidheid en Familieopstellingen
Aflevering 199. Ik was blij dat de Avondvierdaagse niet deze week plaatsvond. Regen en herfsttemperaturen weerspraken de opwarming van de Aarde. De verwarming sloeg zelfs weer aan. Ach, het is maar hoe je ernaar kijkt, roepen de specialisten dan. 😉 Dat geldt uiteraard ook voor hen. 😉😉 Nee, ik doel niet slechts op transgenders en non-binairen. Hen verwijst voor mij naar een groep en geen individu.
Opmerkelijk
Onze Nationale Omroep Stichting (NOS) houdt zich uitgebreid bezig met rapportage over het dreigende klimaat van dit moment. Record na record schijnt er tegenwoordig te sneuvelen. Zo zou deze lente de warmste ooit zijn.
Die indruk hebben veel mensen niet. Tja, dat ligt dan aan hun perceptie, zeggen de “specialisten” bij de NOS, de mensen willen het gewoon niet zien. 😉 En dat op een moment dat het in Juni buiten 11 graden is en er op de Veluwe zelfs nachtvorst is gemeten. Blijkbaar laten de weergoden zich niet voor het politieke karretje van Jetten spannen dat die 40 miljard moet vervoeren voor 0,000046 graad vermindering van de opwarming van de Aarde.
Perceptie… De Grote VanDale helpt me op weg: Dat is kennis nemen als verrichting van de geest, of het vermogen daartoe. Een tweede betekenis is resultaat van waarnemen. Het woord is uit het Frans geïmporteerd, maar als gymnasiast herken ik de Latijnse wortels.
Het resultaat van waarnemen. Mensen bibberen op straat, het is koud dit voorjaar. De NOS beweert dat dit het warmste voorjaar ooit is, en noemt de perceptie van mensen verkeerd.
Tja, hier zie je de arrogantie van de propagandist, La Verité, c’ est Moi. Kwestie van perceptie.
***
Er duikt zo langzamerhand een nieuw Modewoord van het Jaar op: Sneuvelbereidheid.
Een enquête van Instituut Clingendael zou aantonen dat bijna 50% van de ondervraagden bereid zou zijn om te vechten ter verdediging van het vaderland en zodoende sneuvelbereid zou zijn. Vechten buiten de grenzen is duidelijk minder populair, maar er zou toch nog 25% zijn, die in het buitenland willen meevechten.
De enquête zou zijn gehouden onder een “representatieve” groep van bijna 4400 mensen. Wauw, bijna 0,025% van de Nederlandse bevolking. Hoe veelzeggend is het resultaat dan? Tja, het komt wel gelijk met grote koppen in De Telegraaf, alsof het hele volk daar zo over denkt.
Een ernstig onderwerp. Daarom heb ik er een aparte blogpost over geschreven.
***
De Europese Verkiezingen zijn geweest. Er was slechts een klein rukje naar rechts. Politiek is iets digitaals geworden. Ben je niet links, dan ben je opeens ultrarechts. Tante Ursula gniffelt al bij haar gedachten aan herverkiezing. Dan kan ze haar vaccinatiedoofpot zeker pre-bunken.
Forum verdween uit Europa. Velen vinden dat oké, want deze partij is volgens hen een opruiende, discriminerende en vooral pacifistische bende. De Russen zijn toch de schuld? En die financieren Thierry’s vredescampagne ook nog!
Nou, ik vind wel dat FVD de goede vragen stelt over het NL- en EU-beleid. Via de roependen hoor je dat je in een woestijn zit. Er is nuance nodig ten opzichte van alle crisis-gedreven mainstream volgzaamheid. Anders schaffen ze van ons belastinggeld alweer nieuw bestek voor de Brusselse kantine aan.
Muziek in de Luie Stoel
Al bladerend stuit ik op het album The Angel of the West Window van de Duitse synthesizerband Tangerine Dream. Ik ken Tangerine Dream al van mijn jonge jaren, toen ik de albums Phaedra en Ricochet kocht. Ja, ook de Dream wordt ouder, onlangs overleed Edgar Froese, de oprichter van de band.
Dit album is geïnspireerd door het boek Der Engel vom westlichen Fenster van Gustav Meyrink (1868 – 1932). Hij schreef fantasieromans met paranormale, metafysische en soms occulte onderwerpen. Hij sloot naadloos aan op de opkomende theosofische stromingen in zijn tijd.
In Der Engel vom westlichen Fenster, Meyrink’s laatste boek, krijgt de hoofdpersoon Baron Müller een erfenis, de vermeende dagboeken van de esotericus John Dee (1527 – 1608). Dee hield zich sterk bezig met paranormale en occulte zaken in een tijd dat je daardoor nog gemakkelijk als ketter op de brandstapel kon belanden. Meyrink’s verhaal ontwikkelt zich tot een sfeervolle en uiterst complexe thriller waarin diverse reïncarnaties opduiken.
De titels van de nummers op het album van Tangerine Dream reflecteren het verhaal. Achtergrondmuziek wordt The Silver Boots of Bartlett Green. Green was een vriend van John Dee die iets minder gelukkig was, hij werd wegens ketterij op de brandstapel gezet.
Ter lering ende vermaak zet ik zowel de album als een live versie erop. Het is heel interessant om te horen hoe de dynamiek van het nummer toeneemt door een levende uitvoering.
De albumversie is opgenomen door slechts twee muzikanten: Edgar Froese en Thorsten Quaeschning. Massaal overdubben, dus. In de live versie uit 2012 zijn deze twee heren aangevuld met een energieke staande (!) drumster, een violiste, een gitarist en extra toetsenisten. Zonder overdubben. Een heel verschil, ook al blijft de algehele sound intact.
Boek op Schoot
Ik ga verder met De kracht van Familieopstellingen van Vincent van der Burg. Het e-book bleek niet geschikt om uit te werken omdat de omkaderde oefeningen voor mijn idee dwars door de tekst heen liepen. Ik heb het papieren boek aangeschaft en voilà, het overzicht is terug.
Vanavond staat Oefening Een op het programma. Ik pak de Legopoppetjes en stel drie generaties van mijn familie op. Mezelf, vader, moeder, twee zussen, een broer, grootouders, ooms en tantes. 😉 Het valt niet mee om alle poppetjes uit elkaar te houden.
Dan komen de vragen rond die opstelling. Ik raak in de war, een groot aantal hebben achtergronden die volgens mij pas verderop in het boek aan de orde komen. Zelf ben ik nogal gewend aan een strakke en gefundeerde aanpak (😉Ik ben niet voor niets 41 jaar handleidingenschrijver geweest), maar hier loop ik vast. Ik zie wel een aantal opvallende zaken in de opstelling. Wellicht dat de volgende oefeningen en de theorie verderop in het boek wat duidelijkheid brengen.
De Lego-poppetjes komen ongetwijfeld in het volgende weer uit het doosje!
Gitaar op Schoot
Volgende week is er weer online gitaaravond. Ik ben druk bezig met mijn voorspeelstuk Solitude van Alfred Cottin. Ik heb het technisch in de vingers, maar nu begint het echte werk, wat ga ik er muzikaal mee doen? Er vormt zich een idee.
Ter afsluiting wijd ik me aan de syncopische ritmes van Bailongo van Pujol en Chôro Brésilien van Kleynjans. Oioioi, wat is dat meetellen lastig! Duidelijk een blind vlekje.
Verhaal voor het Slapen Gaan
Ik heb De Beschermengel van Paolo Coelho bijna uit. In dit verhaal spelen Paolo en zijn huidige vrouw Chris de hoofdrol. Paolo lijdt onder een vloek uit zijn jonge jaren en moet ter genezing van zijn leermeester zijn beschermengel zoeken. Dat doen ze op een tocht van 40 dagen door de Mojave woestijn. 😉 De symboliek is niet vreemd.
De beschermengel symboliseert de aansluiting op de spirituele wereld en de dromen en ambities die je hebt, maar niet uit durft te voeren. Door met hem/haar te praten krijg je contact met je ziel. Paolo wil echter meer, hij wil hem ook zien. Dat leidt tot een strijd tegen zijn eigen duistere kant.
Twee hoofdpersonen, dat is interessant, de gezichtspunten van beiden geven een dubbele focus op het verhaal. De mannelijke en vrouwelijke kanten van de medaille die hij beschrijft lijken me toch een beetje clichématig. 😉 Nou ja, we komen ook van verschillende planeten, nietwaar?
Hoe dan ook, Chris praat eerder met haar engel dan haar echtgenoot met de zijne.
De Walkures, een groep rondtrekkende prediksters, veroorzaken wat man/vrouw spanningen tussen Paolo en Chris. Het is opvallend, in mijn perceptie reizen deze dames te paard rond, terwijl velen beweren dat ze op motoren rijden. Dat is me niet opgevallen. 😉 Kwestie van perceptie zeker, ik wil het gewoon niet zien dat er fossiele brandstoffen in het spel zijn.
Zoals met andere boeken van Coelho, je moet ze vaker lezen om ze af te pellen.