Schermloze Avonden (43)

Muziek: in Olla Valley, in Olla Lake uit Noorse Volksliederen Op. 66 van Edvard Grieg, gespeeld door Hakon Austbø op piano

19 Mei 2021

Noorse volksliedjes, ander Nieuws en Ketterij

Wederom een priemgetal vandaag: De drieënveertigste Schermloze Avond. Wat voor sommetje maken we hiervan? Ja, Zes kwadraat plus Zes plus Een.

Keek op de week: De vier dagen hemelvaartsweekend waren zo voorbij. Onze poging tot traditioneel dauwtrap-picknicken strandde in eerste instantie bij een tankstation in Borne. Een onverlaat had een metalen kraaienpoot op de weg achtergelaten, die dwars door onze achterband heen ging en dat terwijl moderne auto’s geen reservewiel meer hebben. Gelukkig was de pech hulp snel ter plaatse. Toen zijn we maar in het zonnetje gaan picknicken in de berm.

Het terras van onze favoriete uitspanning in Delden zat bomvol en er stond een hele rij mensen te wachten tot ze toegelaten konden worden tot het door de overheid ingestelde quotum. Wij hebben zodoende de rest van onze meegebrachte etenswaren genuttigd en zijn naar huis gegaan.

Muziek in de Luie Stoel: Ditmaal muziek van Edvard Grieg (1843 – 1907) en wel de Noorse Volksliederen Op. 66. Grieg componeerde deze muziek in een tijd dat in heel Europa de nationale volksmuziek een plek kreeg in het klassieke oeuvre. Zelf ben ik bijvoorbeeld als gitarist bekend met de muziek van Isaac Albeniz, Enrique Granados en Miguel Llobet die heel wat Spaanse volkmuziekvormen in hun composities verwerkten.

Grieg vormt geen uitzondering. Veel van zijn volksliedzettingen zijn mistig en dromerig en wekken het beeld van spiegelende fjorden in een typisch Scandinavische zetting. Het weer van dat land zit ook een beetje in de muziek. Het zijn korte stukjes, echte albumblaadjes, de meesten rond een minuut. Mijn vrouw Erna was een liefhebster van Grieg toen zij nog piano speelde. Het dromerige In Olla Valley, in Olla Lake vormt de achtergrondmuziek voor dit blog.

Boek op Schoot: Deze week is dat Dit was het Nieuws niet, een initiatief van het (bijna) vrije nieuwsplatform De Correspondent. Waarom in bijna zeg? 😉 Omdat iedereen geld moet verdienen.

Het is een zorgelijke ontwikkeling dat de meeste grote dagbladen in Nederland onder een grote Belgische persgroep vallen, met uiteraard een company policy die aardig met Brussel gekoppeld is. Daarmee bedoel ik Europees Brussel en niet Belgisch Brussel.

Door de wijze van nieuws verspreiden door de grote media afgelopen jaar eens goed te bekijken, herkende ik een trend die me een beetje beangstigt. De media als spreekbuis van het beleid en subtiele afschermer van tegengeluid. Ik ben geen directe complotdenker, maar ik heb wel de indruk gekregen dat de mediaclustering in Nederland wat kleuring brengt.

Vandaar dat ik initiatieven als De Correspondent, maar ook BlckBx TV en Café Weltschmerz interessant vind als tegengeluid.

Wat de Correspondent betreft, ik heb al de nodige boeken van deze club gelezen. Ik noem Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u van Heijne, De meeste mensen deugen van Bregman, Je hebt wel iets te verbergen van Martijn en Tokmetzis en niet te vergeten Het bestverkochte boek ooit van Blauw. Interessante bevindingen over bijvoorbeeld de vermarkting van de zorg en de wijze waarop je via Internet wordt bespioneerd.

Dit was het Nieuws niet is een bloemlezing van een aantal artikelen van journalisten van De Correspondent. Zo is er een artikel over het drijfzand van instellingen en hulpverleners waar je in terecht kunt komen als je door wat voor reden dan ook schulden maakt. Kafkaesk!

Een ander artikel laat zien dat de verdediging van een land in een vergeten oorlog, zoals Jemen, tegen onwelgevallige journalisten al begint bij de visumaanvraag en alle procedures om een land binnen te komen.

Een interessant verhaal geeft een schrijnend beeld van de coalitievorming onder de Rutte-kabinetten en het verdwijnen van de beleidscontrolefunctie van de 2e Kamer. We hebben het allemaal gezien de afgelopen tijd met het “geheugenverlies” van onze premier!

Een artikel over het gebruik van cijfers toont aan hoe zogenaamd exacte cijfers een werkelijkheid verbloemen. Komt me ook bekend voor.

Het verhaal over onze steeds snellere vervoersmiddelen bij steeds gelijkblijvende reistijd geeft een interessant beeld van de uit de hand gelopen reislust van veel mensen.

Het verhaal van De Waarheid als Product vind ik een schrijnende ontwikkeling. Een aantal artikelen was werkelijk oogklepperend voor de schelletjes.

Ik heb het boek nog niet helemaal uit, maar het is interessant lezen. Of het me verder brengt? Nou ja, er van weten is punt een. Dan kan ik er in ieder geval over nadenken. Ik merk tot mijn schaamte dat de geschetste misstanden me nog niet op de barricaden drijven. Goed, ik was er bij de bezetting van het Maagdenhuis in de zeventiger jaren ook niet bij. Ik stond op de tram te wachten op het Spui en had nog geen idee van engagement.

Gitaar op Schoot: Ditmaal zet ik het opname apparaat aan. Een gouwe-ouwe, Crying in the Rain, komt er goed op. De energie voor een volgend stukje is echter op.

Gelukkig komt Erna met een kristal chakra-energiebalans en pak ik op tijd mijn boek voor Lezen voor het slapen gaan.

Ik heb de serie van Broeder Cadfael nog niet uit. Ditmaal is Het Rechte Pad aan de beurt. Het onderwerp van dit keer is ketterij. De kerk noemde in de middeleeuwen een afwijkende mening over het geloof al snel ketterij met dito reactie en zelf nadenken over dogma’s als de drie-eenheid werd niet getolereerd. Het was slikken en geloven geblazen. Daarbij speelden de relevante kloosterschool, Clairvaux of Cluny in dit geval, politieke verhoudingen en de mate van vriendschap met Rome nog een rol.

Dat ondervindt een jongeman die zijn meester die hij heeft vergezeld op pelgrimstocht naar het Heilige Land terugbrengt naar de Abdij van Shrewsbury om daar begraven te worden. Deze man had zijn eigen gedachten over de hel voor nog niet geboren kinderen bijvoorbeeld. Een dogma dat pas in deze tijd door de RK kerk is afgeschaft en onnoemelijk veel ouders verdriet heeft bezorgd. De meester krijgt uiteindelijk zijn graf in de kloostertuin, maar de jongeman wordt betrapt op vrijzinnige uitspraken.

Mocht het tot moord komen, dan meld ik dat volgende week!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven