Schermloze Avonden (49)

Muziek: Selma is waltzing Around van het album 31 Mei 1980 van Louis van Dijk en Daniel Wayenberg

30 Juni 2021

Tiener-experiment, Daniel and Louis en Illusies

Schermloze Avond zeven maal zeven. Een kwadraatje zeven dus.

Keek op de Week: Zaterdag 26 Juni AD 2021 was het zover. Afschaffing van de mondkapjesplicht. Werden we dag ervoor nog een winkel uitgekeken, nu is iedereen opeens alles vergeten. šŸ˜‰ Het virus kan een kalender lezen! Wat een ontzettend gehoorzaam volkje zijn we toch eigenlijk. Exact tot de vrijstellingsdatumā€¦ Er was inderdaad wat gemopper door mensen die vonden dat we de rest van de zomer ook benauwd gemaskerd door het leven moesten gaan en om het vrolijker te maken denkt men dat we veel last krijgen van de Delta.

Verontrustender vond ik het ā€œadviesā€ van de gezondheidsraad om tieners vanaf 12 te gaan vaccineren, met Pfizer nog wel. Dat was toch die firma waar Netanyahu vriendjes mee was? Krijgen we het voorbeeldje IsraĆ«l van de voorvrouw van D66 nu hier? Die dame van de geprepareerde “onafhankelijke” documentaires? Dat spul is een experimentele RNA-gentherapie met nog steeds onvoorspelbare effecten op lange termijnā€¦ Krijgen we nu weer een Softenon of DES schandaal, maar dan op onvoorstelbare schaal? En waar gaat dit heen? Prenataal vaccineren of anders geen toegang tot de maatschappij? Een baby met een geldige QRG-code op het voorhoofd gestanst, of anders af door de zijdeur? Ik ben nu echt bezorgd.

Muziek in de Luie Stoel: Ditmaal stuit ik op de plaat 13 mei 1980, een liveoptreden van Louis van Dijk (1941 ā€“ 2020) en Daniel Wayenberg (1929 ā€“ 2019) in het Concertgebouw in Amsterdam. Een leuke combinatie van de jazz en lichte muze pianist Van Dijk en de klassiek georiĆ«nteerde musicus Wayenberg. Samen blijkt dat ze behoorlijk thuis zijn op hun beider gebied, de plaat omvat een paar klassieken en een stelletje jazz standards.

De mp3s op mijn speler blijken een vinyl-rip, de opname bevat het karakteristieke tikken van krasjes en de van links naar rechts gaande plopjes die duiden op een persingsfout over een paar groeven. Dat vinyl, ja dat had wat. Ik sprak laatst iemand die er een enorme hobby aan heeft, hij had zelfs een wasmachine voor de elpees. Dan maar kopen dat de labels blijven zitten.

Achtergrondmuziek is het nummer Selma is Waltzing around, dat Van Dijk voor zijn dochter schreef. Het nummer werd een inspiratie voor mijn korte verhaal Summertime in Blue, dat speelt in een geriatrische inrichting rond een pianist die zich alleen zijn muziek nog herinnert samen met de daaraan verbonden gestalten van zijn vrouw.

Bovenal is het nummer voor mij een herinnering aan een van de eerste nieuwe vriendschappen die Erna en ik deelden. De Selma die ik ken was ooit patiƫnt bij Erna (ze is fysiotherapeute), ze zat met haar vriend op onze dansles en we konden goed met elkaar, een mooie vriendschap was in ontwikkeling. Gek, ik weet nog hoe ze Latin danste. Zeker niet de onderdanige rol die een dame in stijldansen heeft, dat ze geleid dient te worden. Integendeel, ze danste licht, zeker en met inspraak, goed teamwork!

Het was bijzonder tragisch dat ze op erg jonge leeftijd overleed aan complicaties van een leukemie die in principe behandelbaar was. En zo merkten we dat je vrienden niet alleen kunt verliezen als je ruzie krijgt of als je contact verwatert, maar ook door de dood. Heel erg jammer!

Boek op Schoot: Illusies van Ingeborg Bosch. Na een lastige inleiding over hersenontwikkeling van kleine kinderen kom ik op de illusies zelf, de afweerreacties tegen oude pijn, de traumaā€™s uit je kindertijd.

Primaire afweer als depressieve en zelfdestructieve reactie en de daartegen ontwikkelde Valse Hoop (als ik maar goed mijn best doe, danā€¦), Valse Macht (iedereen is fout behalve ik) en Ontkenning van Behoeften (het kan me niet schelen, datā€¦). Ik herken Valse Hoop (de Facebook lijkenjacht) en Ontkenning van Behoeften. Het is interessant te lezen hoe situaties uit je Nu symbolen worden die afweerreacties tegen je pijn van vroeger uitlokken, ook al is het levensgevaar van vroeger nu relatief onschuldig. Een complexe en ook harde therapie, waarbij je ook uit moet kijken dat het middel niet erger wordt dan de kwaal. Valkuilen genoeg. Ik ben er nog niet doorheen!

Gitaar op Schoot: Ik slaag erin om weer wat op te nemen. Dat blijkt best inspannend, dus zoek ik wat rust in oude Etudes van Sor. Ik merk wel dat het jaren geleden is dat ik ze gespeeld heb. Ik sta me die vervaagde herinnering toe.

Boek voor het slapengaan: Het zit Broeder Cadfael in Een zijden Haar niet mee. Nog steeds is de identiteit van de dode vrouw uit de akker niet bekend. Inmiddels zijn twee verdachten onschuldig gebleken. Dan blijkt dezelfde persoon die verdenkingen te hebben ontzenuwd. Wat zou hij weten? Dat weet ik de komende week.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven