Schermloze Avonden (5)

Our House van het album Deja Vu van Crosby, Stills, Nash & Young

28-29 Augustus 2020

Samenzijn

Ditmaal heb ik twee ongeplande maar absoluut niet ongewenste schermloze avonden. Voor mij althans, want de Smartphone is een onlosmakelijk attribuut voor mijn twee jonge dochters (die allebei ruim in de dertig zijn) en de Tablet is een bron van vermaak voor mijn kleindochter Iris. Het glas is stevig ingebed in de jongere generaties.

Het lijkt al heel lang geleden dat de jongste naar Amsterdam vertrok om te gaan studeren. Ze was de laatste van de twee die het ouderlijk huis achter zich lieten. Zodoende hebben we al meer dan tien jaar het huis voor ons tweeën alleen. Een benijdenswaardige status, als ik de commentaren van collega’s beluister die hun jongere kinderen nog thuis hebben wonen.

Inderdaad, aan de ene kant is het luxe, geen zorgen om etenstijden, magnetron laden als dat nodig blijkt, of gedachten als “zijn ze nu nog niet thuis?” in de uren na middernacht. Aan de andere kant wordt het ook stil in huis, geen roddels uit het circuit of klagen over vrachten huiswerk of een lastig tentamen. Ook geen afleiding van je eigen sores. Nu is er een stilte die je opeens bewust moet doorbreken.

Het hoort zo, je kinderen krijgen een eigen leven dat net zo vol is als het voor ons was toen ze nog thuis woonden. Uiteraard wel in een andere tijdgeest, waarin men bijvoorbeeld kinderen combineert met een halve of zelfs hele baan en je beduidend meer geld kwijt bent aan kinderopvang, gastgezin en bee-es-ooo, de buitenschoolse opvang.

In zo’n situatie worden de gelegenheden dat je als gezin compleet bent zeldzamer en lastiger te regelen. En dan zitten we nog relatief goed, onze oudste leeft in dezelfde woonplaats als wij. Bij dat regelen moeten agenda’s worden gesynchroniseerd, waardoor vaste data zoals Sinterklaas en Kerst enigszins vloeibaar worden. Feestdagen worden verdeeld.

Sinds we in Nederland op vakantie gaan, huren we met zijn tweeën een huisje voor zes tot acht personen. Niet alleen om lekker de ruimte te hebben, we hebben dan ook logeer gelegenheid. Zodoende konden de dochters een paar dagen overkomen als ze zin hadden. Dat deden ze, het is op een vakantieadres toch anders dan thuis en kleindochter Iris vond het al prachtig toen ze een peuter was. Het kwam echter nog niet voor dat ze samen over de vloer kwamen.

Dit jaar gebeurde dat wel. Dat werd een beetje woekeren met de ruimte, want we konden in deze periode alleen een tot vier personen neergeschaald zes persoons huisje huren. Daarom bracht kleindochter Iris haar eigen matras en dekbed mee.

Het was fijn om als gezin weer eens (bijna) compleet te zijn (schoonzoon Paul moest werken en troostte zichzelf met een rondje vissen). Het is een duidelijk andere manier van compleet zijn dan toen ze allebei nog thuis woonden, wat vanzelfsprekend is, want ze brengen nu allebei hun eigen leven mee.

Overdag was kleindochter Iris een aanjager van activiteiten met spelletjes zoals Boter, Kaas en Eieren, Soundbingo en Dobble en gingen we (op gepaste afstand, je wilt de restauranteigenaar niet in verlegenheid brengen) uit eten. ‘s Avonds was er na het voorlezen uit Jip en Janneke plaats voor de oudjes. De ene avond was het rustig met de oudste erbij een boek lezen met een praatje tussendoor, de andere avond kwamen de discussies wat meer op gang met ons viertjes.

Al met al een fijn gevoel in deze tijd waarin afstand houden wordt heilig verklaard, wat je een gevoel geeft dat je buiten je natuur van saamhorigheid wordt geplaatst. Dat is ook het onderwerp van de vele complot theorieën rond Corona: Het uit elkaar drijven (letterlijk) muilkorven en registreren van de mensen, zodat ze gemakkelijker onder de duim zijn te houden door een niet nader aangeduide elite van superrijken en machthebbers.

Dat is ook het onderwerp van een aantal reeds geschreven en gepubliceerde science fiction verhalen die ik ooit gelezen heb. Ik trof zelfs een verhaal waarin mensen een implantaat in de hersenen kregen waarmee alle gedachten aan een centrale computer werden overgeseind. Grote kansen voor Big Data, vandaar dat men denkt dat Bill Gates de mensheid graag zou chippen voor wat voor doel dan ook.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven