Schermloze Avonden (52)

Muziek: Liefdeslied van het album De Wonderlijke Avonturen van Herman van Veen van, inderdaad, Herman van Veen

21 Juli 2021

Verjaardagen, Liefdeslied en verleden realiteit

Schermloze Avond nummer 52. Dat is een eenjarig jubileum! Is het nu Oudejaarsavond of Nieuwjaarsdag?

Vorig jaar startte ik dit project na het lezen van een artikel op de site van SoChicken. Het leek me het proberen waard om een avond in de week de schermen te laten voor wat ze zijn. Met name het scherm van de computer, de tv, de tablet en de Smartphone. Ik stond mezelf twee uitzonderingen toe, de e-reader en de mp3-speler.

Zo zijn we nu een jaar verder. Ik ga er mee door, het is best fijn om een avond geen venster op de actuele wereld te hebben en me te verdiepen in een boek, en een stukje muziek te spelen, zowel passief in de luie stoel als actief op de gitaar, of gewoon voor me uit te mijmeren.

Ik ga er dus mee door. De Schermloze Avond blijft.

Keek op de Week: Ditmaal wat minder corona, ook al baarde het in Nederland lang verzwegen bericht dat gevaccineerden nog steeds het virus kunnen verspreiden de nodige opzien en sombere voorspellingen dat de spanningen tussen niet-gevaccineerden en wel-gevaccineerden komende herfst het kookpunt zou bereiken. Ik las het gewraakte Parool artikel. Speculatief en manipulatief, zoals ze niet-gevaccineerden verantwoordelijk stellen voor direct en indirect leed… Moet ik nu gaan geloven dat de media de polarisatie bewust opfokken?

Deze week was het de verjaardag van mijn vrouw en jongste dochter. Gezellig met zijn allen naar het chinese wok- en bakplaatrestaurant in de buurt, waar de kleindochter lekker zelf patat, frikandel en mini-pizza kan opscheppen. Geen gedoe met toegang, heerlijk. De enige stokjes in het spel zaten in de saté en de sushi…

Mijn vrouw maakte een praatje met een uitbaatster. Ze was acht maanden dicht geweest en toonde zich erg blij dat de mensen weer terugkwamen, want van de afhaal alleen kon de zaak niet draaien. We hopen dat het zo blijft.

Muziek in de Luie Stoel: Vandaag een album uit mijn studentenjaren: De Wonderlijke Avonturen van Herman van Veen. Een plaat met een wonderlijke geschiedenis, die oorspronkelijk als Duitstalig project begon en Nederlands werd ‘nagesynchroniseerd’.

Resultaat was een verzameling gevarieerde liedjes over allerlei onderwerpen, zoals de Pingpongsong, een Chinees aandoende melodie over tafeltennis, Niet te Koop, over de macht van het geld en de zaken die met geen geld te koop zijn, zoals van mooie melodietjes houden, en het bekende Opzij, het liedje van de haast. En niet te vergeten Liefdeslied.

Het is verbazingwekkend hoe lang Herman van Veen al in de scene meeloopt met een gevarieerd repertoire. In mijn studententijd had ik Rozengeur en Maneschijn als liedje op mijn repertoire. De Wonderlijke Avonturen van Herman van Veen was regelmatig de achtergrondmuziek bij wijntje, trijntje en geanimeerde diepzinnige gesprekken op een studentenflat in Twente.

Een van mijn favorieten van dit album is het heerlijk taalspeelse Liefdeslied. Dat krijg je dus als achtergrondmuziek.

Boek op schoot: Ik heb Illusies van Ingeborg Bosch uit. Ik heb zelfs de afweertest aan het einde van het boek gedaan. Herkenbaar resultaat, die afweermechanismes van mij. Valse hoop en angst zijn dominerende componenten.

Het moeilijke van dit boek is wel dat sommige positieve en/of constructieve reacties soms worden gepresenteerd als afweerreacties. Iemand helpen kan bijvoorbeeld een verkapte roep zijn om aardig gevonden te worden.

Je kunt aardig aan jezelf gaan twijfelen op die manier. Ik begrijp nu wel het verhaal van mensen die psychologie studeren en daarbij zichzelf als testobject zien en soms ook psychische ziekten bij zichzelf herkennen dan wel inbeelden.

De Past Reality Integration (PRI) therapie in dit boek kent dat gevaar van zelftwijfel als je er wild mee begint. Je hebt echter een vaardig therapeut nodig die de afweerreacties kan herkennen die je tijdens die PRI-therapie tegenkomt. Die moet je daarvoor heel goed kennen. Gaat dat gebeuren in een therapiesituatie?

Merk op dat er in die Engelse uitdrukking PRI twee betekenissen zitten. “Integreren van het verleden in je realiteit” en “Integreren van de voorbijgegane realiteit”. Het verleden in PRI bestaat uit jeugdtrauma’s die je als kind inpakt in beschermende afweerreacties om de pijn niet meer te hoeven voelen, en die je als volwassenen blijven achtervolgen. PRI zou ervoor zorgen dat je dat herkent, de pijn, angst en machteloosheid uit je kindertijd herbeleeft en jezelf herprogrammeert in de overtuiging dat die pijn en angst Past Reality zijn, ofwel niet meer gevaarlijk in het heden, omdat je nu volwassen bent en onafhankelijk op jezelf staat.

Lijkt me een heftige therapie. Ik vond het interessant om erover te lezen, maar om dara nu onbegeleid en vol in te gaan om alles even te fiksen, nee.

Gitaar op schoot: Ik zet de recorder maar weer eens aan. Het vraagt oefening om door te spelen zonder al te zeer aan het eindresultaat te denken en te accepteren dat niet alles optimaal is. Tijdens opnames ben ik hypergevoelig, nog meer dan bij optreden voor publiek.

In een recent verleden nam ik enkele takes op en gooide ze direct weg als ik niet tevreden was over de wijze waarop ze tot stand waren gekomen. Dat is iedere keer weer een ritueel van afwijzing, dat me demoraliseert voor de volgende poging. Daarom ben ik een aantal takes achter elkaar gaan opnemen zonder dat delete-ritueel. Ik hoop nu zover te komen, dat ik tijdens de opname niks weggooi en achteraf pas ga bepalen wat ik aanvaardbaar vind of niet.

Steeds kom ik hier weer de strijd uit Innerlijk Musiceren tegen, de speelman contra de perfectionist. Die balans komt in kleine beetjes.

Verhaal voor het Slapen Gaan: Ik haal Broeder Cadfael weer van stal met De heilige dief. Tijdens een overstroming wordt de reliekschrijn van de kloosterheilige gestolen door een overijverige monnik die meent dat de heilige uit eigen beweging mee wil om de mensen van zijn klooster te inspireren. Broeder Cadfael vindt de toedracht, maar dan wordt er een moord gepleegd die er iets mee te maken lijkt te hebben. In dit verhaal worden de verdachten je een voor een uit handen geslagen, dus de spanning blijft. Volgende week meer!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven