Muziek: Medicine Tree van het album Acoustic Elegance van Tingstad & Rumbel
13 Oktober 2021
Kinderprikken, Mythes en Islam voor Beginners
Schermloze Avond Achtmaal Acht. We hebben een kwadraat deze week. Of een interessante combinatie 2x4x8 waarbij de getallen elkaars dubbelen zijn.
Keek op de Week: Ik denk dat ik er een keertje bijna over zwijg.
Geharrewar rond een doorstart van het zittende kabinet. Een doorstart lijkt mij een slecht idee met de huidige club, ik heb er na alle opspraak geen vertrouwen in.
Coronatoestanden? Nachtclubs straks alleen voor gecertificeerde gevaccineerden, zo te lezen.
Specialisten beweren dat kinderen een griepprik moeten hebben tegen coronaverspreiding. Ongelooflijk. Kinderen als verdachte superverspeiders zien terwijl ze zelf geen last hebben. Blijkbaar kunnen ze geen corona en influenza meer uit elkaar houden, maar wel een spuit drukken in alles wat beweegt met middelen waarvan ze niet eens weten wat het met kinderen doet. Zeer zorgelijk en gevaarlijk.
Ik blijf waarschuwen tegen concepten als de QRG-pas en overal opduikende Smart City en andere monitoring- en bewakingsconcepten. We moeten die surveillancemaatschappij absoluut beperken om niet vroeg of laat het slachtoffer te worden van algoritmen en de wil van anderen die ons niet meer zien staan.
Muziek in de Luie Stoel: Muziek van een tweetal uit de Narada stal, new-age muziek van Eric Tingstad en Nancy Rumbel die reeds 32 jaar een duo vormen. Tingstad speelt gitaren, Rumbel rietblaasinstrumenten en ocarina. Ze maken vriendelijke en relaxte muziek waar je lekker bij kunt dommelen. Hun CD Acoustic Elegance is een leuke dwarsdoorsnede van hun repertoire. Het nummer Medicine Tree wordt de achtergrondmuziek.
Boek op Schoot: Twee boeken ditmaal. Ik lees de Nagelaten Vertellingen van Tolkien uit. Het laatste deel van het boek bestaat uit notities en een namenindex. Juist aan die namenindex kun je zien hoe uitgestrekt Tolkiens wereld is. Verbazingwekkend hoe deze man eigenlijk in twee werelden heeft geleefd. Nagelaten Vertellingen is een aanrader. Met dit boek in de hand begrijp je hoe de film van De Hobbit zo ver buiten het boek is gekomen.
De mythe vormt een belangrijke impuls in Tolkiens werk. Zodoende kwam ik een boek tegen van de Britse theologe Karen Armstrong, A Short History of Myth. Ik had al de nodige boeken van haar gelezen, met name Een Geschiedenis van God, De Strijd om God en Door de smalle Poort.
Zij beschrijft mythes als verhalen waarmee de mensen leren om te gaan met het onverklaarbare of vreeswekkend onbekende van hun wereld. Mythes zijn vaak verzonnen verhalen vol symbolen die het besef van het heilige wekken. De geschiedenis loopt vanaf de jagers van de Steentijd, de eerste landbouwers, de eerste steden, de Spiltijd tot deze tijd waarin de mythen op de achtergrond zijn gedwongen door de logos, de ratio.
Ze toont wat gezond wantrouwen tegen oververtegenwoordiging van logos en ratio in de huidige tijd. Sinds Renaissance en Verlichting ontstonden er ook daardoor wat nihilistische concepten die weinig oog hebben voor de heiligheid van het leven en de natuur. Ratio jaagt technologie aan waar we veel gemak van hebben, maar maakte eveneens massamoord op mens en dier mogelijk, zoals we in de afgelopen eeuw duidelijk hebben kunnen zien. Dat kan zelfs gerobotiseerd op grote afstand zonder enig risico voor de schutter. Target destroyed, mission accomplished.
Gitaar op Schoot: Ik pak de Contreras weer een keer en speel alle Etudes uit de gitaarschool van Mertz door. Even laten rijpen helpt!
Boek voor het slapen gaan: Ik was op zoek naar een nieuwe detectiveserie, maar stuitte op het boek Islam voor Beginners door Joris Luyendijk. Luyendijk, was dat niet die man van Dit kan niet Waar zijn over de verrotte risicocultuur bij de banken die ons aan de bankencrisis geholpen hebben. Is dit ontspannend leesvoer? Nee. Okee, ik ben toch gaan lezen. Interessant, zeker omdat er wat Arabische begrippen worden uitgelegd die hier en daar in het nieuws verschijnen. Mijn gebrek aan algemene kennis op dit onderwerp bleek best mee te vallen.