Schermloze Avonden (7)

El Amabile van Jose Ferrer y Esteve, gespeeld door Mark op klassieke gitaar

9 September 2020

Handschrift

Schermloze Avond nummer zeven. Het was een miezerige dag, maar gelukkig niet regenachtig genoeg om het wandelingetje te laten.

Gitaaronderwerp van vandaag is wederom de muziek van Jose Ferrer y Esteve, een negentiende eeuwse componist en gitarist. Muziek die veel voorkomt in amateurbundels, alhoewel hij ook lastigere stukken geschreven heeft. Op de DOS Amigos Homepage vind je een pagina met zijn muziek.

Klein of groot, het blijven charmante stukjes, waarvan ik er al een aantal op mijn Youtubekanaal heb gezet. Desondanks moet ik altijd een paar keer doorspelen om de stukjes weer in de vingers te krijgen.

Het boek van afgelopen dagen dat ik vanavond uit lees is Schemerzone van Robert Holdstock. Iets meer horror deze keer, een verhaal rond een geadopteerde jongen die paranormale krachten heeft omdat zijn dode tweelingbroer via hem wil terugkeren. Met enige moeite en heel veel Carrie- effecten loopt het goed af. Het was leuk lezen en bij tijd en wijle best spannend.

Het leuke van een serie boeken van dezelfde auteur lezen is de ervaring van diversiteit en verandering van stijl. Niet alle boeken vind ik even boeiend, overigens, de Mythagowoud serie werkte het best op mijn verbeelding.

Schermloze avonden zijn een mooie gelegenheid voor me om verder te gaan met het boek Schrijven naar Bewustzijn. De schrijfmeditaties zijn tevens een oefening in handschrift, iets dat ik al jaren niet meer gedaan heb omdat ik een toetsenbord gebruik. Handschrift blijkt best gemakkelijk, zeker omdat je geen computer hoeft aan te zetten. Zo ben ik een poging gaan doen om mijn dromen op te schrijven voor ik ze vergeet. Met handschrijven kan ik dat direct en op iedere plek doen waar ik mijn notitieboekje heb liggen.

Ik had als kind een gespannen relatie met handschrijven. Een van de oorzaken is naar mijn idee de omschakeling van schuinschrijven naar rechtschrijven en daarna weer terug naar schuinschrijven op de lagere school. Dat begon met de methode Eerst Duidelijk, dan Snel, waarbij je werkte met een schuine streepjes-sjabloon achter je schrijfblad. De streepjes schemerden net door het papier heen. Schrijven deed je met een kroontjespen en inkt. Ik herinner me het blaadje groen vloeipapier nog goed.

Mijn handschrift was niet om over naar huis te schrijven. Dat werd duidelijk uit mijn enige onvoldoende op het rapport, een vijf voor schrijven. Taal kon wel op een voldoende rekenen. Een slecht leesbaar handschrift is misschien goed voor doktoren, maar techneuten scoren daar niet mee. Ik liet zodoende het aan-elkaar schrijven langzamerhand los. Dat werd helemaal mijn mode toen ik als technisch auteur langere concepten moest schrijven. Als je onduidelijk schreef (wat typefouten veroorzaakte), werd je door de manager van de typekamer persoonlijk over je bureau getrokken.

De computer werd dus een uitkomst, gewoon een lettertje tegelijk op het toetsenbord. Daarmee verdween wel het schrijfgevoel en de noodzaak om van te voren te bedenken wat je op wil schrijven, de computer verleidt tot achteraf corrigeren. Ook daarom is handschrijven voor mij een interessant experiment.

Handschrijven kan tegenwoordig ergonomisch (heel anders dan de kroontjespen van vroeger, of de ballpoint die je bij uitzondering kreeg). Ook heel anders dan de Hema vulpennen die gemiddeld een schrijfblok meegingen voordat ik de pootjes van de pen uit elkaar had gedrukt. Ik heb een navulbare kinderpen voor handschrifttraining gekocht, het grootste model is ook geschikt voor volwassenen.

Zo’n pen ligt lekker in de hand, maar maakt je ook bewust van zwaarte in je handschrijven. Licht schrijven maakt het handschrift duidelijker en geeft je waarschijnlijk ook meer uithoudingsvermogen.

Of het handschrift het toetsenbord gaat vervangen? Niet compleet, denk ik. Maar ik speel er al mee om in ieder geval de meditaties en de verhaal ideeën met de hand op te pennen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven